Mișcă-ți fundul, doamnă!

24 August 2019

Cu cât stăm mai mult pe scaun, cu atât avem şanse mai mari să ne îmbolnăvim de inimă, cancer, diabet sau chiar depresie. Practic, statul la televizor, la computer, la volan… ne ocupă atât de mult timp, încât această problemă modernă a primit și un nume – „boala statului în fund”. Şi nu vă gândiți că dacă faceți sport zilnic sunteți scutiți! Dacă în restul timpului stați lipiți de scaun, cresc șansele să muriți înaintea celor care nu fac sport, dar șed mai puţin.

Deşi până de curând se considera că, dacă faci o oră pe zi sport, ai o viaţă activă, dr. Travis Saunders consideră că această afirmaţie este eronată, întrucât poţi fi sedentar în ciuda celor 60 de minute de sport. Cumva, seamănă cu fumatul: îţi face rău, chiar dacă faci mişcare. Pentru că, în afara orei de sport, stai jos la fel de mult ca şi restul persoanelor care nu practică niciun sport sau nu fac mişcare deloc.

cuplu mișcare

Conform unui studiu publicat în „International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity”, majoritatea oamenilor stau jos 64 de ore săptămânal, 28 de ore în picioare şi 11 ore merg, indiferent dacă fac sport cele 150 de minute recomandate pe săptămână. Asta echivalează cu mai mult de nouă ore de şedere pe zi, independent de activităţile sportive, fapt ce l-a mirat pe autorul studiului, Marc Hamilton, doctor, profesor şi director al Departamentului de fiziologie inactivă din cadrul Centrului de Cercetări Pennington Biomedical.

Cercetătorii au descoperit că în zilele în care oamenii merg la sală sau fac mişcare sunt, de fapt, cu 30% mai puţin activi decât în restul timpului. Problema este că mişcarea pe care o fac aceştia nu este suficientă să contracareze efectele negative ale numeroaselor ore pe care le petrec aşezaţi. Corpul omenesc este făcut să se mişte. De aceea, şederea pentru o perioadă mai mare încetineşte metabolismul şi circulaţia sângelui, ceea ce înseamnă că se foloseşte mai puţin din cantitatea de zahăr din sânge şi că grăsimile se ard mai încet. Iar asta predispune la boli precum cele de inimă sau diabetul. Într-un studiu realizat pe 3 757 de femei, s-a ajuns la concluzia că în zilele în care stau opt ore, riscul de a face diabet creşte cu 56%. În acelaşi timp, un bărbat care stă mai mult de şase ore zilnic se confruntă cu un risc crescut (cu 18%) de a muri de o boală de inimă şi un risc crescut (cu 7,8%) de a muri de diabet, în comparaţie cu un bărbat care stă trei ore zilnic sau chiar mai puţin.

Aceste rezultate sunt confirmate şi de un studiu realizat pe 17 000 de canadieni pe o perioadă de 12 ani, în conformitate cu care cu cât oamenii stau mai mult, cu atât trăiesc mai puţin, indiferent de vârstă, greutate sau activitate sportivă.

Ştiinţific, acest lucru se explică prin gena-cheie (lipid-fosfat fosfataza-1 sau LPP1) care ajută la prevenirea coagulării sângelui și a inflamaţiilor pentru a menţine sănătatea sistemului cardiovascular. Funcţia sa este diminuată considerabil atunci când stăm câteva ore. Dacă muşchii sunt inactivi mare parte din zi, atunci nici exerciţiile nu au influenţă asupra LPP1. Pratic, LPP1 este „rezistentă” la exerciţii, dar „receptivă” la şedere.

Alte boli relaţionate cu sedentarismul sunt cancerul de sân şi de colon. În conformitate cu Alberta Health Services-Cancer Care din Canada, lipsa de activitate este legată de 49 000 de cazuri de cancer la sân, de 43 000 de cazuri de cancer de colon, 37 200 cazuri de cancer la plămâni şi 30 600 de cazuri de cancer de prostată pe an.

Dacă toate aceste informaţii v-au speriat, nu trebuie decât să vă ridicaţi imediat de pe scaune, luând o pauză activă. De asemenea, este important să vă schimbaţi postura cât mai des posibil atunci când petreceţi multe ore aşezaţi. Chiar şi un minut contează. Practic, adoptarea de obiceiuri sănătoase ajută la creşterea nivelului de performanţă, dar și la combaterea nesuferitelor cauze ale insomniei. În plus, organismul va fi mai capabil să lupte inclusiv împotriva afecțiunilor de tip alergic (cum ar fi rinita alergică).

Așadar, îmbinarea perioadelor lungi de nemişcare (cum sunt orele petrecute la calculator) cu cele de solicitare maximă a organismului (la sală) este o alegere nocivă pentru sănătate. Se recomandă mişcarea în formă continuată, de preferat în aer liber, aşa că, în picioare toată lumea!



Citiţi şi

Burnout în dormitor?

De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

Ce trebuie să conțină garderoba de sport a unei femei active

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro