“Este timpul ca şcolile să-i înveţe pe tineri să nu se mai simtă ofensaţi”

14 May 2019

Trăim vremuri în care polarizarea societăţii pare să fie o armă la îndemâna tuturor celor cu diverse interese politice. Discuţiile legate de religie, orientare sexuală sau rasă sunt principalele arme pe care aceştia le scot la înaintare pentru a masca sau a justifica anumite acţiuni, de cele mai multe ori controversate. Din toată situaţia, singurii care au de pierdut sunt oamenii, care ajung să perpetueze comportamente rasiste sau xenofobe, atitudini transmise şi generaţiilor viitoare.

De aceea, canadianca Irshad Manji (51 de ani), autoarea cărţii Don’t Label Me: An Incredible Conversation for Divided Times (Nu mă eticheta: O incredibilă conversaţie într-o vreme a divizării) pledează pentru o atitudine mai rezervată în faţa provocărilor ofensatoare.

Pe scurt, scriitoarea crede că fiecare individ ar trebui să îşi rezerve în continuare dreptul de a se simţi jignit de anumite afirmaţii sau gesturi, dar că reacţia ar trebui să fie una de deschidere către dialog, pentru a putea afla şi punctul de vedere al persoanelor cu viziuni diferite. De asemenea, ea este de părere că primul pas este educarea generaţiilor viitoare.

“Ofensa este preţul diversităţii, nu un impediment în calea acesteia. Chiar dacă în şcoli elevii sunt învăţaţi să nu fie ofensatori, cred că ar trebui să primească şi lecţii despre cum să nu se lase ofensaţi”, spune Irshad Manji.

Citiţi şi Rasism de playlist

Autoarea a realizat un videoclip pentru ediţia online a revistei TIME, în care explică felul în care reuşeşte să discute cu cei care împărtăşesc viziuni diferite. Manji spune că înăbuşirea revoltei ca prim impuls în favoarea dialogului poate fi calea către o lume cu mai puţine prejudecăţi şi, implicit, cu mai puţină violenţă.

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.



Citiţi şi

Andaluzia. Sufletul geometric al Spaniei

Jurnal de front

Părintele Ionuț Blidar și enoriașii srilankezi


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Daniela / 15 May 2019 10:53

    Mi-a placut clipul, foarte interesant, multumesc pentru postare.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro