Primitivismul de sub pielea noastră epilată

1 March 2016

andi valachiDoream să continui seria cu experimentele, dar m-am decis să fac o pauză și să discut despre o mentalitate care mi se pare neproductivă. Fac acest lucru cu atât mai mult, cu cât are o mare legătură cu miezul acestor experimente. Este vorba de rejectarea animalului din noi. La fel ca și în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, am observat că și acum mulți oameni o iau ca pe o ofensă personală orice asociere cu primatele din care ne tragem.

Mi se pare o tendință neproductivă pentru că a înțelege Omul în complexitatea sa nu poate fi posibil fără a accepta dualitatea naturii umane. La fel ca și lumina, care-i parte energie pură și parte este materie, Omul este simultan și o ființă rațională și un mic animal, animat de amoralitatea proprie rădăcinilor. Da, putem gândi și putem visa, putem și ne-o dorim cumplit de mult să fim buni și generoși. Da, suntem capabili de fapte sublime și raționamente care ating piscuri dumnezeiești. În același timp, suntem, într-o proporție, și primate care acționează – uneori, în anumite condiții – sub impulsuri primare. Suntem maimuțe care vor să pună stăpânire pe toate bananele din pădure, să-și elimine fizic rivalii, care – ultimativ – vor să-și amplifice plăcerile și să-și minimizeze durerea.

A ne cantona într-o negare rușinată a laturii animalice care ne este proprie este echivalent cu a ne rejecta pe noi înșine și a refuza orice înțelegere a naturii umane în complexitatea ei. Adeseori, cuprinși de frustrare cu lumea în care trăim, alegem să privim totul în alb și negru. „Oamenii buni fac lucruri bune, oamenii răi fac lucruri rele”.

E prea simplist și realitatea ne invalidează teoriile maniheiste.  Să ne gândim doar la cei mai buni dintre noi – G.B. Shaw, un gânditor excepțional, era avocatul eutanasierii persoanelor cu handicap; Henry Ford, un geniu tehnic și financiar, era un antisemit turbat (la fel și Paulescu, cel pe care mulți îl consideră inventatorul insulinei); mareșalul Petain, un erou francez al Primului Război Mondial, a fost un colaborator al Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Aș putea continua pe pagini întregi cu exemple de personalități publice – pentru că despre ele știm mai multe – care combinau în același trup și calități extraordinare și ticăloșenie greu de înțeles.

barbat

Aidoma, privind din partea cealaltă, putem găsi o sumedenie de exemple de oameni pe care i-am etichetat drept ticăloși care au făcut fapte mărețe. Este confuz, frustrant. Aproape la fel de frustrant ca atunci când văd taberele în care se sparge, mult prea des, societatea românească când judecă o personalitate publică sau o situație și pe cei implicați. Fiecare tabără, mi se pare mie, e înarmată cu doar jumătate de adevăr și fiecare are dreptate.

Să luăm un caz trivial. Un doctor ia șpagă și este prins. „Dar e bun profesionist, salvează vieți,” strigă o tabără. „Corupția ucide,” contracarează cealaltă. De unde stau eu (mai departe de fierbințeala vieții din România, e drept) nu pot înțelege cearta – afirmațiile nu se exclud una pe alta, ci se completează. Partea rațională, omul din acel individ, e un profesionist excelent și, da!, salvează vieți. Gorila din el, însă, vrea să fie șeful tribului și are nevoie, musai, de acel Porsche, ca să ajungă pe poziția de lider. Desigur, dacă tribul de gorile în care se învârte ar avea alte criterii de selecție a liderului, să zicem „generozitate” sau „verticalitate morală”,  în loc de achiziția unui Porsche extrem de scump, gorila care sălășluiește în acest medic ar refuza mita sau ar face donații în stânga și în dreapta.

Mi se pare extrem de important să acceptăm această dualitate a Omului. Da, complică situația și evaluarea simplistă „bun” față de „rău” devine o complicată întrebare „cât bun și cât rău”. Un individ precum Băsescu, dintre politicienii mult-huliți sau mult-iubiți, este poate exemplul cel mai nimerit pentru studiul om-animal. A făcut multe lucruri bune, dar și nu puține lucruri deplorabile (sau atitudini sau vorbe negândite), încât – pentru mine, cel puțin – îmi este dificil să trag linia și să decid în ce parte atârnă balanța. Da, sub el DNA-ul a început să adune (pentru prima oară după atâta timp) corupții. Dar sabia DNA-ului a lovit, preponderent, în inamicii lui cât timp a fost la putere. Da, România a cunoscut un suflu de prosperitate economică sub conducerea lui, dar primata din el nu s-a abținut de la declarații inflamante, distrugând orice unitate mai rămăsese în societatea civilă românească. A luptat împotriva nepotismului, dar, în același timp, și-a împins familia în poziții nemeritate. Cine dintre aceste personaje este Băsescu? Nu este nici Liderul pe care-l cred adepții lui și nici Fiara pe care o acuză detractorii sau, mai degrabă, este și una și alta. Este o personalitate extrem de controversată și va dura mult timp până epigonii vor putea să răspundă corect la acel „cât bun și cât rău”.

Exemplele ar putea continua. Rația dintre animal și om din fiecare persoană, desigur, este deschisă discuției și, desigur, poate fi modificată. Poate nu în fiecare individ, dar educația, empatia, pedepsele umane și recompensele corecte pot avea un impact la nivel social de a amplifica umanitatea din noi și de a ascunde primitivismul care se ascunde sub pielea noastră epilată. Experimentele pe care le-am selectat pentru expunere încearcă să deslușească ce anume amplifică animalul din noi și ce anume îl îmblânzește, ce îl ajută să se supună legilor societății și ce îl lasă pradă instinctelor primare. De aceea, este important să le înțelegem și să ne gândim cum putem pune în aplicare concluziile lor.

Pe Andi îl găsiţi aici.



Citiţi şi

Eseu despre trezire

Mumu – Amintiri dintr-o copilărie ‘agresată’

Părintele Ionuț Blidar și enoriașii srilankezi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. O alta / 3 March 2016 12:47

    Daria draga, Leon pare liber si disponibil. Tu la fel. Eu va vizualizez a fi cuplul perfect. 🙂 Poate iti arata tie cum functioneaza una alta, atunci cand el da semne de impotenta. 😉

    Reply
  2. Andi V. / 3 March 2016 3:20

    Da, stiu, e copilaresc dar n-o fac pentru a vexa pe cineva ci pentru a lasa o explicatie vi-zi-bi-lă de ce nu mai comunic cu cititorii pe Catchy.
    ————————-
    Trebuie să fiu sincer. Constat că, trăind în altă țară, m-am dezobișnuit de sistemul de tachinare, glumiță, înțepătură. Acum vreo 4 ani m-am retras dintr-un chat cu o veche amică care nu vedea nimic în neregulă, pentru că aveam opinii diferite pe o problemă politică, să-mi spună că “mintea mea s-a lenevit”, că “ești manipulat, Andi” și că “nu prea știi multe”. S-a șocat când i-am spus că am avut suficiente jigniri pentru o seară relaxată de sâmbătă – și mă întreba, insistent, cu ce anume m-a jignit.
    Atunci am înțeles că acest mod de adresare, care pentru mine este agresiv și nepoliticos, este normalitatea românească.
    Nu e vina nimănui – trăim în medii diferite, cu cutume diferite și fiecare are dreptul să gândească, să vorbească cum dorește. Ce este cert pentru mine este că, deși încerc să nu las să mă atingă aceste înțepături și tachinări, ajung să-mi strice ziua prin insistență.
    Așa că, pentru a-mi proteja pacea personală, voi înceta să mai răspund la orice comentariu pe Catchy. Îmi pare rău pentru că primesc și comentarii foarte incitante care pot genera discuții din care fiecare să rămânem cu ceva – dar pentru a le vizualiza trebuie să îndur și “specialitatea ta e minciuna” sau “ești nesimțit”, plus supărarea de a-mi vedea comentarii care nu aveau absolut nimic jignitor ascunse.
    Cine vrea să converseze cu mine poate s-o facă pe Facebook – fie pe pagina mea de autor, fie pe contul meu.
    Vă mulțumesc din inimă celor care ați vrut să discutăm idei. Celorlalți care ați vrut să dați “sare și piper” conversației… m-am obișnuit cu mâncarea mai fără gust a Canadei. Vă mulțumesc și vouă – dar nu vă înțeleg.

    Reply
  3. O alta / 3 March 2016 0:58

    Daria (mocanu22) , Leon(avenea43) , și alte “altele” sunteți mai mult decât amuzanți, si nu prea posedati prea mare rezilienta la cele care va oglindesc. 🙂 Ar trebui sa meditati mai mult asupra acestui aspect, nu de alta, dar, riscurile sunt mult prea ridicate.

    Reply
  4. Yvona / 2 March 2016 16:10

    Nu prea l-am citit pe Andi V, că nu prea mă omor cu experimentele! Dar am urmărit de fiecare dată postările la textele lui. Și nu pot să nu constat că e o ”gașcă” de comentatori pe aici, care nu face altceva decât să muște: să muște din autor, să muște din idei, din formă…Iar când nu mușcă, ce fac? Validează comentariile negative, și invers.
    Păi, cu tot respectul, nu așa se face! Mie dacă nu-mi place un titlu, nu deschid articolul. Dacă totuși titlul m-a indus în eroare, nu-l citesc până la capăt, iar dacă nu sunt de acord cu ideile, s-ar putea să postez un comentariu care începe sau se termină sau conține una din formulările: ”eu cred…”, ”părerea mea…”, ”din experiența mea…”. Poate că mă mai ia și pe mine valul câteodată, dar nu mă apuc să înjur autorul că bate câmpii și nici să îl întreb cu ce drept ”își prezintă și jignește” familia prin expunerile lui! Cu ce drept?! Cu dreptul lui, cu ăla… că doar e familia lui!
    Ce-o fi așa de greu?
    Mă gândesc cum ar fi ca administratorul site-ului să suspende, măcar pentru o vreme, funcția asta de postat comentarii!

    Reply
    • Daria / 2 March 2016 16:57

      Propun chiar sa fie sesizate Serviciile Secrete pentru a face o ancheta amanuntita in vederea depistarii comentatorilor buclucasi care indraznesc sa supere autorii. 🙂 . Sa le confiscam tabletele, sa le taiem degetele sau sa-i bagam la inchisoare. Oricum, la postarea asta comentatorii au salvat postarea, care a adunat doar putin peste 50 de aprecieri. 🙂

      Reply
      • Yvona / 2 March 2016 18:01

        Sau poate nu e un subiect digerabil, facil… Si apoi, cititorii au gusturi imprevizibile. Recunosc, eu l-am parcurs printre randuri, pentru ca nu ma captivează tema, dar m-a intrigat titlul… De cand citesc pe Catchy, eu n-am dat niciodată like, asta inseamna ca nu mi-a placut niciun text??? Si acum te las pe tine sa ai ultimul cuvânt.

  5. Daria / 2 March 2016 11:58

    Tot ceea ce “pățim” în viață( internetul face parte din viată) este efectul acțiunilor, cuvintelor, gândurilor și caracterului nostru. Suntem responsabili pentru tot, atragem ceea ce suntem, chiar dacă schimbăm mediul la care am aparținut, mutându-ne pe alte meleaguri. Legea oglindirii funcționează ca la carte și, de regulă, exclude întâmplarea. Relațiile cu ceilalți sunt întotdeauna reflexia unor părţi din noi înşine negate sau neasumate. Conflictele interne răbufnesc întotdeauna cand ne așteptăm mai puțin, lasând să iasă la iveală acea latură animalică, menționată in postarea de față. Putem să ne-o asumăm, să o conștientizăm, dar nu putem să o controlăm, chiar dacă am fost supuși la “pedepsele umane” sau “recompensele corecte”, la care se faceți referire.
    Îmi place modul în care corul “altelor” intonează arii ca “Nessun Dorma” sau “La donna e mobile” iar autorul le ține isonul, chiar dacă este deranjat de stridența vocilor. 🙂 O junglă sau doar ”ferma animalelor” ?

    Reply
    • O alta / 2 March 2016 12:38

      Doar mocirlă. Acolo le place unora să viețuiască. 🙂 Tu îi lași acolo unde sunt, dar, îi mai ajuți câteodată, oglindindu-i…poate-poate, funcționează măcar pe bază de reflex condiționat. Nimic! Ferma animalelor e superbă, pe cand mocirla e plină de amfibieni și moluște. Cum amfibienii, sunt totuși vertebrate, rămân nevertebratele să ne încânte, prin jocul lor zglobiu. 🙂

      Reply
      • O alta / 2 March 2016 13:53

        Mult mai problematic e când nevertebratele fac afaceri și, confundă business cu bișnița. Eu le urez sa-si mărească mocirla, dar, să aibă mai mare grijă pe cine bagă în mocirlă, nu de alta, dar, poate fi destul de periculos. 🙂

    • lotusull / 2 March 2016 18:17

      Daria, nu știu dacă veți mai trece pe aici și veți citi comentariul meu. Dacă da, ați putea să-mi spuneți de ce credeți în legea oglindirii? Știu că sunt off topic și pentru asta îmi cer scuze autorului. Dar sunt curioasă:) Credeți că în mod real există o legătură de cauzalitate între gândurile/ faptele noastre și consecințe? N-ar putea fi vorba de o iluzie a controlului poate derivată din acea stare de omnipotență ce-o trăiește la un moment dat bebelușul? Oare nu acționăm sub vraja biasului de confirmare, nu găsim oare fix acele dovezi ce ne confirmă credințele subiective? Vă întreb toate acestea întrucât personal n-am găsit încă un răspuns mulțumitor și sunt curioasă de argumentele altora:)
      Relațiile cu ceilalți poartă clar amprenta a ceea ce suntem – la nivel asumat ori neasumat. Iar spațiul virtual permite, printre altele, ventilarea unor stări interioare personale – de aceea, exceptând persoanele ce mă cunosc în mod real, n-aș lua nimic la modul personal:)

      Reply
    • Andi V. / 3 March 2016 4:13

      Uite ca-mi incalc cuvantul, Daria. Ai dreptate – totul este vina deciziilor noastre. Decizia mea a fost sa revin pe Catchy, care nu intentioneaza sa responsabilizeze comentatorii si sa-i forteze sa-si expuna identitatile reale – deoarece controversa e buna pentru Like-uri si hit-uri. A fost decizia mea să mă expun, cu confesiuni și lucruri intime – ca și cum aș fi uitat ce se întâmplă când faci asta în RO.
      Am plecat pe meleaguri străine și, din foarte multe puncte de vedere, mi-a fost bine și acum îmi este și mai bine. Sunt relaxat financiar, am o slujbă foarte bună, un copil care înflorește și academic și în viața de adolescent, scriu – nu pentru like-uri (știu _exact_ ce anume atrage like-urile; poți să vezi din articolele mele cu 4-5K like-uri) ci pentru a împărtăși și a da de gândit, am pacea sufletească pe care mi-am dorit-o atât de mult. Această pace, cotidian, nu mi se mai tulbură pentru nimicuri, ca în tinerețe. Mi se tulbură însă, mai mult de frustrare decât de supărare sau mânie, când văd câtă înverșunare există împotriva mea pe rațiuni puerile, niciodată explicate într-un mod articulat.
      Am greșit, revenind – chiar și virtual. Mulțumesc ție și tuturor care mi-ați arătat greșeala. Am s-o corectez.

      Reply
  6. Andi V. / 2 March 2016 6:42

    Trebuie să fiu sincer. Constat că, trăind în altă țară, m-am dezobișnuit de sistemul de tachinare, glumiță, înțepătură. Acum vreo 4 ani m-am retras dintr-un chat cu o veche amică care nu vedea nimic în neregulă, pentru că aveam opinii diferite pe o problemă politică, să-mi spună că “mintea mea s-a lenevit”, că “ești manipulat, Andi” și că “nu prea știi multe”. S-a șocat când i-am spus că am avut suficiente jigniri pentru o seară relaxată de sâmbătă – și mă întreba, insistent, cu ce anume m-a jignit.
    Atunci am înțeles că acest mod de adresare, care pentru mine este agresiv și nepoliticos, este normalitatea românească.
    Nu e vina nimănui – trăim în medii diferite, cu cutume diferite și fiecare are dreptul să gândească, să vorbească cum dorește. Ce este cert pentru mine este că, deși încerc să nu las să mă atingă aceste înțepături și tachinări, ajung să-mi strice ziua prin insistență.
    Așa că, pentru a-mi proteja pacea personală, voi înceta să mai răspund la orice comentariu pe Catchy. Îmi pare rău pentru că primesc și comentarii foarte incitante care pot genera discuții din care fiecare să rămânem cu ceva – dar pentru a le vizualiza trebuie să îndur și “specialitatea ta e minciuna” sau “ești nesimțit”, plus supărarea de a-mi vedea comentarii care nu aveau absolut nimic jignitor ascunse.
    Cine vrea să converseze cu mine poate s-o facă pe Facebook – fie pe pagina mea de autor, fie pe contul meu.
    Vă mulțumesc din inimă celor care ați vrut să discutăm idei. Celorlalți care ați vrut să dați “sare și piper” conversației… m-am obișnuit cu mâncarea mai fără gust a Canadei. Vă mulțumesc și vouă – dar nu vă înțeleg.

    Reply
  7. Andi V. / 2 March 2016 0:15

    Trebuie să fiu sincer. Constat că, trăind în altă țară, m-am dezobișnuit de sistemul de tachinare, glumiță, înțepătură. Acum vreo 4 ani m-am retras dintr-un chat cu o veche amică care nu vedea nimic în neregulă, pentru că aveam opinii diferite pe o problemă politică, să-mi spună că “mintea mea s-a lenevit”, că “ești manipulat, Andi” și că “nu prea știi multe”. S-a șocat când i-am spus că am avut suficiente jigniri pentru o seară relaxată de sâmbătă – și mă întreba, insistent, cu ce anume m-a jignit.
    Atunci am înțeles că acest mod de adresare, care pentru mine este agresiv și nepoliticos, este normalitatea românească.
    Nu e vina nimănui – trăim în medii diferite, cu cutume diferite și fiecare are dreptul să gândească, să vorbească cum dorește. Ce este cert pentru mine este că, deși încerc să nu las să mă atingă aceste înțepături și tachinări, ajung să-mi strice ziua prin insistență.
    Așa că, pentru a-mi proteja pacea personală, voi înceta să mai răspund la orice comentariu pe Catchy. Îmi pare rău pentru că primesc și comentarii foarte incitante care pot genera discuții din care fiecare să rămânem cu ceva – dar pentru a le vizualiza trebuie să îndur și “specialitatea ta e minciuna” sau “ești nesimțit”, plus supărarea de a-mi vedea comentarii care nu aveau absolut nimic jignitor ascunse.
    Cine vrea să converseze cu mine poate s-o facă pe Facebook – fie pe pagina mea de autor, fie pe contul meu.
    Vă mulțumesc din inimă celor care ați vrut să discutăm idei. Celorlalți care ați vrut să dați “sare și piper” conversației… m-am obișnuit cu mâncarea mai fără gust a Canadei. Vă mulțumesc și vouă – dar nu vă înțeleg.

    Reply
    • Marius / 2 March 2016 0:44

      Dle Valachi, situatia este mai complicata. Va indispun micile intepaturi si tachinari la adresa domniei voastre insa nu va puneti intrebarea – justa din punctul meu de vedere – cum se simt rudele dumneavoastra pe care le prezentati si jigniti in “creatiile” dumneavoastra literare? Daca nu stiti sa va respecti familia, cum de cereti respect de la niste straini?

      Reply
  8. Just me / 1 March 2016 23:39

    Eu sunt profesoara de peste 20 de ani, am predat matematica in 4 tari, pe doua continente, am empatat cu elevi de toate felurile, cu parinti , bunici, unchi si matusi. Afirm, cu toata sinceritatea, seriozitatea si taria, ca teorema asta a ,,altelor,, este foarte complicata.

    Reply
    • O alta / 1 March 2016 23:52

      Și, când trebuie să le răspunzi neapărat pe limba lor, e mult mai complicat. Altfel, nu ar înțelege.

      Reply
  9. Leon / 1 March 2016 22:37

    Postarea buna, scrisa cu simt de responsabilitate, in schimb titlul este cat se poate de neinspirat. Din aceasta cauza cred ca dna “o alta” a fost usor ironica. :). Dar, cum a spus si lotusull, glumele, tachinarile, intepaturile fac conversatiile mai interesante. Trebuie sa fim extrem de inchistati la minte incat sa nu le privim cu relaxare sau, si mai rau, sa nu le intelegem.

    Reply
    • Andi V. / 1 March 2016 23:48

      Intr-adevar, cred ca e ceva foarte gresit cu mine ca nu primesc complet relaxat glumele, intepaturile, tachinarile de la o persoana care imi spune ca-s inchis la minte 😀

      Reply
    • Andi V. / 2 March 2016 6:59

      Titlul n-a fost alegerea mea. Titlul original era “Intelege animalul din tine”. Dar ce mai conteaza?!

      Reply
  10. altã alta!! / 1 March 2016 22:20

    “O alta” si “o alta” se contrau “cu alta” si toate trei anturau “pe alta” pentru ca “fix alta” sa devina “altã alta” in pagina lui Andi Valachi!! Mai sunteti multe de “alta”?

    Reply
    • Leon / 1 March 2016 22:56

      De-or mai fi, s-or mai inghesui! 🙂

      Reply
    • O alta / 1 March 2016 23:13

      @ altă alta, ești @ o alta sau, doar lucrați în tandem? 🙂 Eu sper, totuși, ca știți unde se termina prietenia. Aristotel nu prea știa, și dădea în altceva. 🙂

      Reply
    • O alta / 2 March 2016 3:17

      Nu se știe, depinde ce hotărăște @ altă alta, care-i aceLasi cu @ o alta. Psihopatii ne-nconjoara. Dar, nu-i mare problemă, cu cât ești mai calma și cu zâmbetul pe buze, cu atât urcă ei, nu pe treptele evoluției, ci în copac, cât mai sus. Mă gândesc: Oare? Poate exista mai sus?

      Reply
  11. Leon / 1 March 2016 20:06

    Avem de invatat de la animale lucruri mai bune şi mai profunde decât de la oameni, cum ar fi loialitatea, sentimentul matern ( nu am vazut animale care isi abandoneaza puii), solidaritatea. ”Corb la corb nu-si scoate ochii”, dar noi oamenii ne mancam intre noi de vii!!
    Cicero spunea ca: ” Animalul nu are nevoie de o pregătire specială pentru a fi animal. Omul însă pentru a deveni om are nevoie de educaţie. Educaţia face diferenţa dintre oameni şi animale”
    Cand vine vorba de Aristotel, sa nu uitam ca teoria sa despre natura umana este extrem de cunoscuta, eclipsand prin profunzime, cele ale predecesorilor sai.

    Reply
    • O alta / 1 March 2016 22:59

      Leon, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile. Aristotel, învățăcel al lui Socrate și al lui Platon privea omul în calitatea sa de “animal social” , pe când ceilalti doi, puneau cu totul și cu totul altfel problema, mult mai elevat, bazandu-se pe educație. Dar, așa e, depinde acum ce iti dorești. 🙂

      Reply
    • O alta / 3 March 2016 17:44

      Cine s-a trezit sa vorbeasca despre ceea ce inseamna loialitate si sentiment matern? Unul care pomeneste de diverse “jucarii” prin alte comentarii. 🙂 Daca nu ar fi ridicol, ar fi amuzant. Mi-e mila de cele care se uita in gura ta, si stau langa un asemenea specimen, asemenea tie. Ele nu numai ca inghit, dar, unde mai pui, se si bucura, cand altele asemenea lor, sunt nevoite sa guste din mocirla, aceea oferita de unul ca tine. Dehh…ipocrizia e in floare, de ce daca eu inghit, sa nu inghita si o alta? Pacat, exista insa si categoria celor cu respect de sine puternic dezvoltat, care, multa vreme v-a ignorat. Insa, cum anumiti indivizi nu pricep si pace ca tu ii ignori, trebuie musai sa le dai mura-n gura si, sa le spui: “Mai baietica! Nu am spart impreuna, seminte la colt de strada.”

      P.S. Aprecieri din partea mea lui Catchy ca sterge anumite comentarii.

