Semne precoce în demență

17 February 2022

Dr. Elena Păcuraru despre semnele precoce în demență

“Demențele de orice fel, inclusiv Alzheimer, reprezintă o altă plagă a societățîi moderne care afectează un număr tot mai mare de persoane, cu implicații majore în echilibrul emoțional și financiar al familiilor cu astfel de cazuri.

Există câteva semne precoce de manifestare a acestor boli la care trebuie să luăm aminte.

Memoria este prima și cea mai afectată. Nu va culcați pe o ureche dacă rudele dumneavoastră mai în vârstă își amintesc cu ușurință și exactitate întâmplări din tinerețe. Aceea este memoria de lungă durata și este ultima afectată. Dar este un semnal de alarmă dacă uită o discuție avută în urmă cu câteva ore sau o zi sau repetă o întrebare la care și-a primit deja răspunsul cu puțîn timp înainte. Este momentul când trebuie să aveți grijă să nu se pună și să nu va pună în pericol prin faptul că pot uită un robinet sau un aragaz deschis.

Limbajul este și el afectat în stadiile precoce. Pauzele din ce în ce mai dese în propoziții pentru că nu își găsesc cuvintele, sunt semne de alarmă.

Delăsarea în ceea ce privește igienă personală și vestimentația, mai ales la persoane pedante altădată, dificultatea de orientare în zone cunoscute, reprezintă semne precoce ale sindroamelor demențiale.

Un semn pe care frecvent aparținătorii acestor pacienți îl pun pe seama relelor tratamente medicale aplicate rudelor lor în spital îl reprezintă dezorientarea severă, temporală și spațială și instalarea sindromului confuzional la momentul internării în spital, nu neapărat pentru o afecțiune gravă. Prin dezrădăcinarea lor din mediul cunoscut unde funcționau automatismele create într-o viață, se descoperă, practic, o demență latentă. Nu este vina spitalului!

Ce puteți face dacă aveți suspiciuni legate de o rudă cu astfel de manifestări

În primul rând, o evaluare psihologică care, în urma unor teste specifice, vă poate confirma sau infirma bănuiala. Dacă se confirmă, urmează consultul psihiatric care poate iniția tratamentul.

Acasă, încercați să îi lăsați cât mai puțin nesupravegheați, dar permanent ocupați cu sarcini pe măsură capacităților restante. Lăsați-le liste cu ce au de făcut în fiecare zi. Obligați-i la activitate fizică zilnică, pe măsură puterilor: plimbări, grădinărit ușor, udatul florilor din balcon, strânsul rufelor de pe sârmă și împăturitul lor etc.

Toate aceste activități vor obliga creierul la activitate și le veți menține capacitatea de autoîngrijire mai mult timp deoarece nu există medicație specifică care să dea rezultate în aceste boli.

De folos, în stadiile incipiente, este recurgerea la kinetoterapie de condiționare generală și terapie hiperbară care a demonstrat efectul cert de refacere a celulei nervoase.

În Israel, Profesorul Shai Efrati studiază de peste 10 ani efectul oxigenarii hiperbare în demente, cu rezultate foarte bune. Dar el spune: “Nu recurgeți la această terapie când nu mai este creier! Nu putem pune creier în loc. Este o terapie pentru stadii incipiente.”

Cum prevenim această boală

Prin dietă în stil mediteraneean, bogată în legume, semințe și peste și prin multă activitate fizică. De aceea aceste boli sunt mult mai rare printre cei care trăiesc la țară față de orășeni.

Și, dacă tot este vreme frumoasă, ieșiți la plimbare, socializați cu prietenii la o cafea și preveniți demență. Prevenția bolilor poate fi plăcută!

Urmăriți-o pe dr. Elena Păcuraru, iar, dacă este nevoie, vă puteți programa pentru consultații aici



Citiţi şi

Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate

Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer

Măsuri de prim-ajutor și prevenție în cazul accidentărilor din sfera ortopedică

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro