Chiar de ziua mondială a persoanelor cu dizabilități , 3 decembrie, ActiveWatch și Fundația Motivation au organizat cea de-a cincea ediție a GALEI PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI. „Promovează abilitatea!” a fost îndemnul ediției aniversare, ce a cumulat esența tuturor edițiilor anterioare și ne-a reamintit că abilitățile sunt diferențele care contează și că persoanele cu dizabilități sunt persoane active și independente, dacă sunt lăsate să fie așa. Gala face parte dintr-un proiect pentru revenire la normalitate. La o normalitate în care persoanele cu dizabilități se simt în siguranță și înconjurate de dragoste. Într-o astfel de societate, atât persoanele cu dizabilități, cât și cele fără, își îndeplinesc visele și menirea.
„Excelența Sa, doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei, a povestit la Gală că, în absolut toate școlile din țara domniei sale, alături de copii tipici, pot învăța copii cu dizabilități. Noi premiem, azi, în România, școli care acceptă cu mare greutate copii cu cerințe educaționale speciale. Față de o țară care își respectă mileniul în care există, România este în urmă cu câteva secole. Mă simt de parcă am premia instalarea primului bec electric într-o școală alimentată cu lumină de la lumânări. Hai să ne grăbim puțin, oameni buni!” – Mircea Toma, președintele Asociației ActiveWatch.
La categoria „Școala tuturor abilităților”, câștigătorul acestei ediții este Școala Gimnazială Sf. Maria din Botoșani. Din cei 150 de elevi înscriși în Școala gimnazială Sf. Maria, 36 sunt copii cu dizabilități. Datorită unei echipe multi-disciplinare de cadre didactice, calificate și specializate în lucrul cu copiii cu cerințe educaționale speciale, și beneficiind de curricumul adaptat nevoilor lor, acești copii au înregistrat progrese simțitoare în procesul educațional. În viitor, școala urmărește să-și contureze dimensiunea de scoală incluzivă, având o atitudine proactivă în ceea ce privește accesul la educație pentru toate categoriile de copii și de a asigura progresul tuturor elevilor săi.
Câștigătorul categoriei „Porți Deschise” este Biblioteca Națională a României, care participă activ la dezvoltarea unei societăți incluzive prin accesibilizarea informațiilor și a spațiului pentru mai multe tipuri de dizabilități, devenind un exemplu a ceea ce numim Porți deschise. Pe lângă metodele inovative implementate în ultimii ani, cu ajutorul cărora au deschis accesul la informație și au facilitat accesul la locurile de muncă al persoanelor cu dizabilități, Biblioteca Naţională a României oferă asistenţă, prin telefon sau e-mail, tuturor instituţiilor şi persoanelor care doresc să cunoască mai multe despre accesibilizarea informaţiei. În plus, acțiunile de conștientizare derulate au crescut numărul utilizatorilor cu dizabilităţi care au folosit ulterior produsele şi serviciile bibliotecii.
Premiul categoriei „Angajatorii Abilității” a fost acordat companiei Transilvania Pack&Print care, împreună cu un OGN local, a dezvoltat o ofertă ocupațională integrativă prin care a creat locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități mintale. Mai mult decât atât, a reușit să creeze un mediu de lucru incluziv, oferindu-le persoanelor cu dizabilități angajate posibilitatea desfășurării unor activități ocupaționale orientate către abilitățile acestora.
La categoria „Comunică Abilitatea” premiul a fost oferit Caravanei Cinematografice pentru Nevăzători, organizată de Fundația Cartea Călătoare. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere, caravana a reprezentat crearea premiselor pentru o societate inclusivă în care este promovat şi respectat dreptul acestora la cultură. Caravana cinematografică este, în fapt, o campanie de conştientizare şi implicare a industriei cinematografice în procesul de accesibilizare a filmelor pentru nevăzători şi, în acelaşi timp, o campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice.
Premiul categoriei „Oameni cu Desăvârșire” a fost acordat anul acesta lui Radu Vasile, a cărui poveste de viață ne-a arătat că, indiferent de circumstanţe, atunci când există pasiune, voinţă şi foarte multă muncă poţi să îţi îndeplineşti visul. Declarat nevăzător la naştere, doar cu un mic rest de vedere (10%) la ochiul drept şi cu prea puţine şanse de supravieţuire – maxim trei ani după spusele medicilor -, Radu s-a încăpăţânat să trăiască. Chiar mai mult, Radu s-a încăpățânat să depășească toate provocările pe care i le-a rezervat viața și să reușească să ducă la bun sfârșit tot ceea ce și-a propus. În prezent, la vârsta de 31 de ani, este căsătorit și continuă să îşi dezvolte afacerile, având grijă să ajute pe cât posibil alte persoane cu dizabilități să se dezvolte, atât personal cât și profesional.
Gala Persoanelor cu Dizabilități este un eveniment unic în România, o recunoaștere publică a unor activități, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizațiilor care promovează integrarea persoanelor cu dizabilități și respectul pentru diversitate. Gala Persoanelor cu Dizabilități este organizată sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, de ActiveWatch și Fundația Motivation România, co-producător TVR. Evenimentul va fi difuzat pe 29 decembrie 2014, la TVR1, ora 17.00.
Parteneri media: Oops Media, Hotnews.ro, Ioana, Beau Monde Style, Marie Clarie, Mami, Femeia, Auto Motor și Sport, Secretele Bucătăriei, Kamikaze, 24 FUN, CSR Media, Best Jobs, nONGuvernamental.org, România Pozitivă, Promo Afaceri, Think Outside the Box, Catchy.ro, COOPerativa Urbană, Cariere, RFI.
Finanțator: Programului de Cooperare Elvețiano-Român.
Susținător: Special Olympics România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Germaniei.
Citiţi şi
Prostia există, a venit peste noi, ne-a cucerit şi ne-a paralizat orice reacţie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.