Finlandezul Tomi Astikainen împărtășește, în cartea „The Sunhitcher-The Road without Money”, povestea unui tânăr care pornește într-o lungă călătorie cu autostopul, fără să se folosească de bani.
The Sunhitcher, publicată la Berlin în ianuarie 2012, însumează 125 de pagini de scriitură savuroasă și inteligentă, și este disponibilă gratuit pe site-ul autorului, www.tomiastikainen.com, care se autocaracterizează drept un susținător fervent al drepturilor intelectuale nerestrictive și al circuitului liber al informației în slujba umanității.
„The Sunhitcher este o carte despre autostop. Și nu mă refer la simpla fluturare a degetului ca să oprești mașini pentru a te deplasa de la un loc la altul. Nu, autostopul este o metaforă pentru viață: a îndrăzni, a-ți asuma riscuri, a te desprinde și a vedea ce are universul să-ți ofere. Este despre a lăsa destinul să decidă pe cine vei întâlni, și a realiza că nu există străini; doar prieteni pe care încă nu i-ai întâlnit. Despre a te lăsa, de bună voie, pe mâinile altor persoane, și a avea încredere în faptul că totul merge bine. The Sunhithcer descrie în detaliu cum e să trăiești o viață fără bani și conține de asemenea și destulă critică socială, dar în esență este o poveste de dragoste.
Despre a găsi iubirea înlăuntrul tău, în relațiile cu alții și în viață, în general. Dacă vă așteptați să aflați despre obiective turistice, atunci nu citiți cartea asta. Mi-am dorit o perspectivă diferită; cum să apreciezi acele mici și aparent neimportante licăriri de realitate – cum ar fi mâncarea pe care o mănânci sau frumusețea din fraza pe care cineva tocmai a rostit-o – în loc să te minunezi în fața Coloseumului, Alhambrei și celor asemenea”, își prezintă Tomi, pe scurt, povestea.
Cartea, inspirată din experiența lui Tomi (90.000 km parcurși cu autostopul și fără niciun ban), urmărește aventurile tânărului Remmus Reverof, în drumul său de la granița Finlanda-Lituania spre o întâlnire a autostopiștilor din Portugalia.
„Cînd faci autostopul 90.000 de kilometri e imposibil să nu întâlnești o mulțime de oameni interesanți și să nu te trezești într-o mulțime de situații aiurite. Așa s-a născut fictivul Remmus Reverof, parte pseudonim, parte personaj autonom”. Descriindu-și eroul prin vocea căruia își povestește o parte din peripeții, Tomi spune: „Remmus are probleme de ego. Mai mult ca sigur are nevoie să mai lucreze în zona relațiilor. Și e absolut iritat de societate.”
„Autostopul este una din căile de a face priză cu ceea ce este real. The Sunhitcher e un salut adresat tuturor autostopiștilor. Copii, nu încercați să faceți asta acasă. Plecați la drum!”, își încheie Tomi Astikainen pledoaria pentru stilul de viață alternativ pe care îl practică.
Despre autor: Tomi Astikainen are un background profesional care combină poziții de conducere și planificare strategică cu munca în proiecte non-profit și de antreprenoriat social. În timpul studiilor de Master în Științe s-a specializat în management organizațional. A activat deopotrivă în domeniul privat și cel non-profit ca lider, trainer și consultant. A facilitat cursuri de pregătire pentru mai mult de 100 de conferințe, seminarii și evenimente în Finlanda, Estonia, Norvegia, Sri Lanka și Belgia. În încercarea de a vedea viața așa cum este, fără vălul condiționării sociale, din iunie 2009 a adoptat voluntar un stil de viață nomad, și trăiește complet fără bani din iulie 2010.
„The Sunhitcher” este a doua carte a lui Tomi Astikainen, după publicarea în noiembrie 2009 a poveștii „Mind Your Elephant – cum să scapi de ego, să te conectezi la ceilalți și să salvezi lumea”, o carte bazată pe filosofia africană ubuntu: „Sunt pentru că tu ești pentru că noi suntem”. ”Mind your elephant” vorbește despre cum să înțelegem cine suntem cu adevărat, cum putem construi și menține relații fără a ne împiedica în ego, și cum să contribuim astfel la crearea unui tip nou de societate.
Citiţi şi
TREBUIE! Nu trebuie nimic altceva decât să fii fericit, asta, da!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.