Un mic „fluture” care îți controlează viața

17 February 2020

Când vine vorba despre sănătate, ne gândim adesea la inimă, creier, plămâni, ficat… Într-adevăr, sunt organe vitale pe care merită să le protejăm, dacă ne dorim o viață lungă, lipsită de suferință. Însă la nivelul gâtului nostru se ascunde o mică glandă în formă de fluture, de numai 20-30 de grame, care ne influențează funcțiile fiziologice din cap până-n picioare.

Ați ghicit? Este vorba despre tiroida – glanda care secretă hormoni ce sunt distribuiți prin fluxul sanguin în tot corpul. Fiecare celulă din organism are nevoie de hormoni tiroidieni pentru a functiona corect. Tiroida reglează totul, de la metabolism, activitatea cardiacă, starea de spirit până la sănătatea oaselor, digestia si chiar fertilitatea, explică specialiștii Asociației Americane a Tiroidei.

Problemele tiroidei, probleme ale întregului organism

Orice modificare la nivelul producției de hormoni tiroidieni – fie în exces (hipertiroidism), fie în deficit (hipotiroidism) – generează o mulțime de simptome și tulburări: dureri de cap, mâini și picioare reci, oboseală chiar și după multe ore de somn, palpitații, piele, păr și unghii fragile, stări depresive, lipsa dorintei sexuale, fluctuații ale greutății corporale și multe altele. Problemele tiroidei au răsunet asupra întregului organism. De multe ori, aceste simptome sunt ignorate sau puse pe seama altor probleme de sănătate. Așa că informațiile corecte despre glanda tiroidă și tratamente utile în cazul acesteia au o importanță semnificativă.

Un lucru important de reținut este că, dupa vârsta de 35 de ani, orice persoană ar trebui să-și verifice periodic funcția glandei tiroide. Mai ales femeile ar trebui să respecte această recomandare. Cele mai afectate de tulburări tiroidiene sunt femeile. Motivul? Estrogenul, principalul hormon feminin, joacă în mod sigur un rol cheie. Celulele tiroidiene au receptori de estrogen, ceea ce înseamnă că orice dezechilibru hormonal se resimte atât la nivel tiroidian, cât și ovarian.

Vestea bună este că, odată diagnosticate, tulburările tiroidiene pot fi tratate. În cazul persoanelor cu hipotiroidism, medicul prescrie hormoni tiroidieni sub formă de pastile, care aduc îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate. În cazul persoanelor cu hipertiroidism, tratamentul constă în medicație antitiroidiană, care urmărește scăderea cantității de hormoni produși de tiroida.

Cu toate acestea, niciun tratament prescris de medic nu-și va face pe deplin efectul dacă nu este dublat de respectarea unui stil de viață echilibrat.

Tiroida și stilul de viață

Menținerea funcționării glandei tiroide în parametri normali depinde în bună măsură de stilul de viață pe care îl adoptăm. S-a demonstrat că stresul, alimentația dezechilibrată, sedentarismul pot afecta în mod negativ tiroida.

O atenție deosebită trebuie acordată alimentației, mai ales că tulburările tiroidiene sunt însoțite adesea de probleme cu greutatea corporală, sindrom de colon iritabil, deficite de substanțe nutritive.

Iată ce recomandă medicii referitor la alimentatie în boli tiroidiene.

Alimente benefice pentru tiroidă

  • Ouă – gălbenușul este bogat în iod și seleniu, iar albușul în proteine;
  • Carne– carne de pui, de curcan, de vită;
  • Pește– toate felurile de pește și fructe de mare, inclusiv somon, ton, halibut, creveți etc.
  • Legume– toate legumele sunt indicate, dar e bine sa evitați excesul de crucifere;
  • Leguminoase – năut, linte, mazăre, fasole;
  • Fructe– orice fel, inclusiv fructe de pădure, banane, portocale etc.;
  • Nuci – fructele cu coajă lemnoasă, inclusiv migdale, nuci braziliene, sunt surse bune de seleniu, un mineral care intervine în reglarea tiroidei.
  • Cereale și semințe fără gluten– orez, hrișcă, quinoa, chia, semințe de in;
  • Lactate– toate produsele lactate, inclusiv lapte, brânză, iaurt etc.;
  • Ulei de măsline, ulei de cocos, avocado.

Atenție la legumele crucifere! Varza, conopida, broccoli, varza kale, soia, când sunt consumate crude și în cantități mari, pot afecta glanda tiroidă din cauza unor substanțe numite goitrogene. Aceste substanțe apar în mod natural în legumele crucifere, dar atunci când sunt gătite, goitrogenii se inactivează.



Citiţi şi

Să ne mai lăsăm și duși de val…

Ce este bine să știi înainte să cumperi și să depozitezi fructe de mare

7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro