Unul dintre prietenii tatălui meu are o vorbă: „Femeia, o speli și zici că-i nouă”. Numai că mie niciodată nu mi-au plăcut lucrurile noi. De fapt, ce înseamnă „Noul”? Dacă mă leg de femei, nu cred că am cunoscut vreodată definiția termenului și asta pentru că, în mintea mea, orice exemplar feminin e construit pe o nostalgie a vechiului. Mă uitam zilele trecute la una dintre elevele mele de la pictură, nu este neapărat o frumusețe care să te dea pe spate, dar are o nebunie a privirii ce o diferențiază de toate celalte fetițe de vârsta ei, cu fustițe, codițe, ochi de căprioară. O nebunie a privirii pe care o mai întâlnești în tablouri, fotografii, filme vechi. Hibridul dintre antic și contemporan.
New face, new entry, totul nou. Ne plac prospăturile. Să mâncăm, să bem, să conducem, să iubim. De ce un Dali sau, de exemplu, un Ghenie se vând cu sute de mii? Poate pentru că vrei să le cumperi povestea, să îți pui pe perete o bucată de timp ruptă din ei. Sau poate treci de propria epidermă și te cumperi pe tine în tablourile lor, ceva mai vechi, ceva pierdut, ceva de care ai și uitat, dar care face să-ți bată inima când vezi un lucru sau un om. Cumva, cred eu, de asta ne plac fețele proaspete. Sunt o simbioză a tot ce au pierdut ele, a tot ce-ar putea fi, a tot ce-am văzut cândva în noi. Și tot căutăm noul, fugind, de fapt, după vechi.
Eu râd, el râde, știm amândoi că atunci când spune vorba asta, se referă la trecutul sexual al femeii. Dar eu cred că e mai mult de-atât. Am încercat să mi-l imaginez spălându-și soția într-o cadă albastră de plastic, din aia în care se spală copiii sau femeile la țară. Mi l-am imaginat și pe bunicul spălând-o pe bunica în troacă și pe mama spălată de tata în râu. Cu excepția cazului în care Femeia are corp de manechin, nu e nimic sexy, senzual, lasciv în toată această poveste. Ba chiar devine dureros la un moment dat, pentru că spălatul se face cu forța necesară eliminării petelor. De ce e vorba așa? De ce trebuie s-o spele cineva și nu se poate spăla singură? Poate pentru că femeia e ceea ce este și curățirea ei se face pe retina privitorului care îi smulge pielea până ajunge la o emoție atât de veche, încât ai crede că e nouă.
Citiţi şi
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.