În fiecare moment, organismul oxidează şi generează radicali liberi care provoacă degenerescenţa celulelor. Unul din mijloacele de frânare a acestei oxidări este consumul de alimente care conţin antioxidanţi (în special vegetale), dar şi reducerea aportului caloric zilnic. Aceasta este „reţeta” sănătăţii locuitorilor din Okinawa, Japonia, care bat recordul la longevitate.
Am ales, prin urmare, patru pentru sănătate. Foarte la îndemână și foarte gustoase.
Ceaiul verde
Previne: cancerul, maladia Alzheimer, bolile cardiovasculare.
„Al şaselea mă face să mă simt nemuritor” scria poetul Lu Thung cu 800 de ani înainte de Christos. Era vorba de cel de-al şaselea bol de ceai verde zilnic pe care îl consuma. Este alimentul care conţine cele mai multe molecule anticanceroase. Frunzele sale conţin catechine, componenţi care înfometează celulele canceroase şi le împiedică să formeze reţeaua sanguină din care ele se hrănesc. Consumul zilnic de ceai verde reduce riscul apariţiei microtumorilor vezicii urinare, a prostatei şi riscul de cancer colo-rectal cu 57%. Ar putea să participe la prevenţia maladiei Alzheimer, a bolilor coronariene şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Sfat: trei ceşti pe zi, preferabil ceaiul verde japonez mult mai bogat în celule anticanceroase. Se prepară prin infuzie timp de 10 minute. Atenţie: laptele neutralizează efectele!
Tomatele
Previn: cancer, diabet.
Italienii, spaniolii şi mexicanii care consumă tomate în cantităţi apreciabile, au un nivel scăzut de cancer de prostată. Această se datorează licopenului din tomate care este un pigment resposabil de culoarea sa roşie stacojie, un puternic antioxidant care se pare că ar reduce cu până la 25-30% riscul de a dezvolta tumori ale prostatei, cu condiţia ca tomatele să fie consumate cel puţin de două ori pe săptămână. Neutralizând radicalii liberi proveniţi din razele ultraviolete, licopenele ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii.
Sfat: fierberea tomatelor cu ulei (de preferat, ulei de măsline) potenţează efectele licopenului şi absorbţia sa în organism.
Fructele roşii (căpşuni, fragi, mure, afine, merişor, coacăze)
Previn: cancerul.
Mai sunt denumite „superfructe”, deoarece conţin trei tipuri de polifenoli cu putere antioxidantă capabili să blocheze creşterea unui mare număr de celule canceroase.
Bonus: coacăzele negre sunt, de asemenea, şi diuretice, ajută în tratarea probelmelor circulatorii sanguine şi previn glaucomul şi cataracta.
Căpşunile posedă proprietăţi antidiareice, iar merișorul previne infecţiile urinare.
Sfat: se pot congela, moleculele lor anticanceroase rezistă la temperaturi extrem de scăzute.
Leguminoasele uscate: mazăre, linte, fasole uscată
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, îmbătrânirea.
Nu este o întâmplare că aceste legumnioase împreună cu cerealele sunt printre primele pante cultivate de către om. Ele sunt extrem de bogate în fibre, antioxidanţi şi minerale şi se asociază cu diminuarea riscului de boli cardiovasculare şi cancer colo-rectal. Consumul regulat de leguminoase uscate are rol şi în prevenţia diabetului zaharat, în prevenirea îmbătrânirii pielii sau în scăderea nivelului de acid uric.
Bonus: pentru femeile însărcinate reprezintă o sursă foarte bună de acid folic indispensabil în producerea materialului genetic al fetusului.
Sfat: combinarea cu cereale pentru a le face mai uşor digerabile.
Sănătate și viață lungă vă doresc!
Citiţi şi
Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales
Alice Munro – am început să scriu proză scurtă pentru că nu am avut timp să scriu altceva
Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.