Începând de azi lumea se schimbă. În bine, zic eu. Dramatic, ar zice iubitorii de selfie. Pentru că… no more selfies! ”În selfie arăți groaznic. E un obicei grotesc și ridicol”, a declarat în aprilie Thierry Frémaux, organizatorul principal al Festivalului de la Cannes, cu ocazia conferinței de presă care anunța deschiderea ediției din acest an. Să sperăm că iubitorii de trenduri se vor alinia noii mentalități și vom scăpa definitiv de invazia de selfie-uri.
Vedere Cannes 1950
Festivalul din acest an e dedicat nu doar filmelor, ci vrea să dea startul unei noi ere în lumea cinematografiei: ”Îmi doresc o schimbare. Trebuie să schimbăm mentalitatea conform căreia gala de deschidere e una glamour. În acest an Festivalul se va deschide cu un film ce are un puternic mesaj social care spune că, deși lumea suferă, întotdeauna se poate întâmpla ceva bun. Festivalul de la Cannes vrea să transmită aceeași idee”, a declarat Thierry Frémaux.
Vedetele de la Hollywood vor putea să stea liniștite în spate, să își facă selfie-uri sau să pălăvrăgească pe îndelete pentru că în prim plan va fi filmul La Tete Haute, regizat de Emmanuelle Bercot, o franțzoaică foarte puțin cunoscută. Filmul vorbește despre evoluția unei tinere care lucrează în domeniul serviciilor sociale.
Cu siguranță intenția organizatorilor e lăudabilă, dar lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. Nu îmi pot explica altfel faptul că în film joacă și regina glamour-ului francez, Catherine Deneuve.
Și acum gata cu bârfele. Să trecem la lucruri serioase și să aruncăm o privire la filmele vedetă ale ediției din acest an.
Amy, documentarul regizat de Asif Kapadia, a născut deja câteva controverse. Filmul descrie viața cântăreței Amy Winehouse și a fost realizat cu ajutorul familiei, care a pus la dispoziția echipei de producție casete și poze vechi ale lui Amy.În acest moment tatăl artistei, Mitch, e nemulțumit , pentru că, spune el, filmul nu prezintă integral realitatea și au fost omise detalii importante care ar fi putut scoate în evidență mult mai bine drama fiicei lui. Să vedem, însă, ce părere va avea juriul. Asif Kapadia a câștigat deja un premiu Bafta cu documentarul Senna, care vorbește despre campionul de formula 1 Ayrton Senna.
Carol este inspirat din romanul controversat al lui Patricia Highsmith, The Price of Salt. Acțiunea se petrece în New York-ul anilor 1950 și spune povestea unei tinere femei care se îndrăgostește de o alta, mai în vârstă. În rolurile principale sunt Cate Blanchett și Rooney Mara, actrița din Fata cu dragonul tatuat. Regizorul Todd Haynes a mai colaborat în 2007 cu Blanchett la filmul I’m Not There.
E vorba de El, așa că succesul e garantat. Woody Allen va fi prezent la Cannes cu filmul Irrational Man, avându-I în rolurile principale pe Joachim Phoenix și Emma Stone, studenta lui, care îl va salva din criza existențială și îi va oferi o nouă perspectivă asupra vieții. E dragoste veche între Stone și Allen, de pe vremea când au lucrat împreună la filmul Magic in the Moonlight. Sperăm ca aparatele să ne ofere o imagine frumoasă a lui Allen salutându-se cu Cate Blanchette, care a câștigat un Oscar pentru interpretarea din Blue Jasmine, regizat tot de Woody.
Regizorul grec Yorgos Lanthimos știe deja care e gustul succesului, filmul lui Dogtooth câștigând un premiu la ediția din 2009 a festivalului Un Certain Regard. Filmul pe care îl aduce la Cannes în acest an, The Lobster, e unul dintre favoritele festivalului. Acțiunea se petrece în viitor, când oamenii sunt obligați să își găsească un partener în 45 de zile, într-un hotel. Dacă nu reușesc, sunt transformați în animale și alungați în pădure. A fost filmat în Irlanda și dintre actori fac parte Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw, Olivia Colman și John C Reilly.
Matthew McConaughey în Japonia, la poalele muntelui Fuji, vrând să se sinucidă îl întâlnește pe Ken Watanabe, un alt sinucigaș. În film joacă și Naomi Watts. Cred ajunge pentru a ne face curioși și să dăm buzna în cinema să vedem The Sea of Trees al lui Gus Van Sant. Van San a câștigat deja Pame D’Or în 2003 cu drama Elephant.
Mie, una, îmi e tare dragă așa că aștept cu nerăbdare să văd A Tale of Love, cu Natalie Portman, oricare ar fi decizia juriului de la Cannes. Filmul este inspirat din memoriile jurnalistului și scriitorului Amos Oz, iar Natalie joacă rolul mamei lui Oz. Cartea a fost tradusă în 28 de limbi și a vândut milione de exemplare.
Gomorra a iscat un adevărat scandal în Italia, iar Matteo Garrone a fost cu siguranță omul anului în 2008. Filmul a fost bun, drept dovadă a câștigat Grand Prix în același an. Matteo Garrone nu știe doar să facă filme, ci și vâlvă. În 2012 se afla din nou la Cannes cu Reality, iar gurile urlau pentru că actorul principal, Aniello Arena, era un fost mafiot, care fusese închis din 1991. Ținând cont de asta, habar nu am la ce să mă aștept de la filmul din acest an The Tale of Tales. Știu doar că are o distribuție de poveste – Salma Hayek, John C Reilly, Vincent Cassel, Toby Jones și Shirley Henderson.
Dacă nu ați văzut La Grande Bellezza, care a fost premiat la Cannes în 2013, vă recomand să o faceți. Apoi veți înțelege de ce Paolo Sorrentino e unul dintre favoriții ediției din acest an cu filmul Youth, unde Michael Caine interpretează rolul unui dirijor invitat să susțină un concert pentru Regină și Prințul Filip.
Cu siguranță Festivalul din acest an de la Cannes va face multă vâlvă , chiar și fără selfie-uri sau glamour. Pentru că are tot ceea ce trebuie: regizori, actori și filme bune. Nu știu ce va decide juriul, dar eu cu siguranță nu am un favorit. Toate îmi plac și pe toate le aștept cu nerăbdare. Ne vedem la cinema?
Citiţi şi
Aceste fotografii, aceste momente în timp…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.