Eu voi rămâne Ana ta…

10 December 2018

Din nescrisele scrisori ale Anei către Radu

„Iubirea mea,

Nu am nicio scuză… nu pot să spun că nu am știut, că m-ai mințit sau că m-ai obligat… De fapt, nici măcar măcar nu caut scuze.

Uite-mă, aș sta în orice clipă în fața ta, cu capul său și fără să-mi fie rușine de faptul că te iubesc.

Da, Radu, te iubesc și nu mai ezit s-o spun lumii întregi. I-aș spune-o și ei că-i iubesc soțul, cu un tupeu pe care numai dragostea nebună ți-l conferă, și că nimic nu se poate face pentru a schimba asta. Indiferent de cum vor evolua lucrurile între noi, indiferent de deciziile pe care relația noastră, încă la început, știu, le va presupune, eu voi continua să fiu a ta. Dincolo de societate, de percepte morale, dincolo de întâmplări și coincidențe, eu voi rămâne Ana ta, femeia care te iubește fără prejudecăți și, mai ales, fără să-i pese de nimic altceva decât de tine. Da, Radu, nu-mi pasă nici măcar de suferința mea, de viața mea, de tot ceea ce însemn eu… Nici măcar dragostea mea nu este mai presus decât tine. Nu mai am nimic sfânt, dar te am pe tine în întreaga mea ființă și asta mi-e mântuirea! Golită de orice sens, doar cu această iubire, ce-ntr-o zi mă poate sufoca, voi semna intrarea mea în raiul celor izbăviți. Dar nici măcar asta nu e important, din moment ce eu trăiesc deja aici, pe pământ, raiul meu de venin și dulceață, raiul meu de iubire nesfârșită. Vinovată sau nu, dar iubire și nimic altceva…”

(fragment neinclus în romanul AMN3ZIA de Cristina Lincu)

*

AMN3ZIA este un roman psihologic care urmărește relația de prietenie dintre două femei – fațete ale aceleiași personalități – în contextul unei cascade de întâmplări tragice cărora li se suprapun decizii complicate, menite să le marcheze diferit, dar definitiv, evoluția.

FINAL mic

Acțiunea romanului se desfășoară în două dimensiuni ale realității, întrepătrunse, pe axa spațială delimitată de orașele București și Constanța. Practic, aceste dimensiuni coexistă în mintea noastră și sunt percepute identic de către aceasta, fiind integrate în linia destinului personajului principal, Ana Moscăianu, și alcătuind un tot unitar, indestructibil.

Ana este amanta prin excelență, gata să renunțe la tot pentru dragostea bărbatului ales, așa că nu are scrupule în încercarea ei disperată de a-și atinge scopul, până în momentul în care conștientizează că a mers prea departe, pierzând tot ceea ce ar fi putut, de fapt, conta vreodată cu adevărat în viața ei: propriii copii. Lupta ei pentru a-și recupera viața, în urma amneziei de care suferă, este una dură, fără menajamente și se duce, în primul rând, cu sine însăși.

Poate una dintre cele mai „neiubite” dintre pământene, Ana este, simultan, femeia îndrăgostită dincolo de rațiune (un fel de Anna Karenina modernă), dar și mama disperată să-și recapete copiii într-o poveste tulburătoare menită să-ți întoarcă lumea pe dos, chestionând probleme dintre cele mai delicate, aflate la limita dintre moralitate și legalitate.

Pe parcursul tuturor întâmplărilor din roman, Ana este secondată de prietena ei Ioana Vasile – un fel de oglindă răsturnată a conștiinței sale, cu care se confruntă în plan secund, dar se compară și se completează în prim plan, fără însă a-și putea rezolva reciproc povestea de viață.

AMN3ZIA este roman dual despre asumare și neacceptare, despre sens și alienare, dedicat „Tuturor acelor femei pentru care viața este o luptă fără de sfârșit”.

Cartea apărut în noiembrie 2018 la editura Univers și a fost lansată în cadrul târgului Internațional Gaudeamus.

lansare amn3zia

Este disponibilă pe site-ul editurii Bookzone aici și aici.

carti

***

După ani pe care i-a dedicat jurnalismului, marketingului etnic și comunicării, Cristina Lincu a ales să se dedice scrisului. Fiică de traducători (tatăl ei, Alexandru Lincu a tradus și a publicat, în 1989, tot la editura Univers, romanele „Sclava Isaura. Căutătorul de diamante” de Bernardo Guimaraes), în prezent Cristina lucrează la diferite proiecte online, după ce aproape o decadă a închinat-o comunităților românești din diaspora, prin intermediul proiectului „Român în Lume”, în cadrul căruia a coordonat un ziar de limbă română, emisiuni radio, precum și antologia bilingvă de poezie – „Român în Lume – Poezia diasporei române după 1990, Spania” (Editura Fundației Culturale Ideea Europeană, 2004).

În mai 2017, debutează în volum cu „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?”, la editura Bookzone (reeditat în octombrie 2018 cu titlul „Eu, o mamă (im)perfectă?”).

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert sau o carte care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.



Citiţi şi

Soacră-mea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro