Twitter a ajuns un cuib de viespi

28 May 2016

roxana chivuSe îngroaşă gluma cu libertatea de exprimare pe net și, culmea, jumătate dintre postările misogine de pe Twitter vin de la femei! O demonstrează un studiu realizat de Demos, citat de bbc.com. Specialiştii au căutat după două cuvinte indicatori-de-misoginism – „slut” & „whore” („curvă”, în traducere) – și au constatat că în doar trei săptămâni 200.000 de tweets au plecat din degetele unor femei şi au ajuns la 80.000 de persoane din întreaga lume. Numai în Marea Britanie, 6.500 de utilizatori unici de Twitter au fost atacaţi de 10.000 de mesaje agresive.

Alex Krasodomski-Jones, cercetătoare Demos, susţine că „studiul nu reprezintă un control poliţienesc al internetului, ci se vrea o atenţionare asupra faptului că, în mod frecvent, nu suntem atât de buni cetăţeni online pe cât suntem offline”. Datele Demos le-au reamintit specialiştilor de o altă ştire cibernetică dramatică. Peste cinci milioane de twitter-uri negative despre frumuseţe şi corp au fost postate în toată lumea în 2014 și, din nou, patru din cinci aveau femei drept emiţători, conform unui studiu al companiei Dove. Ți-ai fi imaginat așa ceva?

Cu toate aceste cifre rele, cu evidenţă că ura şi abuzul pe social media sunt pe trend ascendent, oficialii Twitter şi specialiştii în educaţie şi studii de piaţă şi comportamente s-au întrebat: „Ce e de făcut?”. Publicul este tot mai îngrijorat de impactul mesajelor agresive şi se impun noi măsuri. Dar care? Twitter are câteva funcţii de protecţie a utilizatorilor precum block, mute şi raportările multiple. Ce mai trebuie schimbat pentru a stopa injuriile?

femei bătaie

Trolerii, aşa cum sunt numiţi cei ce emit comentarii agresive, cu risc asupra receptorilor, au fost pedepsiți chiar și cu închisoarea. Unii dintre ei şi-au cerut scuze publice victimelor. Exemplele lor au fost însă, insuficiente. Este nevoie de noi abordări. Dar care să fie acestea?

Cinci membre ale Parlamentului Britanic au luat atitudine şi au lansat, recent, campania „Reclaim the Internet”, care a debutat cu un forum online despre posibilităţile de a face internetul mai puţin agresiv, sexist, rasist şi homofob. Iniţiativa a primit multe felicitări, dar şi multe mesaje de îndoială. Mulţi se întreabă dacă nu cumva această campanie va afecta libertatea de exprimare pe internet. Yvette Cooper, una dintre iniţiatoarele campaniei recunoaşte că „nimeni nu ştie care sunt cele mai bune răspunsuri” sau ce ar trebui să facă, mai mult, platformele de social media.

Oficialii Twitter au reacţionat şi ei spunând că, în plus faţă de politicile de control actuale, vor colabora cu liderii societăţii civile şi cu experţi din mediul academic pentru a înţelege provocările actuale mai bine. Dar încă nu vin cu măsuri concrete, deşi chestiunea e tot mai serioasă şi mai periculoasă!

Tot bbc.com anunţă că trei organizaţii din Franţa plănuiesc acţiuni legale împotriva Facebook, Twitter şi Youtube pentru că ar fi eşuat în intenţia de a îndepărta mesajele încărcate de ură la nivel digital. Şi asta după ce organizaţiile cu pricina au identificat aproape 600 de postări jignitoare în aproape o lună şi jumătate, postări din care doar un mic procent ar fi fost şters de pe conturi.

Regulile de bun simţ cer să trimiţi mesaje pe net pe care le-ai transmite cuiva şi faţă în faţă. Doar că regulile sunt încălcate adesea. Poveste clasică a umanităţii. De ce sunt oamenii atâta de răi în mediul online? Pe vremuri, se bârfea peste gard sau se clevetea de după perdea la vederea vecinului de peste drum. Să ne amintim de bârfa din filmul românesc „Cuibul de Viespi” în care gura lumii, chiar a rudelor, distruge spiritual şi fizic.

Se spune că bârfă ucide trei persoane: pe cea care o rosteşte, pe cea care o ascultă şi pe cea despre care se vorbeşte pe ascuns. Dar oamenilor le place să bârfească. Simt că se descarcă şi, până la un punct, bârfitul chiar le face bine.

Internetul, explică mai departe specialiştii citaţi de bbc.com, a ajuns însă să funcţioneze precum un furnizor digital de alcool. Social media oferă conexiuni care acoperă setea de interacţiune umană şi de bârfă de pe vremuri. Internetul este un refugiu. Mesageria digitală s-a transformat din subcultură în modă şi tot mai multe femei folosesc tehnologia actuală pentru a se înjosi reciproc. Şi o fac mai liber şi mai dur decât în trecut, doar nu le vede şi nu le cunoaşte nimeni, în timp ce victimele pot fi alese cu uşurinţă, după care agresoarele dispar în Matrix.

Specialiştii cred că a venit timpul să punem punct stilului agresiv şi să reflectăm înainte a ne folosi degetele ca să ne exprimăm în public. Thinking before acting. Greu, dar deloc imposibil! Şi totul porneşte de la educaţie…

Guest post by Roxana Chivu

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Prostia omenească și prostia românească

Alegeri de înger

Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro