Întrebarea era dacă sunt o mamă rea. Și eu știu răspunsul. Nu trebuie să mi-l spună nimeni. Evaluarea cea mai corectă o faci tu însuți, în funcție de situația ta, de context. Nu vă încredeți în evaluările altora. De ce? Există o tendință a oamenilor de a se considera deținătorii adevărului absolut. Se raportează la experiența lor ca la o monedă de referință. Îi iau pe cei din jur și îi așază în scala lor de valori, ca în patul lui Procust, pentru ca mai apoi să emită judecăți de valoare. Greșit. Suntem unici. Istoria noastră unică e insuficientă ca, oricât de empatici am fi, să cântărim deciziile altcuiva.
Mi se pare că primul meu articol a șocat oarecum. Și totuși cred că sunt mii de femei care gândesc așa, mii… Care au undeva în sufletul lor o îndoială, o dezamăgire, trăind prin și pentru alții. Femei și mame care dau totul și nu primesc nimic înapoi. Sau nu primesc ceea ce așteaptă. Pentru că toți așteptăm ceva. Nu facem nimic de amorul artei. Toți așteptăm valorizare, o răsplată, o mulțumire. Și când mamei i se laudă copilul, se umple de mândrie. E puiul ei, e munca ei, deci lauda e pentru ea…
De multe ori am auzit fraza: „Câte am făcut eu pentru tine, cum m-am sacrificat și tu așa îmi mulțumești?” Câți părinți nu așteaptă rezultatele investiției lor și când copiii eșuează e o dovadă a lipsei de recunoștință. Pentru ei e un troc. Eu îți dau, te ajut, dar tu ce-mi dai în schimb? Succesul tău, iubire, timp, importanță, bani. Am mai auzit fraze de genul: „Eu te-am crescut, te-am îngrijit, te-am păzit nopțile când erai bolnav… și tu?” Și-am stat și m-am întrebat de ce un părinte poate reproșa, de ce are dreptul să ceară socoteală pe un târg care nu s-a făcut niciodată? Copilul n-a fost întrebat la naștere dacă acceptă aceste eforturi, să-și asume răsplata faptelor părintești. El se naște fără vrere. E vrerea părintelui de a-l naște. Tot a lui, de a-l crește, de a-l îngriji. Doar a lui. Fără nici o constrângere. Copilul e liber.
Niciunul din sacrificiile pe care le faci ca părinte nu trebuie să reprezinte un motiv de reproș pentru copilul tău. Nu aștepta de la el ceea ce n-ai putut îndeplini tu. Nu te lăsa în ideea că el va aprecia și-ți va mulțumi mai târziu. Fă tu tot ce poți pentru tine, iar binele tău va fi și binele lui. El nu are de ce să-ți mulțumească pentru sacrificii și nu trebuie să plătească pentru ele. Viața e un șir de alegeri. Alegerile tale sunt doar ale tale.
Nimic din ceea ce faci ca părinte nu-ți dă dreptul să impui copilului dorințele tale. Lasă-l să-și construiască propriile dorințe. Lasă-l să-și aleagă singur drumul. Nu i-l alege tu. Chiar dacă e sânge din sângele tău, carne din carnea ta. Pentru că altfel se ajunge la acea expresie bine cunoscută: „Eu te-am făcut, eu te omor!” Chiar? Și ce anume îți dă dreptul să gândești așa? Doar pentru că ești pe certificatul de naștere la rubrica părinte?
Sau se ajunge la situații asemenea celei din filmul „Poziția copilului”. Filmul acesta n-a fost făcut întâmplător în România. Este o dimensiune a culturii noastre de părinți. Cu mame care nu știu să trăiască decât prin copilul lor. În general e unul, dar pot să fie și mai mulți și mama să se concentreze cu o dragoste bolnavă doar asupra unuia, preferatul ei. Restul sunt ignorați. Stau și mă întreb câte mame nu sunt în situația respectivă? Câte se ascund în titulatura de mamă ca să uite de eșecul lor pe alte planuri? Câte uită să se îndepărteze de copil și caută motive să-l lege de ele, chiar dacă acesta e deja adult. Caută scuze: sunt bolnave, nu au pe nimeni altcineva, trebuie ajutate, ascultate la telefon ore întregi, invitate la toate sărbătorile, prezența lor e obligatorie… De fapt nu au viața lor, o trăiesc pe a altora, o trăiesc pe cea a copilului, vor să știe totul despre el, îl ascultă pe la uși, îl țin dependent financiar, emoțional, îi controlează casa, relațiile, tot.
N-am văzut filmul. Dar am trăit o realitate asemănătoare. Nu trebuie să-l văd ca să știu ce e în el. M-aș putea delecta cu aspectele artistice. Doar știți că viața bate filmul. Și eu refuz să fiu o asfel de mamă. Și refuz să-i atribui copilului meu eșecurile mele, sacrificiile mele. Să-l culpabilizez pe el pentru că n-am luptat eu suficient. Există desigur și un revers al medaliei, dar viața nu e o pictură în alb și negru, ci un tablou în mii de nuanțe de gri.
Simone de Beauvoir spunea că nu ne naștem femei, devenim. La fel și mame. Fiecare este mama care vrea să fie. Este un rol. Până la urmă care e definiția unei mame bune? Nu există. Fiecare se definește individual. Conștiința ta e primul tău judecător și cel mai important.
Și tu poți scrie pe Catchy! Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.