“Femeile au o altă opțiune. Ele pot aspira să fie înțelepte, nu doar drăguțe; să fie competente, nu doar de ajutor; să fie puternice, nu doar grațioase; să fie ambițioase pentru ele însele, nu doar pentru ele însele în raport cu bărbații și copiii. Ele se pot lăsa să îmbătrânească în mod natural și fără jenă, protestând activ și nesupunându-se convențiilor care decurg din dublul standard al acestei societăți cu privire la îmbătrânire.
Susan Sontag fotografiată de Henri Cartier-Bresson
portret făcut de Annie Leibovitz
În loc să fie fete, fete cât mai multă vreme posibil, care apoi îmbătrânesc în mod umilitor devenind femei de vârstă mijlocie, ele pot deveni femei mult mai devreme – și să rămână adulți activi, bucurându-se de o lungă lungă și erotică carieră de care sunt capabile femeile, mult mai mult timp. Femeile ar trebui să permită fețelor lor să arate viețile pe care le-au trăit. Femeile ar trebui să spună adevărul.” Susan Sontag, scriitoare, filosoafă și activistă americană, Against Interpretation (Împotriva interpretării) – eseul care a consacrat-o, scris în plină Revoluție Culturală a anilor ’60.
Cărțile ei, traduse și netraduse, aici. Căutați-o, citiți-o, încă mai poate schimba reliefuri de gândire. 🙂
Există și un documentar despre viața ei, pe HBO. Vă las trailerul pentru stârnirea curiozității. 🙂
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.