Cîte cupluri care stau împreună pentru copii cunoşti? Eu, o mulţime. Mama a stat cu tata pentru copii. Adică pentru mine şi sor-mea. Crezi că am apreciat asta? Nu a fost zi să nu îmi fi dorit inversul. Eu însămi am stat cu tatăl bigudiului mic o bucată de vreme pentru copii. Pînă într-o zi cînd mi-am dat seama că nu asta e viaţa pe care mi-o doresc. Că nu asta e familia în care vreau să îmi cresc copiii. Că nu asta vreau să îi învăţ şi să le arăt copiilor mei că înseamnă o familie şi o relaţie de cuplu. Doi oameni străini, care nu mai împart nici măcar acelaşi dormitor, care nu se strîng în braţe, care nu rîd, care nu se mai iubesc. Pentru copii.
Copilul vine pe lume tabula rasa. Modelele pe care i le imprimi, cu alea rămîne toată viaţa. Dacă sunt greşite, va fi un adult defect, disfuncţional, care se va repara numai cu terapie. Sau nu se va repara deloc.
Cînd am decis să divorţez, m-am temut. Nu aveam decît salariul şi munca mea. Nimic altceva. Nu casă, nu maşină, nu bani în cont. Nimic. Sigur că am fost îngrozită că nu voi reuşi. Dar am reuşit. Am avut noroc de un bărbat inteligent şi uman drept fost soţ şi tată al copiilor. În timp, am devenit cei mai buni prieteni. Funcţionăm perfect ca părinţi. Copiilor nu le-a lipsit tatăl, am găsit modul de a le fi alături, împreună, dar fără să mimăm o relaţie.
Copiii noştri nu sunt proşti. Doar noi îi subestimăm. Iar ei se prefac că ne cred. Ştiu şi simt cînd acasă părinţii stau împreună pentru copii. Nu vor sacrificiul ăsta. Nu au ce face cu el. Îi împovărează. Copiii noştri nu vor să ne sacrificăm pentru ei. Eu nu mi-am dorit sacrificiul părinţilor mei, al mamei mele. Aş fi preferat ca ea să fi fost fericită. Dacă ar fi fost fericită, aş fi crescut şi eu un adult un pic mai funcţional. Nu aş fi luptat cu mine atîţia ani să ajung să fiu bine.
Le suntem datori copiilor noştri, dacă îi iubim, să fim bine. Să fim fericiţi. Să încercăm, măcar. Fericirea e o responsabilitate individuală. Personală. Nu e nimeni de vină dacă nu îţi iese, nu e nimeni altcineva de blamat decît tu însuţi/însăţi. Le suntem datori copiilor noştri să nu le aruncăm pe umeri povara sacrificiului nostru. Nimeni, dacă te iubeşte, nu te vrea îngenuncheat, nefericit, prins într-o viaţă care nu îţi place, nici măcar (sau mai ales) copilul tău. Copiii empatizează. Nu există copii veseli şi fericiţi lîngă mame chinuite, triste, depresive, acre, amare, frustrate.
Dacă stai într-o relaţie care a murit demult, să ştii că mirosul ei pestilenţial de cadavru îl simt şi copiii. Nu te iluziona că o faci pentru copii. O faci împotriva lor. Fiecare privire rece, fiecare înţepătură, fiecare răutate pe care o pasaţi între voi, amantlîcurile voastre, certurile, poate chiar scandalurile, toate le fac rău copiilor tăi. O să înveţe că aşa e normal. Că aşa e familia – un loc îngheţat, în care oamenii trăiesc în comun fiindcă nu au încotro, nu fiindcă aşa îşi doresc. Pentru copii.
Nu eşti Hristos să te sacrifici pentru cineva. Nu e ca şi cum sacrificiul tău face vreun bine cuiva. Dimpotrivă. Face doar rău. Ţie, partenerului tău, copiilor tăi. Să nu te miri dacă, la vremea cînd va creşte, copilul tău va fi un adult nefericit, într-o relaţie disfuncţională. De la tine a învăţat modelul, remember? Tu i-ai arătat că aşa e bine, aşa fac adulţii, pe vremea cînd era doar un copil.
Imaginează-ţi scena asta. Peste 20 de ani. Peste 30 de ani. Eşti aproape de sfîrşitul vieţii. Speranţa de viaţă în România e mică, ştiu că ştii. Şi te întreabă copilul tău dacă ai fost fericit. Ce îi spui? Nu, nu am fost, dar am stat cu mă-ta (cu tac-tu) pentru tine. M-am chinuit şi m-am sacrificat pentru tine. Aş fi putut pleca, să fiu fericit, dar am preferat să stau, să mă sacrific, pentru tine. Nu e aşa că apreciezi, că asta te face să te simţi mult mai bine, copilul meu?
Gîndeşte-te bine! Dacă ăsta ar fi răspunsul tău sincer, meriţi o flegmă între ochi din partea copilului tău. Şi apoi încă una, de la tine, în oglindă.
Felicitări! Ai reuşit să ratezi cu brio existenţa asta. Poţi muri liniştit acum. Oricum, ai trăit degeaba.
Pe Petronela o găsiți cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.