Cât lăsăm bacşiş

5 July 2011

De câte ori nu ne-am aflat în încurcătură neştiind cât să lăsăm bacşiş băiatului care ne livrează pizza sau chelnerilor în restaurante? De aceea ne-am gândit să vă oferim un mic ghid care să facă puţină lumină.

Sommelierul

La un restaurant de lux, unde sommelierul are un rol important în servirea vinului, este indicat să se lase un bacşiş de 10-15% din preţul vinului, de preferat direct sommelierului.

Barmanul

Dacă pe vremuri, clasicul 10% din consumaţie era suficient, în zilele noastre se obişnuieşte să se ofere un bacşiş de 15-20% barmanului, în funcţie de preţul şi complexitatea băuturii pe care vi-o serveşte.

Barista

Barista este un barman de băuturi pe bază de cafea. Acesta cunoaşte toate secretele cafelei şi pentru a deveni un barista a avut nevoie de multă şcoală şi multă practică. Diferenţa între un barista experimentat şi unul novice este dată de temperatura şi culoarea cafelei, consistenţa cremei de lapte pentru cappuccino, echilibrul gustativ între ingrediente, paharul folosit şi multe alte detalii. Diferenţa între un barman obişnuit şi un barista constă în faptul că barmanul are un salariu minim, completându-şi venitul din bacşişuri, pe când un barista este un specialist bine plătit pentru munca sa. Aşadar, bacşişul nu este obligatoriu, dar dacă sunteţi impresionate de gustul cafelei care a ieşit din mâinile lui, puteţi să vă arătaţi recunoscătoare cu orice sumă.

Şeful de salon

Nu lăsaţi niciodată bacşiş şefului de salon. Rolul său nu este acela de a vă servi, ci rolul unui manager care asigură buna desfăşurare a activităţii unui restaurant. Şi apoi, suntem siguri că primesc, în funcţie de regulile nescrise ale casei, un procent din bacşişurile lăsate chelnerilor.

Angajaţii firmelor de catering

Este preferabil să oferiţi un procent de 10% din nota de plată. În cazul unor livrări mai dificile sau unei comenzi mai mari, bacşişul ar trebui să se învârtă în jurul procentului de 15-20 %, mai ales dacă livrarea are loc pentru un eveniment corporatist.

Pizza Delivery

Pentru băiatul care livrează pizza rămâne valabil standardul de 10%, la care puteţi adăuga o răsplată suplimentară în funcţie de promptitudine.

Fast-Food sau Carry Out

Un mic bacşiş este recomandat, indiferent de preţul comenzii. Nu este obligatoriu, însă, aşa că rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă lăsaţi bacşiş sau nu.

Restaurantele cu specific asiatic

Se recomandă un bacşiş de 15% pentru ospătar şi 5% pentru bucătar, în special pentru cel care prepară sushi.

Room service

Unele hoteluri includ în preţul serviciilor şi costul pentru room-service. În cazul în care nu este acoperit şi acest serviciu, este indicat să oferiţi un bacşiş de 15-20% din preţul comenzii.

Ospătarul

Bacşişul pentru un ospătar obişnuit variază între 15-20% pentru servicii satisfăcătoare, 10%  pentru servicii slabe şi peste 20% pentru servicii excepţionale. În orice caz, dacă vă simţiţi ofensate de serviciile ospătarului, nu sunteţi obligate să lăsaţi niciun bacşiş. Nu uitaţi însă, că nu este elegant să vă certaţi cu ospătarul. Recomandat este să adresaţi politicos nemulţumirile şefului de sală.

Maestrul Hibachi (castronul cu foc)

În restaurantele cu specific japonez, bucătarul responsabil cu grătarul Hibachi are un rol foarte important. Cu toate acestea, nu este nevoie să îi oferiţi un bacşiş individual. Bacşişul oferit ospătarului va fi împărţit cu maestrul Hibachi.

Chelnerii din restaurantele tip autoservire

Din moment ce în autoserviri chelnerii sunt scutiţi de munca de servire, este mai mult decât suficient un bacşiş de 10% care va fi împărţit cu restul angajaţilor (bucătari, spălători de vase, etc).

O ultimă precizare: prin natura meseriei lor, cei care fac parte din personalul de servire au o experienţă bogată şi un ochi versat. Chiar dacă nu au şcoli înalte, la fel ca toţi cei care lucrează cu lume multă şi diversă, învaţă să recunoască semnele apartenenţei la o clasă socială sau alta. Îi simt pe necunoscători de la o poştă, dar regulile de conduită îi impiedică să fie maliţioşi la adresa ifoselor unora dintre clienţi. Nu exageraţi aşadar cu bacşişurile (nu este deloc de bonton) şi evitaţi să comandaţi feluri despre care nu sunteţi sigur că ştiţi “cu ce se mănâncă”.  Nu vă cade niciun galon dacă  cereţi, pur şi simplu, onest, informaţii despre ceea ce vă este străin. Cu siguranţă vor aprecia ocazia să vă demonstreze cât de multe cunoştinţe au în domeniu.



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Cele 5 limbaje ale iubirii

Pe ce merită să dai banii, mai precis cu ce rămâi la sfârșitul zilei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. ana / 19 July 2017 16:27

    in multe tari nu se ofera bacsis, sau se ofera asa de un suc. in altele, inclusiv de prin Europa, e inclus in nota de plata. in japonia bacsisul e aproape inexistent. in fine atatea tampenii ca in articolul asta, mai rar. cine are chef sa se informeze sa apeleze la materiale in engleza. asta pare scris de cineva prieten cu un ospatar.

    Reply
  2. Chesoiu / 19 December 2016 17:24

    Vine un distins domn la masa!
    Numai stiu de care mare director..Bla bla!
    Aduce cu dumnealui ceva vinuri franțuzești..Recunosc, le-am gustat 😉
    O finețe desăvârșită!
    După un timp, domnul se “activeaza”..Îmi spune să-i mai fac un spritz,asa îl bea!
    Ma vede,și pe un ton grav..”auzi ba (beep), cine te-a învățat pe tine sa faci așa spritz…?”
    După ce îmi desfășoară o pleiadă de “alinturi”, ma luminează, că domnia sa e mare cunoscător intr’ale vinurilor…Și inaltimea sa că expert, așa știe și recomanda!
    Atât am spus, să-mi fie cu iertare, nu vrut sa fiu nepoliticos!
    Informati-l pe expert, că a pune apa in vin este o blasfemie, mai ales vin scump și bun, mai ales franțuzesc! Dogma aceasta există doar in România!
    Concluzie, avem parte de tot felul de specimene, experienta și codul bunei etici nu îți permit să-l “poftești” afara…Plus un șut bonus..Asta pt racoreala!
    Și…De la astfel de specimene, ce “ciubuc” să aștepți ?

    Reply
  3. robert / 19 June 2014 13:38

    Este un articol foarte frumos si interesant dar din pacate clientela din Romania lasa de dorit…romanii nu stiu sa manance preparatul comandat sa nu mai vorbim de spaga lasata ospatarului sau cum sa i se adreseze..

    Reply
  4. Zoe / 6 July 2011 17:40

    Toate bune si frumoase dar ajungi sa platesti cu circa 30-35% in plus in medie la o masa (sommelierul, ospatarul, barista). Nu e cam mult tinand cont de adausurile de 100%, optimist vorbind ale restaurantului? Ca sa nu mai zicem ca serviciile de acest gen cel putin pe la noi nu merita nici macar 5%.

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Carlan / 7 July 2011 2:35

      Este un material informativ.Desigur ca exista si alegerea de a lasa mai putin sau deloc, fara ca asta sa reflecte vreo nemultumire in mod necesar.Sunt reguli nescrise care tin de educatia consumatorului, dar fireste si de puterea lui financiara si mai ales de calitatea serviciilor. Si mai trebuie sa stii ca adausurile in restaurantele de lux merg si pana la 300% sau chiar mai mult, dar in momentul in care intri intr-un astfel de loc, nu intri cu banii numarati :).

      Reply
  5. lolla / 5 July 2011 20:20

    Interesant, de regula las cam 10-15% indiferent de locatie atunci cand serviciile sunt ok si recunosc ca nu am facut distinctia intre barista si barman. Am aflat ceva nou, pe langa faptul ca si bacsisul se vrea a fi mai consistent :D.

    Reply

My two pennies for ana Cancel

* required
* required (confidential)

catchy.ro