5 simptome frecvente ale anxietății
Tot mai mulți oameni se confruntă azi cu probleme de anxietate, mai ales în contextul pandemic în care ne găsim, dar afecțiunile de acest gen pot apărea în orice situații. Condițiile medicale preexistente s-au intensificat la unii dintre noi, declanșând stări de nervozitate, depresie și chiar neputință și frustrare în față unor provocări nemaiîntâlnite. Toate acestea sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care, după ce le indentificăm corect, este necesar să acționăm împotriva lor.
De obicei, anxietatea apare în cazul în care anticipăm situații pe care considerăm că nu le putem aborda eficient sau pe care știm că nu le vom putea gestiona cu succes. Deseori, aceste stări de îngrijorare, stres sau tensiune generează afecțiuni mintale, dar și fizice. Fără un motiv clar care să genereze această stare de teamă sau de neliniște, anxietatea poate apărea și ca un simptom al unor tulburări psihice latente. Uneori, sub imepriul acestor trăiri, putem pierde controlul propriilor emoții. Iată care sunt cele mai frecvente manifestări ale anxietății. Ele ne vor ajuta să ne înțelegem și să ne tratăm corespunzător.
- De cele mai multe ori, modificările programului de somn sau ale obiceiurilor alimentare sunt semne utile în recunoașterea anxietății. De exemplu, putem să ne confruntăm cu insomnie, treziri dese în timpul somnului, somn care nu aduce odihnă și care este de slabă calitate. Din punctul de vedere al alimentației, anxietatea poate să contribuie la crearea unor obiceiuri nesănătoase, să ne determine să mâncăm excesiv sau, dimpotrivă, să nu avem poftă de mâncare.
- Putem deveni foarte îngrijorați și temători din senin, fără motive reale, gândindu-ne la ceva ce s-ar putea întâmpla, și nu la ceva ce s-a întâmplat deja. Întâmpinăm dificultăți în a ne concentra și ne simțim demoralizati.
- Starea de iritabilitate devine foarte pronunțată, suntem nervoși și agresivi, fiind incapabili să ne relaxăm. Nu reușim să ne dăm seama dacă îngrijorarea noastră are un suport real sau nu.
- Avem dese atacuri de panică, pe care nu le putem controla, obosim foarte repede.
- Avem tendința să consumăm substanțe nocive de care riscăm să devenim dependenți.
Combate anxietatea cu ajutorul acestor sfaturi
Iată ce am putea face pentru a ameliora simptomele anxietății:
- Vorbește cu cineva de încredere despre problema ta
Fie că este vorba de un doctor, un psiholog sau chiar un prieten bun, ne face bine să vorbim despre ceea ce ne frământă și ne stresează. Astfel ne vom simți mai ușurați. Ne face bine să fim empatici cu noi înșine, să ne vorbim cu compasiune, să ne tratăm cu respect și să încercăm să combatem gândurile anxioase cu acceptare, înțelegere și cu calm.
- Încearcă să respecți o nouă rutină a somnului
Oricât de greu ți s-ar părea, este nevoie să te odihnești și să îi oferi corpului și minții tale ocazia de a se liniști, de a lua o pauză de la ceea ce se întâmplă în exterior. O rutină în acest sens te poate ajută: cu o jumătate de ora înainte să te culci, închide televizorul, lasă telefonul deoparte și încearcă să îți eliberezi mintea de grijile de peste zi și poate chiar să citești ceva care te destinde.
- Adoptă o alimentație sănătoasă
Consumă alimente sănătoase și evită pe cât posibil tutunul, alcoolul sau alte substanțe care dau dependență. Încearcă să nu mănânci compulsiv, să nu bei multă cafea, renunță la dulciuri sau junk-food care nu fac decât să îți accentueze anxietatea – prin conținutul lor dăunător organismului, dar și din cauza sentimentului de vină pe care l-ai putea simți după ce le consumi. Găsește acele remedii pentru anxietate care să se potrivească stilului tău de viață, astfel rezultatele vor fi mult mai rapide și mai bune.
- Fă plimbări și mișcare în aer liber
Putem fie să alergăm, fie să mergem cu bicicletă sau să urmăm niște exerciții fizice care ar putea să ne disciplineze și să ne ajute să respectăm acest program zilnic, îmbunătățindu-ne astfel starea generală de spirit. Acest tip de activitate ne ajută să scăpăm mai repede de stres, să ne eliberăm mintea. Poți alege să faci exerciții de meditație, de mindfulness sau de yoga prin care să te eliberezi de stres. De asemenea, poți integra și exerciții de respirație care să te învețe cum să te autoliniștești în situațiile stresante și cum să dobândești autocontrol în fața anxietății.
- Focuseaza-te pe aspectele pozitive ale vieții
Este recomandat să învățăm să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să ne concentrăm pe lucrurile care ne fac să ne simțim fericiți și mulțumiți de viață pe care o avem. Optimismul ne ajută să eliminăm gândurile negative și să avem o atitudine pozitivă față de ceea ni se întâmplă.
Naturalis StresControl te ajută să faci față anxietății
Dacă ești în căutarea unui remediu natural pentru combaterea anxietății și a stresului cu care te confrunți, Naturalis StresControl este ceea ce îți trebuie. Acesta este un supliment alimentar care reunește într-o formulă unică extractele de valeriană și de sunătoare, magneziu și vitamina B6, ingrediente renumite pentru beneficiile lor asupra funcționarii sistemului nervos. Valeriana este cunoscută pentru efectele sale sedative, fiind un remediu natural împotriva insomniei și a stresului, în vreme ce sunătoarea ajută la calmarea tensiunii nervoase, cu efecte benefice în tratarea depresiei ușoare și moderate. Magneziul are efecte revigorante, dar este și un bun tranchilizant și antidepresiv, iar vitamina B6 lupta împotriva oboselii, ajutându-ne să ne menținem în formă, atât afectiv, cât și cognitiv. Naturalis StresControl este un remediu bun pentru anxietate și ajută vizibil la ameliorarea stresului și a stării de neliniște și iritabilitate pe care această le poate genera.
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Un kilogram de… bucurie, vă rog!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.