Când ne gândim la carieră, de departe unul dintre cele mai dificile „task-uri” de realizat chiar înainte de a ne angaja este, fără îndoială, redactarea CV-ului. Cu siguranță, un alt motiv de îngrijorare care derivă de aici este reprezentat de experiența redusă pe piața muncii. Știm foarte bine că acest lucru ne determină să aplicăm la mai puține job-uri, de teama că nu bifăm toate cerințele din fișa postului. În realitate, însă, dacă suntem oameni suficient de deschiși, care se integrează și adaptează cu ușurință, vom reuși să ne „deschidem mai multe uși” decât ne-am fi imaginat. Dacă aruncăm o privire la nivel macro pe piața muncii, tendințele ne arată că exact asta caută angajatorii în prezent.
Așa cum progresele din fiecare domeniu se întâmplă treptat, la fel și skill-urile se dobândesc pe parcurs. Astfel, fie că ești la început de drum profesional sau ai acumulat deja niște ani buni de experiență, este important să te concentrezi și pe cine ești tu în afara job-ului. Iar dacă te-ai întrebat cel puțin o dată „Ce scriu în CV la competențe și abilități sociale?”, ai ajuns în locul potrivit pentru a găsi răspunsul. În rândurile următoare vom vedea cât de importantă este această secțiune din orice CV și cum poate fi un adevărat as în mânecă în traseul profesional.
Ce scriu în CV la competențe și abilități sociale
Deși multe anunțuri de job-uri evidențiază în mare parte doar hard skills, la fel de importante sunt și cele de tip soft skills. Pe lângă acestea, competențele de comunicare și abilitățile sociale reprezintă un criteriu important de departajare. Tocmai de aceea, este esențial să le menționăm în CV și să fim pregătiți pentru întrebări „capcană” atunci când ne prezentăm la interviuri. Astfel, nu este exclus să fim întrebați cum am procedat în anumite situații specifice și cum am aplanat unele conflicte.
Iată ce poți scrie în CV la competențe și abilități sociale pentru a atrage atenția angajatorilor și pentru a ajunge cât mai repede „pe lista scurtă”:
- Capacitatea de a lucra în echipă. Indiferent de domeniu sau de industrie, un profesionist își va desfășura activitatea de lucru la fel de bine în acțiuni solitare și punctuale, cât și în cadrul unei echipe.
- Abilitatea de a rezolva probleme. Recrutorii își vor îndrepta întodeauna atenția spre acei aplicanți pe care îi consideră adevărați problem-solveri. Această abilitate poate fi amintită în CV și accentuată în timpul interviului.
- Calitatea de a fi un bun lider. Competențele manageriale sunt un mare atuu în orice companie, fie că este un start-up sau o multinațională. Nu ezita să le pui în valoare în CV.
- Însușirea unui mindset adaptabil. Orice angajator își dorește în echipa sa colegi flexibili, care să nu se opună rezistență la schimbare. Astfel, dacă ne referim la Inteligența Artificială, ei se pot baza pe oameni care nu doar că îmbrățișează progresul tehnologic, dar se și ajută de el pentru a își ușura munca.
- Adoptarea unui comunicări transparente și eficiente. Comunicarea, sub toate formele ei, este un pilon de bază și la locul de muncă. De aceea, ar trebui să fim întotdeauna sinceri, inclusiv în sesiunile de feedback.
- Aptitudinea de a gândi critic. Cu siguranță vei fi apreciat dacă reușești să ai o viziune de ansamblu, dar și în detaliu asupra subiectelor de interes pentru activitatea echipei tale. În plus, dacă ești capabil să privești lucrurile într-o manieră obiectivă și rațională, vei fi un membru foarte valoros pentru orice colectiv.
Odată ce te-ai convins ce scrii în CV la competențe și abilități sociale, nu îți rămâne decât să te ocupi de redactarea lui și să te faci remarcat inclusiv prin această rubrică.
Nu în cele din urmă, prin conturarea unei cariere care să rezoneze cu propriile convingeri și interese, munca de zi cu zi de la birou va decurge mult mai ușor. Însă, indiferent de domeniul în care activezi, nu uita să păstrezi un echilibru între timpul liber și job. Este foarte ușor să cădem în capcana lucratului peste program dacă ne place foarte mult activitatea pe care o desfășurăm la locul de muncă, din dorința de a duce totul la bun sfârșit la final de zi.
În anul 2023, în România numărul de ore lucrate săptămânal a ajuns la 39,5, în timp ce durata medie în țările membre Uniunii Europene a fost de 36,1 ore. Dincolo de nevoia de a demonstra de ce anume și mai ales de cât suntem capabili să livrăm, în același timp ar trebui să fim conștienți de faptul că nu este o modalitate prin care putem da randament pe termen lung. Menținerea unui echilibru în toate ariile vieții noastre este cheia bunăstării și a unei sănătăți cât mai trainice.
Citiţi şi
Vrei să te angajezi? Citește despre importanța unui CV bine făcut
Îmi propun să trăiesc, nu să consum zile…
“Ești frumoasă, deci ești proastă”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.