      Reply
  12. lotusull / 1 March 2016 17:57

    Dacă greșesc, vă rog să mă corectați. Din câte am citit până acum, am înțeles că există un strămoș comun al omului și maimuțelor ( mai exact al cimpanzeilor – ADN nostru și al lor este asemănător într-o proporție de aprox. 98-99 %; spre deosebire de gorile unde procentul este ceva mai scăzută). Se pare că stră-stră-străbunicul nostru și al maimuțelor a apărut acum vreo 6 milioane de ani, că ceva s-a întâmplat și drumul nostru s-a separat de al lor. Am făcut această introducere întrucât am o slăbiciune pentru maimuțe:)
    Sunt însă de acord cu idea de primitivism, cred că neuroștiințele au reușit cele mai pertinente explicații. Apariția cortexului frontal e marele nostru atuu. Ceea ce, desigur, nu exclude prezența acelui creier primitiv și faptul că, uneori, acționăm instinctiv. Mi-a plăcut vorba unui cercetător care referindu-se la dezvoltarea creierului l-a comparat cu o înghețată cu mai multe cupe:)
    Aș miza pe educație. Pe dezvoltarea compasiunii și empatiei. Pe schimbarea la nivel individual. Dar nu la nivel teoretic, ci faptic – știu că sună ca o iluzie frumoasă asta.( Ați citit Emoțiile distructive și cele vindecătoare – Daniel Goleman în dialog cu Dalai Lama? E mai clar explicat acolo cam cum e cu educația umanității). A, și aș mai merge pe asumarea laturii noastre primitive și nu pe negarea ei.

    Reply
    • Andi V. / 1 March 2016 18:41

      Da, desigur, aveți dreptate, suntem veri cu actualele primate. Nu mi-am propus să reiau teoria lui Darwin (și multele corecții de detaliu pe care le-a suferit). Asemănările cu gorilele și alte primate sunt doar licențe poetice.
      Și subscriu la ideea ca amplificarea empatiei printr-o educatie corecta la varstele la care aceste lucruri ne pot intra sub piele (cei 7 ani de acasa) poate fi un raspuns dar numai unul partial. La o adica, empatia (iau ca exemplu empatia pentru o caprioara, pentru ca spuneti ca va plac animalele – si mie) ii face pe cei bine-intentionati sa haituiasca un vanator pe care-l descopera pe web… și nu este empatic deloc să hăituiești un om care vânează un animal a cărui populație e în continuă creștere.
      Mie îmi este frică de bunele intenții lipsite de analiză, de reacția rapidă care nu lasă loc de cugetare (pentru aceasta e nevoie de gândirea lentă, nu de cea instinctuală).
      Titlul propus de mine acestui articol era “Înțelege animalul din tine”. De el nu vom scăpa niciodată, indiferent de cât de multă educație vom face. Se va ascunde, se va disimula dar, pentru mulți, va rămâne subcutanat, așteptând momentul propice de a izbucni. În tinerețe am petrecut o noapte întreagă și 2-3 sticle de vin cu un prieten discutând daca omenirea a evoluat de când am părăsit cavernele. Eu insistam că a evoluat, el spunea că singura evoluție a fost una tehnologică. Acum sunt mai aproape de punctul lui de vedere decât de al meu, de atunci.
      Mulțumesc pentru comentariu și pentru incitarea la conversație.

      Reply
      • lotusull / 1 March 2016 22:12

        Spun uneori despre mine că nu sunt atât de bună pe cât aș putea, dar nici atât de rea. Ei, în zilele în care bunătatea îmi reușește, când în juru-mi văd comportamente prosociale, atunci îmi zic că omul cavernelor a reușit să evolueze fără să-și anuleze nimic din ceea ce este( includ aici latura animalică).
        Am pe lista aia de dorințe o carte ce, din păcate nu a fost încă tradusă în românește – Born to be Good. The Science of a Meaningful Life (Dacher Keltner). Mi-am amintit, citind comentariul dvs de încă una, tot pe listă – Gândire rapidă, Gândire lentă ( Daniel Kahneman). Bine, mai am vreo tonă de cărți pe lista cu pricina, dar asta e altă discuție:)
        Mi-a părut interesantă descoperirea legată de nervul vag și compasiune – se pare că antrenarea activității acestui nerv poate duce la creșterea compasiunii.
        Mă mai gândeam că poate nici n-ar trebui să facem un scop din reprimarea animalului din noi. Are și el părți ce ne pot fi utile contextual. De educat nu știu cât poate fi vorba. Rămâne deci valabilă aserțiunea anterioară legată de asumare și folosire a funcțiilor cortexului frontal ( ceea ce deja presupune conștientizare, curiozitate, flexibilitate, etc) Presupun că nu voi trăi suficient încât să apuc ziua trimufului umanității asupra laturii primitive – asta dacă va fi vreodată si dacă homo sapiens nu-și va tăia singur creanga de sub picioare.
        Dor puțin pe lângă subiect. Știați că tachinarea este un comportament ce ne permite stabilirea ierarhiilor, testarea angajamentelor față de normele sociale, negocierea conflictelor, descoperirea potențialilor parteneri de discuție sau de altă natură? Dacă mai e însoțită și de un strop de umor, eu zic că e de bine:)

