România încă beneficiază de oportunitatea de a derula proiecte folosind ca sursă de finanţare fonduri europene nerambursabile. Aceste fonduri reprezintă o şansă pentru antreprenorii care demarează o afacere nouă sau care au deja o afacere, dar, ca în orice proces ce implică birocraţie, accesarea fondurilor necesită instruire şi multă răbdare.
Pentru a scrie un proiect bun, plecând de la necesităţile financiare, dar şi de la capitalul deja existent al aplicantului, există câteva sfaturi importante pentru cei care vor să acceseze fonduri europene sau ajutoare de stat.
Studiaţi domeniul afacerii pentru care vreţi să obţineţi finanţare europeană
Competiţia pentru accesarea fondurilor este strânsă, aşadar aplicanţii trebuie să obţină un scor bun la evaluare. Criterii posibile pot fi crearea de noi locuri de muncă, vârsta acţionarului majoritar, indicatorii financiari, deci menţinerea investiţiei pe o durată de 3-5 ani e mai mult sau mai puţin dificilă, în funcţie de linia de finanţare şi de angajaţi.
Luaţi în considerare faptul că nu puteţi derula nicio activitate înainte de semnarea contractului de finanţare. Evaluarea proiectului durează cel puţin 6 luni, aşadar planificaţi-vă să intraţi în posesia echipamentelor după un an de zile.
Exemplu: pe linia de finanţare 312 FEADR, pentru fiecare 25.000 de euro nerambursabili, trebuie să aveţi un angajat nou.
Alegeţi cu atenţie un consultant bun
E foarte important să aveţi un consultant profesionist care să vă îndrume pe tot parcursul proiectului, de la etapa de scriere până la cea de demarare. Acesta vă va pune la dispoziţie documentaţia necesară şi vă va informa cu privire la aspectele legislative din România.
Alegerea consultantului trebuie să aibă la bază experienţa dovedită a acestuia pe linia de finanţare a domeniului în care se încadrează proiectul. Ceva ce puţini ştiu: costurile legate de onorariul consultantului sunt deductibile din costurile totale ale proiectului.
Exemplu: Dacă doriţi să aplicaţi pentru ajutor de stat pe linia de finanţare reglementată de HG1680/2008, cereţi consultantului să vă dovedească experienţa prin proiectele încheiate cu succes pe această linie de finanţare până acum.
Daţi proiectului o dimensiune proporţională cu capacitatea voastră financiară
După o discutie preliminară cu consultantul, ar trebui să analizaţi bugetul proiectului şi perioada de implementare în funcţie de suma pe care o aveţi, fie din împrumuturi, fie din surse proprii.
Exemplu: Dacă aveţi un buget total de 200.000 de euro, 70% din aceştia reprezintă fonduri europene nerambursabile şi restul bugetului, suma de 60.000 de euro + TVA, trebuie suportată de dumneavoastră.
Colaboraţi cu consultantul şi cu echipa de proiect
Accesarea de fonduri europene presupune un parteneriat pe termen lung cu consultantul, pe o perioadă de 1-3 ani. Trebuie să trimiteţi toate documentele necesare la timp şi să respectaţi cu stricteţe orice deadline, mai ales când se organizează sesiunea de aplicaţii.
Exemplu: dacă sesiunea de aplicaţii este în septembrie 2011, ar trebui să începeţi pregătirea proiectului – achiziţionaţi terenul, pregătiţi diverse acte şi formulare, cautaţi sponsori, pentru a avea proiectul gata în septembrie.
E vital să nu luaţi nicio decizie fară a vă sfătui cu consultantul în prealabil – fie că vreţi să renunţati la proiect sau să schimbaţi furnizorii, consultaţi-vă întotdeauna cu specialistul.
Vă dorim mult succes!
Citiţi şi
Viața trepidantă a unui om de afaceri aflat mereu între două avioane
Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.