Despre musafiri, cu un aristocrat (II)

9 June 2013

Contele german Alexander von Schönburg-Glauchau nu este doar conducătorul casei de Schönburg, una dintre familiile aristocratice cu vechime ale Europei. Este şi jurnalist, iar cartea “Înalta societate” este o colecţie de articole scrise cu un condei și umor admirabile pentru reviste şi cotidiane, de la Vanity Fair la Frankfurt Allgemeine Zeitung. Radiografii ale prezentului, care suprapuse peste cele ale trecututlui, arată unde am ajuns, coborând pe când credeam că urcăm.

După o mulţime de experienţe, plăcute şi neplăcute, trăite în reşedinţele nobiliare din întreaga lume, iată care sunt, în opinia sa, top 10 gafe pe care le poţi face ca musafir al unei familii de rang înalt, dar nu numai.

“1. Să iei cu tine un cadou nepotrivit, spre exemplu un whisky de calitate medie, pe care să îl bei singur şi să îl termini până la plecare. Darurile făcute gazdelor pretind, în general, mare atenţie.  De fapt, este o impoliteţe să oferi mâncare sau băutură, amfitrionii neavând nevoie de donaţii alimentare care, odată puse pe masă, cum s-ar cuveni, le-ar putea da peste cap meniul stabilit.

2. Să călătoreşti însoţit şi de câine şi de…

3. Copii prost-crescuţi şi fără bonă cu ei. Dacă eşti necăsătorit şi nu ai copii, e suficient şi să iei cu tine un oaspete suplimentar, anunţat în ultima clipă (“Uschi e foarte simpatică, vă rog să mă credeţi!”)

4. Să apari prea târziu la cină şi prea devreme la masa de dimineaţă. Sau abia spre prânz şi eventual mahmur, interesându-te agasat de micul dejun.

5. Când eşti invitat la ţară, să iei cu tine haine nepotrivite şi să-ţi rogi gazdele să-ţi împrumute ce-ţi lipseşte (“Nu am cum să ies afară în mocasinii mei Gucci de catifea!”)

6. Să te răţoieşti la servitorii casei sau…

7. Să te dai în spectacol cu ei.

8. Să ignori obiceiul de a lăsa personalului bacşiş generos.

9. Să-ţi uiţi la plecare câteva haine sau încărcătorul telefonului mobil, obligându-ţi gazdele să facă efortul de a ţi le înapoia.

10. Să trimiţi scrisoarea de mulţumire după cel puţin două săptămâni sau să uiţi total de ea, dar să scrii, în schimb, un text, aşa cum am scris eu aici.”

Unele nu (mai) au corespondent în română, altele par rupte din filme SF pentru foarte mulți, dar tot mai rămân destule de băgat la cap. Just in case! 🙂



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro