Duminică, 18 mai, Andreea va alerga pentru George, la Semimaratonul Bucureștiului. Ar fi alergat și el, doar că nu o mai poate face: e țintuit într-un scaun cu rotile.
L-am cunoscut pe George Baltă la conferința de presă de prezentare a evenimentului mondial Wings for Life, cursa desfășurată, în toată lumea, pe data de 4 mai, în care au concurenții au alergat pentru ei înșiși, dar, mai cu seamă, pentru cei care nu pot să o facă: taxele de înscriere s-au dus la fundația care cercetează leziunile de la măduva spinării. 30% dintre cazurile celor care suferă de astfel de probleme provin din accidente auto, iar 9%, din accidente survenite în sport. În aceste ultime procente intră și George Baltă. În urmă cu opt ani, era un tânăr rugbist de mare perspectivă. Pe parcursul unui antrenament banal, după cum singur mărturisește, s-a trezit cu 600 de kilograme în ceafă. La spital, i s-a spus că mai are trei ore de trăit și că nu se mai poate face mare lucru. A insistat să fie operat, iar intervenția a fost salutară. „Important e să ai oameni tari pe lângă tine, să te împingă de la spate“, spune George, adăugând cu mândrie: „azi am două joburi și îmi întrețin singur familia. Țin o casă în spate!“.
De la George am aflat o definiție tulburătoare, care mi-a răsturnat tot ce știam despre sport, în pofida faptului că am fost redactor sportiv și m-am ocupat ani de zile de fenomen: „Recuperarea e adevăratul sport de performanță“. Inutil să precizez, de fiecare dată când am scris despre un om cu o asemenea demnitate și tărie de caracter, am făcut-o cu un nod în gât. Și cu speranța că banii strânși din acțiunile caritabile vor ajuta cercetările din domeniu să grăbească recuperarea unor astfel de oameni greu încercați. Iar recuperarea, spune George cu un licăr de optimism în ochi, merge bine, dar e foarte costisitoare. Cu un mic efort colectiv, se poate ajunge și la visul comisarului de cursă de la Wings for Life, ale cărui vorbe mi-au rămas întipărite în minte: „Dorința mea este ca neurochirurgii să le spună pacienților :«ridică-te și mergi!»“.
Am întâlnit foarte mulți oameni sensibilizați de povestea crudă, însă plină de optimism, a lui George, de la Mihaela Rădulescu, cea care și-a petrecut o zi într-un scaun cu rotile pentru a înțelege, cât de puțin, ce simte George, până la Alin Petrache, președintele federației de rugby, care s-a întreținut amical cu fostul sportiv la finele cursei caritabile de pe 4 mai. Printre cei care s-au atașat de George e și Andreea Roxana Mitrache. Pare o puștoaică, dar de fapt e mămica unor copilași adorabili. E un om energic la serviciu (e director de comunicare la Red Bull România) și, deopotrivă, extrem de sensibil. Acum două săptămâni n-a putut participa la cursă, întrucât era în comitetul de organizare. O va face însă duminică. Va alerga pentru George (vezi aici). Ceea ce vă pot spune încă de pe acum, indiferent de distanța parcursă și de timpii pe care îi va scoate, este că Andreea va câștiga. Iar victoria va intra, întreagă, în palmaresul lui George.
Citiţi şi
Portret de țară în pragul tulburelului
Iar la zi de sărbătoare, nimicul cu moț
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.