Valentin și Carina – știință și voință

8 March 2014

valentin vasile limitlessValentin Vasile, creatorul programului de remodelare corporală Limitless Total Body Makeover, explică ce rol are motivaţia când vrei să-ţi schimbi viaţa prin sport, iar Carina Sava, membru al comunităţii Limitless, povesteşte ce anume a ţinut-o pe drumul anevoios al schimbării personale.

Tema motivaţiei e una care ma preocupă când vine vorba de reuşitele persoanelor cu care lucrez, asta şi pentru că e domeniul în care intervin cele mai multe variabile. În ce priveşte programul de fitness şi nutriţie, sunt o sumedenie de factori de care trebuie ţinut cont. Când intrăm pe un teren emoţional şi/sau instinctiv, regulile se schimbă aproape complet sau aş putea spune chiar că regulile se anulează.

Relaţia oamenilor cu mâncarea are rădăcini psihologice adânci. Majoritatea avem tendinţa să umplem goluri pe partea emoţională, ţinându-ne mereu stomacul plin cu alimente cu o palatabilitate maximă, adica fix alimentele care ne îngraşă, ne îmbătrânesc prematur şi ne îmbolnăvesc.

Mărturisesc că, în primii ani ai carierei mele, n-am conştientizat cât de profunde sunt efectele acestui mecanism. Nu cred că am să uit vreodată când o persoană cu care lucram mi-a spus pe un ton foarte asumat că pot să o pun să facă oricâte antrenamente numai să nu îi iau prăjiturile şi dulciurile pentru că sunt singura sa plăcere. Obiectivul său era să slăbească în următoarele şase luni undeva la 30 de kilograme. Evident, acest scenariu nu era unul cu şanse de reuşită prea mari. În medie, o femeie nu arde nici măcar în timpul unui antrenament foarte intens mai mult de 700 de calorii (unii cercetători vorbesc chiar de cifre mai mici), în condiţiile în care 100 gr de tort poate sări de 300 de calorii. Aşadar am luat decizia de a înceta colaborarea şi de a-i recomanda un alt antrenor, care era mai împăcat decât mine la momentul respectiv cu şansele mici de reuşită.

Astăzi, după ceva cursuri de PCM (derivat din analiza tranzacţională) şi ore de psihanaliză, dacă aş fi pus în aceeaşi situaţie, aş da un cu totul alt deznodământ întâmplării.

În programul de remodelare corporală pe care îl coordonez, am păstrat componentele motivaţionale atât derivate din group training cât şi pe cele specifice serviciului de personal training. Participanţii îşi fac antrenamentele în grupuri mici, în care creează legături şi se susţin reciproc, iar fiecare persoană are parte de atenţie personalizată din partea întregii echipe, încercând astfel să evitam într-o proporţie cât mai mare derapajele de la program.

limitless

***

În ultima lună am făcut mai multe lucruri pe plan personal decât am reuşit să fac în ultimii doi ani. Am început şcoala de şoferi şi am programat 2 city carina savabreak-uri în străinătate pentru următoarele 3 luni. M-am înscris la o convenţie de fitness şi la un bootcamp de fitness. Dacă şcoala de şoferi şi excursiile prin Europa se aflau pe lista mea de rezoluţii de mulţi ani, dar le amânam sub diverse pretexte, ultimele două planuri încă mă surprind şi pe mine.Îmi este foarte clar că toate acestea vin ca urmare a schimbărilor din ultimele luni. Schimbări de natură fizică (minus 20 kg din octombrie până acum), dar mai ales schimbări de ordin psihologic. Declicul s-a produs într-o dimineaţă, înainte de a pleca spre birou, când citeam un articol pe un blog în care autoarea povestea despre cât de eficient este programul de remodelare corporală pe care îl urmează. Iniţial citeam cu un soi de invidie şi resemnare la gândul că eu nu reuşesc să găsesc ceva care să funcţioneze pentru mine. Apoi s-a ridicat un soi de ceaţă de pe mintea mea şi am realizat că nimic nu mă opreşte să încerc acelaşi program.

Entuziasmul şi încrederea că am găsit în sfârşit ceva ce sigur va funcţiona şi pentru mine m-au făcut mult mai atentă la alegerile mele când venea vorba de mese. Astfel că din momentul acelui email de înscriere în program până la începerea lui efectivă, cu primele măsurători, slăbisem deja 2 kg. După prima luna de Limitless, slăbisem 6 kg. Suficient cât să-mi dea şi mai mult entuziasm şi să mă menţină concentrată, încât în decembrie – când Limitless era în vacanţă – să continui să slăbesc 6 kg, urmând principiile alimentare predate de Valentin Vasile. Începutul anului 2014 m-a găsit cu vreo 14 kg în minus, cu multe haine noi în garderobă şi cu determinarea de a continua procesul până când voi ajunge acolo unde mi-am propus şi de a mă menţine.

Este greu să treci printr-un program de remodelare corporală pentru că procesul are mai multe implicaţii psihologice decât fizice. De aceea este extrem de important să ai alături oameni care să ştie să te ghideze şi, mai ales, în care să ai încredere. Am început Limitless cu dureri la genunchiul drept, consecinţe ale experienţei anterioare cu un antrenor personal. După primele antrenamente Limitless – cu mult mai intense decât tot ce făcusem până atunci – nu mai aveam nicio problemă. Am descoperit că un rol important îl are comunitatea în care te antrenezi. Faptul că mă întâlnesc de două ori pe săptămână cu aceiaşi oameni şi că ne observam reciproc progresul contează enorm. În plus, mă motivează să mă antrenez cot la cot cu băieţi şi bărbaţi care, indiferent de forma fizică în care se află, teoretic, au mai multă rezistenţă decât mine.

Am învăţat să mă “agăţ” de orice îmi poate menţine concentrarea. Aşa că, de multe ori, în timpul unui exerciţiu extrem de greu, când simt că nu mai pot, îmi agăţ privirea de una din inscripţiile cu “Do not give up” din sala de antrenament. “Pain is an opinion” scrie pe tricoul unuia dintre antrenori şi mereu îi răspund în minte că “I have strong opinions” în timp ce mă străduiesc să duc la capăt câte un exerciţiu chinuitor.

Antrenorii au un radar personal şi ştiu mereu cum trebuie să ne încurajeze atunci când nu dăm 100%. Uneori urlă ca în armată, alteori aruncă spre noi cu ironii simpatice care ne fac să zâmbim. Iar, când e cazul, ne încurajează blând şi ne dau încredere că putem duce exerciţiul la bun sfârşit.

Toate astea ne ajută să rămânem motivaţi, ceea ce duce la rezultate. Iar rezultatele sunt factorul motivaţional cel mai puternic pentru ca ţi-ai demonstrat deja că poţi. O vezi şi tu, o văd şi cei din jur. Îţi plac reacţiile lor şi, mai ales, începe să-ţi placă tot mai mult ce vezi în oglindă. Şi vrei să păstrezi, ba chiar să îmbunătăţeşti, deci vei fi şi mai atent la ce pui în farfurie şi vei trage şi mai tare la următorul antrenament. Sigur, sunt zile în care ești obosit sau poate ai cedat unei tentaţii culinare. Dar ştii că sunt excepţii, nu reguli, iar a doua zi lucrurile vor reveni la normal.



Citiţi şi

Graba

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro