În timp ce, în unele sate sau comune din România anilor 2012, elevilor le îngheaţă lacrima din ochişori la ore şi le chiorăie măţişoarele de foame, în Suedia, şcolile Vittra din Suedia au devenit adevărate locuri de joacă… prin învăţare.
Totul arată ca într-o staţie orbitală sofisticată, dar veselă şi caldă, unde se pregătesc viitorii savanţi ai Planetei. Copiii sunt lăsați să iasă din bănci și să studieze în spații ample, deschise, luminoase. În cele peste 30 de școli Vittra fără pereţi interiori, micuții au câte un laptop (oferit de şcoală) şi pot învăța unde vor: la masă, pe hol, afară, pot sta desculți sau lungiți, pot bea un suc de fructe și mânca o ciocolată. Dacă un elev vrea să înveţe singur, n-are decât, iar când are nevoie de ajutor, i-l poate cere unui dascăl. Cursurile la o astfel de instituţie de învăţământ sunt gratuite, atâta vreme cât unul dintre părinţi este plătitor de taxe. Şi au un semenea succes, încât există liste de aşteptare, deşi se deschid mereu noi şcoli Vittra.
Dacă încerci să compari toate acestea cu şcolile din mediul rural din România, te apucă plânsul. Din cauza sărăciei, copiii noştri abandonează şcoala la vârste din ce în ce mai fragede (9-12 ani), sunt puşi la muncă de către părinţi, iar şansele lor de a continua studiile sunt aproape nule.
P.S. Am găsit aici un răspuns inteligent la un comentariu de ” Gică contra” suedez – ” o şcoală nu trebuie să arate ca un Hilton sau Burj şi acolo merg doar copii ai căror părinţi pot plăti gras”.
Citiţi şi
Bolile cu transmitere sexuală – o mare problemă în lipsa educației
Înduioșătoarea poveste a lui Diego
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.