Ruta 172

21 January 2023

Aceste rânduri sunt pentru cine înțelege că lumea lucrează în proiecte de peste o jumătate de secol, iar o certificare în domeniu reprezintă, încă, un indicator al potențialului de angajare al unui candidat. Întâlnirea cu antrenorul potrivit economisește bani și efort, iar calea pare mai scurtă.

Dați-mi voie să vă povestesc despre „Ruta 172”…

Așa am numit experiența mea cu procesul de certificare PMP (Project Management Professional). Veți înțelege de ce, și poate veți găsi povestea potrivită pentru începutul acestui an.

Cu o lună înainte de începerea cursului PMP ExamPrep, i-am scris un e-mail lui Ilie I. Drăgan, trainerul român despre care citisem că ar fi numărul 1 în domeniu. Cu câteva zile înainte de curs, l-am cunoscut. Mi-a dat cartea Ritei Mulcahy: “Nu-ți face griji!” a spus, observând expresia surprinsă de pe chipul meu: „Nu-ți face griji pentru cele 600 de pagini, le vei citi și vei înțelege. Ai încredere în mine!”

La acel moment, gestionarea proiectelor era la finalul poveștii „Waterfall” și, fără nicio exagerare, în doar câteva zile, Ilie ne-a făcut să începem deja să gândim „Agile”. Fără a neglija abordarea „Waterfall” și terminologia de care aveam nevoie pentru a obține certificarea formală, el ne-a transferat încrederea de a crea produse solide și de a ne adapta la incertitudine pe parcursul etapelor unui proiect. Aceasta promovează cu siguranță filozofia „Agile”: „Este în regulă să descoperi că nu știi lucruri, este un lucru bun! Vei avea șansa de a învăța ceva nou! Este OK!

Când vine vorba de metoda lui de predare, cred că Ilie îmbină cu succes tehnicile tradiționale și cele noi – fără pagini PowerPoint, doar flip-chart-uri în care scria meticulos și explica în detaliu. Utiliza Flashcards pentru reținerea termenilor de bază, și ele s-au dovedit a fi un instrument bun, care m-a ajutat și mai târziu, când m-am pregătit pentru examen. Presupun că Ilie a aplicat un fel de „elaborare progresivă” a predării, pentru că mi-a răspuns la toate întrebările în mod precis și simplu, adaptându-se treptat la nivelul meu de cunoștințe.

În mod neașteptat, a rămas lângă noi chiar după terminarea cursului și implicit a contractului său, aplicând conceptele PMP despre ciclul de viață al produselor – căci terminarea unui proiect este urmată de activități de implementare și întreținere, nu-i așa?

Fiind un trainer foarte bine organizat, Ilie a conceput un plan pentru fiecare, s-a adaptat nevoilor noastre de îmbunătățire și a explicat un număr mare de concepte.

Acum, fiind certificată PMP-PMI, știu că a procedat așa, deoarece pentru a trece examenul este necesar să înțelegi și să înveți concepte practice și teoretice. Acest examen nu se bazează nici 100% pe evaluare practică, nici pe evaluare 100% teoretică. Răspunsul este undeva la mijloc și necesită efort individual.

În acest proces, software-ul de simulare a examenelor oferit de Ilie a fost extrem de util, pentru înțelegerea și familiarizarea cu modul în care PMI interpretează întrebări situaționale și chiar teoretice. O recomandare pentru cei interesați să rezolve astfel de teste: am folosit mult funcționalitatea de căutare după „cuvânt cheie”, pentru înțelegerea termenilor și formulelor atât în ​​teorie, cât și în contexte situaționale.

*

PMP a fost creat cu mult timp în urmă pentru a servi industriei de apărare. Din perspectiva de a fi fost un profesionist în acest domeniu, și de a fi gestionat proiecte pentru a veni în întâmpinarea intereselor celor mai importanți beneficiari, cetățenii – îi pot simți utilitatea imediată, decurgând din faptul că PMP este despre reguli și etică, organizarea proceselor, activităților și resurselor. Mai mult, cred că PMP îmbunătățește viața cuiva, echilibrând gândurile și acțiunile individuale.

În procesul de certificare PMP, „Ruta 172” este inspirat de numărul de email-uri la care Ilie Drăgan a răspuns în timpul procesului de învățare prin care am trecut, pentru a mă ajuta să pregătesc examenul. Mereu acolo, într-o dispoziție excelentă, cu acea sclipire specială în ochi. Da, Ilie este un Antrenor!

„DE CE?”-ul din acest articol

Rândurile au fost publicate în urmă cu cinci ani, în limba engleză, ca testimonial al experienței mele cu certificarea PMP, sub pseudonimul Lucia Tudorița. Astăzi, rescriu aici pentru a promova conceptul de management de proiect și pentru a face cunoscut numele unui trainer bun. Deși, în România, Ilie este prea cunoscut de la cursurile sale sau de la PMI Romania ChapterȘi le-am rescris pentru că uneori cineva poate deveni sentimental când întâlnește oameni care merg pe același drum, iar eu am înghețat „Ruta 172” ca pe unul care îmi influențează cu siguranță destinația în carieră azi.

Pe Octavia o găsiți și aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

 

 



Citiţi şi

Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii

Luna plină în Scorpion din 24 aprilie 2024 este despre LOIALITATE

Dacă nu împărtășești cel puțin 10 valori cu mine și nu înțelegi ce fac, nu-mi pasă ce părere ai despre mine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro