Mici, mici, dar faimoși. Dacă mulți dintre noi ne întrebăm cum e să fii vedetă, să stai pe covorul roșu nonșalant, zâmbind fotografilor, și nu oriunde, ci la Cannes, ei ne pot spune cu siguranță, deși nu au mai mult de 13 ani.
Copiii de la Școala de Film și Televiziune ”Micile Vedete” au fost și în acest an prezenți la Cannes, de data aceasta cu filmul educativ pentru copii Mașina de făcut teme. Filmul face parte dintr-o serie de patru scurtmetraje cu detectivi. Ultimul episod se va filma în această vară. Scurtmetrajul vorbește despre un grup de prieteni, inventatorii unei mașini, visul tuturor copiilor, care face teme. Dar într-o zi, aceasta e furată, înainte de obținerea brevetului de invenție. Detectivul Andrei (Andrei Simionescu, 13 ani) împreună cu Detectivel (Matei Burgui, 9 ani) și Asistenta (Codruța Dorobanțu, 12 ani) reușesc să rezolve misterul dispariției mașinii. Alături de copii, o echipă de profesioniști a pus suflet în realizarea acestui proiect. Este vorba de Ariana Pendiuc – regizor, Ema Pendiuc – producător, Cosmin Croitoru – Director de imagine, Petre Crăciun – scenarist.
“Este foarte importantă această nouă selecție la Short Film Corner la Festivalul de la Cannes. Avem mare nevoie de educație cinematografică pentru copii în România și ne dorim ca prin Școala Micile Vedete să punem temeinic bazele acestui proiect ambițios”, au declarat Ariana și Ema Pendiuc, fondatoarele Școlii de Film și Televiziune pentru Copii ”Micile Vedete”.
Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, RoStar și Victor Print & Sign.
Școala e deja cunoscută la Cannes și datorită filmului ”Comoara”, în regia și scenariul lui Corneliu Porumboiu, care a intrat în competiție la secțiunea Un certain regard și îl are ca personaj central pe Nicodim Toma (opt ani), absolvent al Școlii. Premiera mondială a filmului are loc azi, la Cannes.
Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” este un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între șase și 12 ani, oferind instrumente de dezvoltare personală și inteligență emoțională prin intermediul a trei discipline inovative, special create și adaptate: tehnică de filmare, interpretare și dicție pentru copii. Au început munca în urmă cu cinci ani, iar de atunci au realizat 20 de filme de scurtmetraj pentru copii, majoritatea cu teme educative. Producțiile au participat la festivaluri de film pentru copii din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, Asia și Australia, iar copiii, elevi ai școlii au apărut în spoturi publicitare, sociale și filme de lung metraj. Școala Micile Vedete este membră a Centrului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineri – CIFEJ, înființat de UNESCO.
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.