Relațiile dintre bărbații tineri și femeile mature au fost dintotdeauna un tabu, fiind considerate mult mai nepotrivite decât cele dintre bărbații în vârstă și fetele tinere. „Irinel și Monica” vor suporta mereu priviri mai blânde decât „Demi Moore și Ashton Kutcher”, totul având un fundament antropologic. Încă din zorii primelor civilizații, se obișnuia ca bărbații maturi să își ia soții tinere. Mahomed a avut-o pe Aisha când era o copilă de 9 ani, în Islamul timpuriu femeia fiind considerată aptă pentru procreere începând cu prima menstruație. Trăim într-o epocă în care ne batem cu pumnii în piept, încercând să arătăm cât de raționali și toleranți suntem. Și totuși, de ce ridicăm pietrele, gata să le aruncăm spre poveștile de dragoste dintre puști și doamne?
Unul dintre motivele pentru care anumiți bărbați tineri preferă femei mai în vârstă este legat de încrederea pe care acestea o emană. Femeile la vârsta a doua tind să se simtă mai bine în pielea lor, având o atitudine care exprimă siguranță de sine. Pentru un tânăr e foarte confortabil să aibă o relație cu o femeie care nu are nevoie permanent de asigurări în privința aspectului fizic. Nu se simte obligat să-și impresioneze partenera la fiecare pas, din contră, timiditatea și lipsa de experiență a unui june pot fi factori de atracție pentru unele femei aflate la a doua tinerețe.
Bărbații tineri pot fi fascinați de experiența pe care o au partenerele lor mai în vârstă, precum și de independența lor financiară și socială. Femeia matură, odată împlinită pe plan financiar și social, nu simte nevoia să demonstreze nimic nimănui, iar partenerul mai tânăr nu se simte obligat să susțină financiar relația. Banii și accesele de orgoliu dispar de pe lista motivelor de ceartă și ambii parteneri se pot bucura intens de ceea ce au de oferit unul altuia. El se bucură de toleranța și înțelegerea cu care e tratat, aceste calități izvorând din înțelepciunea pe care doar o femeie trecută prin viață o deține. Ea se pierde în valuri de tandrețe și curtoazie, pe care bărbații maturi uită să le mai ofere odată cu vârsta, dar care sunt specifice unui june cu forță erotică proaspătă. Bărbații tineri sunt mai aventuroși și mai puțin previzibili, capabili să trezească emoții puternice unei femei care refuză să ducă o viață de rutină. Cu ei nu se simt obligate să stea la cratiță toată ziua și trăiesc viața din plin, depășind stereotipul social al femeii casnice.
Citiți și Mi-a plăcut și mie Brahms!
Tendința în relațiile de cuplu, împământenită de-a lungul istoriei, este ca bărbatul să își aleagă o parteneră mai tânără. Însă nu tinerețea pare să fie factorul decisiv în alegerea partenerei, ci fertilitatea. În ultimii 50 de ani s-a constatat o întârziere în apariția mărcilor fertilității la femei, în special din cauza stilului de viață. În zielele noastre, o tânără de 20 de ani arată cu mult mai „necoaptă” decât una de aceeași vârstă din secolul XIX, când se muncea mai mult și copiii erau făcuți mult mai devreme. Simpla expunere a nurilor prin ținute sumare, propovăduită de mass-media zilelor noastre, nu exprimă fertilitate. Cel puțin, inconștientul masculin nu o percepe în felul ăsta. Încă din liceu, băieții își doresc să aibă relații cu fete mai mari decât ei. Cu timpul, unii dintre ei mențin această tendință, căutând mărcile fertilității în trupurile unor femei mai în vârstă decât ei.
Realitatea este că idealul feminin contemporan cu măsurile 90-60-90 este unul creat artificial în ultimii zeci de ani, prin intermediul mass-media. Se poate observa cu ușurință diferența uriașă dintre trupul femeii de azi și trupul femeii în anii ’50-60, comparând primul și ultimul număr din revista Playboy, o adevărată carte de istorie a femeilor frumoase. În trecut, sânii femeilor erau mai mari, șoldurile mai pronunțate, coapsele mai groase, fesele mai „pufoase”.
Proporțiile care altădată simbolizau oficial frumusețea sexului slab, astăzi sunt principalele motive de spaimă pentru femeia anorexică, idealul feminin răstignit pe reclamele gigantice de pe blocurile de apartamente. Nu e de mirare că unii bărbați tineri sunt atrași de femei mature care inspiră sexualitate și fertilitate în mod natural, fără ajutorul implanturilor de silicon și injectărilor cu botox.
„Veșnicii” cercetători britanici au descoperit noi tendințe în alegerea partenerilor de viață. Numărul femeilor care se căsătoresc cu bărbați mai tineri a crescut simțitor în ultimii 25 de ani, conform unui studiu din 2003 al Biroului Național de Statistică din Marea Britanie. Între anii 1963 și 1998, numărul celor care sunt însoțite la altar de bărbați mai tineri a crescut de la 15% la 26%. De asemenea, motivația pentru a întemeia o căsnicie s-a schimbat. Femeile se căsătoresc din ce în ce mai puțin pentru statutul social și securitatea unei căsnicii cu un bărbat bine poziționat social și financiar, și mai mult pentru a-și împlini anumite aspirații sufletești. Cercetătorii au afirmat că femeile au devenit din ce în ce mai independente financiar și pun pe primul plan compatibilitatea intelectuală și spirituală cu partenerul de viață.
Chiar contează vârsta?
Oricât de frumoasă este ideea că dragostea învinge totul, trebuie să fim onești și să afirmăm : „Da, contează!”. Dacă diferența de vârstă este cea care dă culoare și intensitate unei astfel de relații, ea este, în același timp, motivul pentru care nu poate rezista prea mult. „Până când moartea ne va despărți!”, jurământul pe care îl faci în fața altarului, poate suna un pic cinic, având în vedere că se știe de la început persoana cu cele mai mari șanse să respecte jurământul.
Atunci când se întâlnesc, el abia își începe viața, în timp ce ea se află în punctul culminant al ei, după care totul începe să descrească lent. Pe măsură ce trec anii, frumusețea ei pălește, a lui se împlinește. Când el atinge, la rându-i, punctul culminant, ea e o floare păstrată între filele unei cărți, uscată și trecută. Iubirea lor este un pom sterp, care nu va rodi niciodată și nu va da naștere unui fruct care să poarte în el sămânța ce duce povestea mai departe. Povestea dintre un El crud și o Ea coaptă se poate naște din cele mai profunde trăiri omenești, dar se-ndreaptă către un final închis și previzibil.
El crud și Ea coaptă…
de pretutindeni vin… spre nicăieri se-ndreaptă…
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.