Ne condamnăm și copiii și nepoții să fie pigmeii intelectuali, profesionali, morali și civici ai Europei.

19 February 2021

După publicarea bugetului pe 2021 și am văzut cât revine educației – 2,5%! Iată două reacții.

Orlando Balaș: “Guvernul României alocă cel mai mic procent din PIB (produsul intern brut al țării) pentru educație din Europa. Anul acesta va fi și mai mic decît cel prezentat în imagine, de doar 2,5%. Pentru că numai un popor needucat poate fi condus la nesfîrșit de niște hoți. Proști să fim, noroc că sîntem.

Burkina Fasso și Burundi alocă un procent de două ori mai mare pentru educație decît România, iar Brazilia de patru ori. (Dacă vă uimește procentul relativ mic alocat în Japonia, gîndiți-vă că e una dintre primele economii ale lumii, cu un buget uriaș, că acolo nu se fură și că se alocă enorm de mulți bani pentru cercetare.)”

Cheltuielile cu învățământul în Europa (sursa)

Mihaela Miroiu: “Ne condamnăm și copiii și nepoții să fie pigmeii intelectuali, profesionali, morali și civici ai Europei.

Anul acesta alocarea din PIB pentru Educație a scăzut la 2,5%.

O minte care nu e pusă la lucru devine una leneșă. Poate cel mult să facă munci de rutină sau munci fizice care cer calificare redusă. Un caracter peste care nu se suprapune cultivarea constantă a virtuților rămâne la nivel precar, nu duce la dezvoltarea umanității fiecăruia.

O minte care își încetează cultivarea odată cu terminarea școlii e sursă de retard profesional. Un om aflat într-o astfel de situație nu poate să fie nici creativ, nici bun profesionist, nici să își producă resurse oneste pentru un trai bun, nici să își asume responsabil o familie, nici să fie cetățean activ. O societate cu oameni aflați într-o asemenea condiție nu este o sursă a inovării, democratizării și progresului. Trăiește mai degrabă din soluții de cârpeală, supraviețuire și redistribuire. Dar se bate în piept cu excepțiile ei.

Aceasta este tradiția statului român pentru care educația nu a însemnat și nu înseamnă mai nimic. Condamnarea la înapoiere este politică de stat.”

Păreri?



Citiţi şi

Jurnal de front

Românul când plătește

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro