Femeile tinere de azi sunt mai educate sexual decât oricând și totuși, se întâmplă adesea să nu ia în considerare pericolul unei sarcini nedorite. Iar când nu iei măsurile de contracepție necesare în timpul sexului, riști poate cea mai rapidă schimbare a vieții tale. Și cum repetiția se spune că e mama învățăturii, ne-am propus azi să vă readucem aminte cele mai eficiente metode de contracepție.
Prezervative/Condoame
Eficiență estimată: 99%.
Eficiență reală: 82%.
Prezervativele pentru bărbați sunt unul dintre cele mai comune mijloace de protecție. Una dintre cele mai bune calități ale acestora este că în afară de sarcină, protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Eficacitatea acestora scade în cazul utilizării necorespunzătoare, al nerespectării datelor de expirare și al eventualelor incidente, cum ar fi ruperea acestora.
Se recomandă ferm ca o opțiune de sex sigur pentru contactele ocazionale.
Capace cervicale/Diafragme
Eficiență estimată: 92-96%.
Eficiență reală: 71-88%.
Diafragmele și capacele cervicale, precum și prezervativele fac parte din așa-numitele “metode de barieră”. Adică, acestea pun o barieră fizică care împiedică accesul spermatozoizilor la ovule. Diferența este că acestea sunt utilizate de doamne și, respectiv, sunt introduse în vaginul lor. Eficacitatea lor semnificativ mai scăzută în comparație cu alternativa masculină se datorează atât inserției necorespunzătoare, cât și șansei mai mari de a se disloca în timpul sexului.
Dispozitiv intrauterin (steriletul/spirala intrauterină)
Eficiență estimată: peste 99%.
Eficiență reală: peste 99%.
Punctele forte ale dispozitivelor intrauterine sunt: eficacitatea extrem de ridicată și acțiunea de lungă durată – între 3 și 5 ani pentru steriletele hormonale și între 5 și 10 ani pentru cele non-hormonale. Nu este recomandat femeilor care nu au născut sau celor care nu au un partener sexual permanent, deoarece steriletele non-hormonale pot facilita pătrunderea infecțiilor în uter.
Pilule contraceptive (anticoncepționale)
Eficiență estimată: peste 99%.
Eficiență reală: 91%.
Pilulele contraceptive sunt o opțiune frecvent recomandată de ginecologi, deoarece, pe lângă prevenirea unei sarcini nedorite, compoziția lor hormonală ajută și la rezolvarea altor probleme fizice (să nu mai fie nevoie să faci tratament acnee, dacă ea a fost o problemă începând cu adolescența). În timp ce acestea sunt, în general, o metodă destul de sigură, poate apărea totuși o sarcină în cazul unui consum neregulat sau destul de devreme în cursul tratamentului (până la o săptămână sau două).
Plasture contraceptiv (hormonal)
Eficiență estimată: peste 99%.
Eficiență reală: 91%.
Relativ ușor de utilizat, deoarece necesită o simplă lipire pe piele. Se pune în prima zi de menstruație și se schimbă în a doua sau a treia săptămână, iar în a patra nu se mai folosește. Punctul său slab este că programul de aplicare și de îndepărtare trebuie monitorizat cu atenție.
Injecție contraceptivă
Eficiență estimată: peste 99%.
Eficiență reală: 94%.
În mod obișnuit, injecțiile contraceptive, care sunt, de asemenea, pe bază de hormoni, au un efect între 8 și 12 săptămâni. O metodă convenabilă, cu o durată medie de acțiune și o eficiență ridicată atunci când se respectă cu strictețe programul.
Implant contraceptiv
Eficiență estimată: peste 99%.
Eficiență reală: peste 99%.
Implantul contraceptiv funcționează, de asemenea, pe bază de hormoni, dar este introdus subcutanat cu un anestezic local în interiorul părții superioare a brațului. Acțiunea sa este de aproximativ 3 ani, ceea ce, combinat cu procentul ridicat de eficacitate, îl face, de asemenea, o metodă convenabilă și ușoară.
Acestea fiind scrise, recapitulate, putem privi mai liniștite spre orice relație am dori să trăim alături de un partener.
Citiţi şi
Legătura surprinzătoare între iubire și sănătatea pielii: fluturii din stomac se oglindesc pe chip
Nu-ţi vine să crezi că tu l-ai făcut şi plângi ca proasta. Şi e în regulă
Este atât de frecvent încât, dacă ar fi fosforescent, am trăi ca printre licurici
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.