Stilul este ceva cu care te naşti

1 June 2011

Mi s-a părut foarte actual şi valabil comentariul despre tendințe vs. stil făcut de style icon-ul american Joy Venturini Bianchi: “La momentul acesta suntem copleșiți de imagini în reviste, de programe TV şi de evenimente legate de modă. Majoritatea sunt exemple de cine ar trebui să devii sau de cine nu vei fi niciodată. Industria modei promite să te ajute să-ți găsești o identitate instantanee pe care s-o afișezi lumii. Asta reprezintă moda ca imagine. Stilul este cu totul altceva. Şi pentru a-l descoperi şi dezvolta trebuie să renunțăm la ideea că ne putem regăsi în imaginea altora. Anumite tendințe permit ca atuurile tale să fie vizibile, evidențiind, în același timp, gusturile tale şi nu ale altora. Cu cât te descoperi mai mult pe tine, cu atât vei descoperi tendințele care te avantajează și îți vei dezvolta, totodată, stilul.

Cum a te îmbrăca nu este acelaşi lucru cu a pune masa, unde se ține cont de o regulă, există reguli şi pentru a te îmbrăca. Dar din fericire, în ceea ce privește stilul, există şi libertatea de a alege, de a inova şi de a te distinge. Emily Post a scris o carte despre bunele maniere în care spune limpede: “femeia şic este întotdeauna un pic diferită, nu în urma tendințelor, ci, întotdeauna, oarecum distanțată de ele”.

Stil vs. tendințe sau trendsetter vs. conformism

Se spune că a urmări tendințele este o preocupare bănească, pe când a-ți cultiva stilul e o preocupare de-o viață. Nimic mai adevărat. Când ai ajuns să ai un stil propriu, știi ce îți place şi ce cauţi atunci când intri într-un boutique sau magazin, indiferent de tendinţele declarate ale sezonului. Problema este dacă stilul dobândit chiar ţi se potriveşte. Dar cine să-ţi spună? La noi, consilierii de imagine, atâţia câţi sunt, cam şomează. Aiurea, sunt la mare căutare. Astfel încât, după (re)definirea stilului, dacă timpul lipseşte ori shoppingul nu face parte dintre plăcerile de neînlocuit, cumpărăturile pot fi făcute cu succes şi de către altcineva. Sună bine, nu?

Ei, dar până acolo, să ne întoarcem la câteva reguli care pot provoca dureri de cap în faţa dulapului, înaintea unui eveniment…

  • “Casual Friday”. Casual înseamnă “îngrijit” şi nu “neglijent”, fără pantaloni scurți sau blugi. Pentru bărbați, pantaloni din ţesături de vară și tricouri polo. Pentru femei, fuste comode sau pantaloni largi, tricouri polo sau bluze.
  • Ţinuta de cocktail înseamnă pentru bărbaţi costum închis la culoare cu cravată (seara) sau panataloni largi și o haină sport cu cravată (după amiaza). Pentru femei, o fustă elegantă și o bluză, o rochie de cocktail sau un costum cu pantalon.
  • “Cravata neagră” (black tie) este cerută de evenimentele formale. Pentru bărbați, costum, cravată închisă la culoare. Pentru femei, o rochie de seară lungă sau scurtă (da, e ok și scurtă).
  • Pentru cele mai convenționale evenimente de seară, bărbații ar trebui să poarte o cravată albă şi un sacou simplu, iar femeile, neapărat, rochie lungă.

Şi alte două reguli de aur ce doar par a se contrazice: “mai bine să fii prea îmbrăcată decât prea puțin îmbrăcată” şi “mai puțin înseamnă mai mult”. Prima se referă curent la situaţia în care prin alegerea ţinutei şi a accesoriilor încerci să eviţi neplăcerea de a constata că eşti prea comun îmbrăcată pentru natura unui eveniment (de excese te mai poţi debarasa discret). Cea de-a doua regulă se referă strict la acel “prea mult” care deturnează atenţia de la purtătoare, la accesorii. Mai puţin înseamnă să porți o rochie cu cercei lungi, tip candelabru, și să renunți la lanț. Mai mult înseamnă să porţi şi lanţul. Şi iarăşi ajungem la stil: prin felul în care porți ceva creezi moda și nu invers.

Un personal shopper te poate ajuta să nu (mai) comiţi fashion crimes (gafe), dar să-ți dezvolți un stil atractiv este o cu totul altă poveste. Iată, dacă vrei să ţii cont de tendinţe, atunci primăvara aceasta vei purta galben și… mănuși fără degete (mitene), care îți permit să-ți folosești uşor iPad-ul şi telefonul. Eu, una, aș prefera, dacă tot se poartă mănuşi, să port mănuși Kelly, cu degete, și să le dau jos dacă vreau să trimit un mesaj. 🙂

Aş încheia această scurtă referire la stil cu spusele idolului meu în materie de modă, Coco Chanel: “tendințele pălesc, stilul dăinuiește.”

Voi ce părere aveţi: ori avem stilul în sânge, din naştere, ori nu mai avem nicio şansă?



Citiţi şi

Da, aceasta este Franța!

Secretele eleganței

Ținute pentru domni, în funcție de geaca purtată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro