Îmi place să scriu. Îmi plac ustensilele suple, ușoare, inspiratoare, care lasă urme elegante pe hârtie, care sunt ușor de mânuit, care se potrivesc perfect între degetele mânii drepte din prima încercare.
Primul meu stilou de școlăriță a fost un Pelikano, dăruit de o mătușă din București, iar potrivirea dintre noi a fost atât de mare, încât, mai târziu, am avut mai multe stilouri Pelikan. Nu chiar o colecție, dar sunt foarte mândră de ele. Sunt funcționale, nu le-am abandonat de tot de când au intrat calculatoarele în viața mea, am scris și mai scriu cu cerneală felicitări ori lista cu “rezoluții” de Anul Nou.
Îmi plac în general lucrurile cu istorie veche, care înseamnă reputație câștigată cinstit. Îmi place să adaug la istoria lor propria-mi poveste și ele, lucrurile, să meargă mai departe într-un fel sau altul, continuând legenda. Unul dintre îndrăgitele mele stilouri cu penițe lucrate manual – cel care lunecă parcă cel mai grațios – a ajuns la o fetiță de opt ani, nepoata mea. 🙂 Bucuria ei, cea mai grozavă răsplată.
Poate unii dintre voi își mai amintesc bancul cu vizita cuplului Ceaușescu în Deltă. Ea vede pelicanii și își exprimă imediat dorința de a avea o blană de pelican. El, mai breaz, o corectează: imposibil, din pelicani se fac stilouri.”
Faimosul Pelikan german va împlini 100 de ani în 2029
Stiloul Pelikan s-a născut în 1929 și a devenit binecunoscut pentru rezervorul verde de cerneală, cu fereastră transparentă, marcă înregistrată și pentru tehnica inovativă de curgere a cernelii. Mecanismul piston diferențial a fost o adevărată revoluție a timpului său.
După război, în 1950, în perioada de avânt economic a Germaniei, apare stiloul model 400. Ușor de recunoscut datorită rezervorului de cerneală cu dungi negre și verzi. Acest model va deveni cel mai popular stilou din gama sa de prețuri.
Zece ani mai târziu, în 1960, apare stiloul special pentru elevi – Pelikano, rezultatul cooperării între educatori și designeri. Ergonomic, având mecanismul cu patron (cartuș) ușor de utilizat, Pelikano a cucerit piața, devenind rapid cel mai bine vândut stilou școlar. A fost restilizat de câteva ori de atunci și este și azi este recomandat de învățători.
Anii au trecut, Pelikan a rămas pe piață. Și-a schimbat proprietarul, dar brandul este asociat în continuare cu meșteșugul tradițional german și cu standarde ridicate de producție. Modelele noi țin pasul cu timpurile, fără să piardă din stil, eleganță ori calitate, și periodic Pelikan lansează colecții speciale și ediții limitate, care pot fi foarte atrăgătoare pentru un colecționar de stilouri. 🙂
Și dacă ar fi doar stilourile… Dar sunt în continuarea fana rechizitelor, nu rezist atracției exercitate de magazinele de profil, adevărate raiuri pentru mine. Sunt fascinată de culori, de mirosuri, de forme, de lucruri cu imediată sau nelămurită utilitate, aș pleca încărcată cu jurnale, creioane, carioci profesionale, coli veline, caiete… Nu mai am de mult vârsta de mers la școală, dar în sufletul meu trăiește un copil care adoră să înceapă a scrie într-un caiet nou cu un stilou magic. Care uneori parcă scrie singur… Dar el doar ajută. Copilul face magia scriind de mână. 🙂
Citiţi şi
De la penele de gâscă la stilourile moderne
Doamna Luminiţa, aţi uitat copilul!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.