      • O alta / 2 March 2016 0:37

        Personal, am citit alte cărți ale lui Goleman (el și ea) și tocmai de aceea îi inteleg așa de bine pe cei care nu au coborât din copac și funcționează inca după creierul limbic. Și, din păcate pentru ei, încă nu realizează ca acolo vor rămâne, în condițiile în care, nu-si folosesc, măcar din când în când și neocortexul. 🙂 Vor rămâne, fix la stadiu de maimuță…apropo, și mie-mi plac. 🙂

  13. O alta / 1 March 2016 17:54

    @ Andy V, ești ușor dus în eroare, @ o alta vrea doar să-ti demonstreze ce-i natura umana, însă, eu @ O alta, sunt de acord cu tine, de la Socrate și Platon, tot învățăm ce este ea, “natura umană”. Aristotel, nu știu cum stătea cu mita, dar, cu număratul…stătea bine. 🙂 Darwin? Da, așa e, se arde…și e aprofundat neo-darwinianismul. 😉

    Reply
    • Andi V. / 1 March 2016 18:28

      Mea culpa – imi pare rau ca, fiind barbat, nu imi bat capul cu detalii gen “O alta” sau “o alta”. La o adica “O” ar putea fi un alter-ego la “o” – ce pot ști eu? 😉
      Multumesc insa pentru sustinere.

      Reply
      • O alta / 1 March 2016 20:39

        Nu te infierbanta prea tare @ Andy V, te-am pus doar în oglindă cu @ o alta. Cât despre adevăratele origini, intr-adevar, unora le-ar trebui multe sticle de vin, pentru a mai “spăla” din ele. Spre deosebire de altele, care sunt mândre de ele.

      • Andi V. / 1 March 2016 21:31

        Nu m-am infierbantat. Pe tonul cel mai neutru de care sunt capabil repet ceva ce am mai spus: nu inteleg de ce trebuie sa fiu EU discutat si nu ideile mele? “o alta” vrea sa informez despre metodele mele de epilare iar dumneavoastra porniti cu “Esti usor de indus in eroare” care iarasi pune lumina reflectoarelor pe mine într-un mod acuzator. V-ati oprit să vă gândiți că sunt ușor de indus în eroare pentru că nu-mi bat capul să fac lumină în zonele întunecate ale forumurilor? De exemplu – nici acum nu țin minte (și am o memorie bună dar o folosesc selectiv la ce mi se pare interesant) cine mi-a spus că sunt un nesimțit – era fie “o alta” fie “O Alta”.
        Viața e prea scurtă ca să intru în asemenea “probleme” – cine e comentatorul care vrea să rămână anonim ca să-mi poată explic cine sunt, ce defecte am, câte sticle de vin trebuie să beau sau să-mi sugereze abstinența.

  14. o alta / 1 March 2016 14:50

    De la Aristotel încoace, problema naturii umane a fost indelung dezbătută de mai toți filozofii. Mai bine spune-ne dacă te epilezi cu ceară, benzi, cremă sau folosești epilatorul.

    Reply
    • Andi V. / 1 March 2016 16:34

      Da. A fost dezbatuta (as fi punctat un Socrate sau un Platon dar, in fine). Degeaba insa a fost dezbatuta, daca e sa ne luam dupa unii se involbureaza cand le reamintesti de originile nesanatoase. Se supara si, cred eu, ard acasa cartea lui Darwin.
      Si, da!, putina bascalie era musai – e un “trademark” al poporului nostru. De ce-ar exista vreun subiect serios?

      Reply
    • O alta / 1 March 2016 22:51

      @ o alta, ai uitat IPL-ul. 🙂

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro