Micuța Sofia își adoră mama și petrece minute în șir privind-o cu admirație nețărmurită, cântând la pian sau fardându-se discret, de cele mai multe ori doar cu creionul dermatograf care îi pune în evidență ochii printr-o tușă sigur trasată și câteva pufuri de pudră colorată, ca să dea proeminență și ton vesel obrajilor…
E tristă și simte nevoia să fie alături ea, mai ales atunci când bărbatul pe care îl iubește dar cu care nu poate fi împreună decât clandestin e plecat la familia lui legitimă…
Deși duce o viață austeră, fetița (poreclită ”Scobitoarea” din cauză că era înaltă și foarte slabă) nu vrea nimic din ceea ce încântă copilăria celorlalți, mult prea preocupată să își dorească un tată, dar nu din acela care vine atunci când Romilda Villani, a cărei frumusețe a moștenit-o cu prisosință, îi scrie în disperare câte un bilet, rugându-l să sosească degrabă din cauza febrei încăpățânate a copilei și pleacă fără întârziere, ca să nu dea de bănuit.
foto:Irving Penn
Ea știe de pe acum că soțul ei va trebui să o iubească atât de mult încât să nu își închipuie că ar putea vreodată să se rupă de ea, oricare ar fi motivul. E matură deja, fiindcă de la 15 ani e plecată în lume alături de mama ei care o familiarizează cu lumea frumuseții și a filmului, ceea ce îi permite să pătrundă lucrurile subtile: „Am avut două mari şanse la naştere: şansa de a mă fi născut înţeleaptă şi aceea de a mă fi născut în sărăcie!”, mărturisește actrița în devenire, cunoscută la început sub pseudonime diferite – Sofia Scicolone, Sofia Lazzaro și mai apoi cu numele definitiv Sophia Loren (20 septembrie 1934).
sursă foto: pinterest.com
Ascensiunea ei fulminantă, neconcurată până astăzi (ne gândim la rolurile din filmele conduse de regizori ca: Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Ettore Scola, Dino Risi, Mario Camerini, Charlie Chaplin, Sidney Lumet, George Cukor, Michael Curtiz, Anthony Mann și André Cayatte, la cele opt filme regizate de Vittorio De Sica, adeseori în compania unor actori excepționali, printre care Marcello Mastroianni, Jack Lemmon, Walter Matthau, Frank Sinatra, Charlton Heston și, nu în ultimul rând, Cary Grant – palmaresul ei numără nu mai puțin de 90 de producții cinematografice!), Premiul Oscar pe care l-a primit în 1961 pentru interpretarea din filmul său simbol La ciociara, aparițiile din celebrele reviste mondene italiene și americane, un premiu pentru frumusețe creat special pentru ea – ”Miss Elegantza”, i-a conferit un statut privilegiat între starurile de cinema care au făcut istorie în acest domeniu, atât de pretențios, atât de solicitant și de competitiv.
La Ciociara, 1960
Atuurile ei? O frumusețe clasică, de legendară zeiță romană, cu ochi mari și migdalați, buze cu contur ferm, senzuale, obraji fini cu pomeți ridicați, un charm de care este în continuare conștientă („Nimic nu face o femeie mai frumoasă decât propria sa convingere că este frumoasă.”, spune ea), o maturitate a gândirii pe care i-a dat-o bogata experiență de viață și tumultuoasa poveste de dragoste trăită cu italianul care i-a fermecat definitiv inima, probabil aducând de departe cu tatăl căruia de mică i-a dus dorul (să nu uităm că regizorul Carlo Ponti, cu care a trecut prin două mariaje, era cu 22 de ani mai în vârstă decât ea)…
… o seninătate intangibilă care i-a înfrumusețat mereu fața, întârziind cu mult semnele trecerii anilor, un spirit efervescent condimentat cu un simț al umorului tipic italienesc, o dragoste de viață insațiabilă, pentru că ”Trebuie să te bucuri de viaţă. Este important să faci asta, deoarece te face să gândeşti pozitiv” și numai așa te poți reinventa cu aceeași forță și prospețime… ”Frumusețea este ceea ce simți în interior și ea este cea care se reflectă în ochii tăi. Nu este ceva care ține de fizic”, mărturisește Sophia, întrebată despre secretul longevivei sale atractivități.
Urmărind un interviu acordat lui Chris Connelly (ABC News), aflăm că viața ei n-a avut deloc frumusețea unui basm, oricât de înalt al fost piedestalul pe care a ajuns urcând cu tenacitate pe scara celebrității; actoria a fost un refugiu, care i-a permis eliberarea tensiunilor interioare într-un mod care i se potrivea de minune și în care credea cu putere; despre Carry Grant vorbește cu o emoție abia stăpânită, pentru că el i-a fost nu numai un prieten apropiat, partener de film, ci și una din marile iubiri, care a pus-o în situația de a lua decizii importante – cu toate că îl iubea profund, i-a respins cererea în căsătorie (el avea 52 de ani, iar ea 22), pentru că și-a dorit o familie, copii, și nu în ultimul rând, să rămână în Italia.
sursă foto: www.publico.pt
La peste 80 de ani, continuă să fie aceeași femeie stăpână pe sine, care se iubește așa cum este, fără să se lase influențată de urmele pe care anii i-au lăsat asupra fizionomiei: ”Nu m-am gândit niciodată la chirurgia plastică, e greșit să mă preocupe așa ceva, pentru că îmi palce totul la mine, îmi place pielea mea și n-aș putea concepe vreo intervenție asupra ei… trebuie să trăiești, așa e dat, și dacă ai norocul să fii frumoasă și la 80 de ani, atunci poți fi fericită.”
sursă foto: www.pl.com.ua
Pentru această artistă completă, întruchipând un arhetip al frumuseții, al talentului și al înțelepciunii, viața reprezintă o lecție simplă, autentică și sinceră, așa cum ar trebui să fie pentru orice femeie atașată de valorile autentice ale feminității, în toată complexitatea ei. O femeie puternică, radioasă, care ne învață să trăim fericirea alături de oamenii care ne prețuiesc și pe care trebuie să îi păstrăm cu sinceritate și sentimente pure, o femeie care se simte atât de confortabil în pielea ei, încât lucrul acesta reușește șă îi confere acea imagine a tinereții fără bătrânețe.
Redau câteva din gândurile care mi se par demne de luat în seamă, cu credința că ele vă vor servi dacă veți căuta mai departe să aflați ce înseamnă succesul și cum poate fi el păstrat într-o lume aflată într-o continuă prefacere… Din nefericire, cartea ei autobiografică (”Yesterday, Today and Tomorrow – My Life as a Fairytale”) încă nu a fost tradusă în limba română, iar artista își arde jurnalul în fiecare an, pe motivul că astfel își păstrează viața privată.
”Sex-appeal-ul este doar 50% meritul femeii. Restul este meritul bărbatului care se uită la ea.”
”Dacă nu ai plâns, n-ai cum să ai ochii frumoşi.”
”Frumuseţea este ceea ce te simţi în interior şi ea este cea care se reflectă în ochii tăi. Nu este ceva care ţine de fizic.”
„Rochia unei femei ar trebui să fie ca un gard de sârmă ghimpată: să îşi servească scopul, dar fără să obstrucţioneze vederea”.
”Înconjoară-te întotdeauna de oamenii pe care îi placi, oameni cu care poţi avea o conversaţie plăcută, de la care ai ce să înveţi.”
„Ca să răzbaţi într-o astfel profesie dificilă trebuie să ai încredere totală în tine. De aceea uneori oamenii cu talent aflat în zona mediocrităţii, dar cu multă forţă lăuntrică ajung mai departe decât cei înzestraţi cu un mare talent”.
„N-am încercat niciodată să îmi reprim amintirile din trecut, chiar dacă unele sunt dureroase. Nu îi înţeleg pe cei care fug de trecutul lor. Toate lucrurile prin care treci te ajută să devii persoana care eşti.”
”Știu că, deschizându-mă să întâmpin cu iubire părțile mai puțin strălucite din mine însămi devin capabilă să întâmpin cu inima deschisă și iertătoare, fără a judeca greșelile, erorile și căderile oamenilor din jurul meu. Cred că această capacitate am putea-o numi compasiune. Nimeni nu e perfect, nici măcar eu. Dar prefer mai degrabă să am o viață plină, intensă și încântatoare, decât una fără imperfecțiuni și fără savoare”.
”Cred cu tărie în cunoașterea de sine. Și sunt convinsă că această autocunoaștere include greșelile pe care le facem pentru a învăța. Viața mi-a revelat faptul că adevarata descoperire de sine nu poate exista fără o căzătură ici-colo. Sper doar să nu mă împiedic atât de tare încât să uit în căzătură lecția ce mi se oferă și să nu uit să mă întreb de fiecare dată:” Oare ce vrea să mă învețe această greșeală ?”
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Aceste fotografii, aceste momente în timp…
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.