Ca să fii inventiv îți trebuie bani, frate!

8 August 2016

roxana chivu

Fără bani, viața în secolul 21 este doar expiraţie, fără pic de inspirație, deci, fără suflu real. Europa a rămas fără bani din 2008 şi de şase ani se chinuie să fie high tech și inventivă. Americanii rămân însă fericiții lumii pentru că au puterea financiară a unui Silicon Valley.

Dar de ce să legăm fericirea unui om de bani și de tehnologie? Răspunsul este cât se poate de simplu: de la săpunul de mâini până la cafea, muzică, electricitate, apă sau haine, totul are tehnologie în spate. „Cine deține informația deține puterea” este un slogan încă valabil, doar că informația se regăseşte pe suporturi tehnice tot mai sofisticate și mai scumpe. Iar informaţia acum este singura aducătoare de bani. Chiar și pâinea are informaţie în spate… gândiți-vă la rețete, la concurența fantastică, la găsirea rapidă a punctelor de desfacere etc.

Creative-Mind

Vă scriu, de pildă, de pe o tabletă. Asta îmi oferă flexibilitate. Și viaţa pe care mi-am dorit-o. Să mă plimb mult și să scriu de oriunde, oricând. Concurez serios contracronometru cu un posibil alt jurnalist care poate trimite un articol mai rapid decât mine… de pe un telefonul mobil foarte performant. Jurnaliștii americanii ne readuc aminte nouă, europenilor, că încă avem şanse: Europa are un Silicon Saxony în Germania de est, la München.

inovatie ue

Jurnaliștii de la Washington Post spun, pe baza unui raport UE, că München se apropie cel mai mult de ceea ce au americanii. Raportul Uniunii Europene se bazează pe criterii precum numărul de absolvenți, gradul în care se regăsesc joburile cu specific high tech în totalul de angajați și numărul de produse noi inventate.

Cele mai creative și productive regiuni în cei opt ani analizați, 2008-2016, rămân Germania – Naturlich :), Franța – le romantism c’est bla-bla:), UK – fuck the Brexit, we love nextit 🙂 și Țările Nordice, în timp ce Polonia, România și Spania au mai multe zone unde inovaţia lipseşte. Cu o mică-mare excepție pentru spanioli: Țara Bască este mai inventivă decât media pe Uniunea Europeană!

Graficele UE arătă, însă, că din 2008 Europa suferă continuu de pe urma lipsei de inventivitate/bani…

performanta

ne-am portocalit de tot…

La noi, performanța a crescut doi ani, din 2008 până în 2010, în estul, nord-estul, nord-vestul țării, pentru ca următorii doi ani, din 2010 până în 2012, să scadă performanţa exact în aceste zone. Din 2012, tocmai pentru că suntem inconsecvenţi, performanță zero în high tech în România.

Știți vreo firmă tare de la noi în afară de Bitdefender? Știți școli de high tech sau parcuri IT în afară de zona Clujului? Aaa, și, mai nou, tot la Cluj s-a inventat pokemondo. Ne place sau nu, trebuie să fim mândri că românii iau concurența în serios. Doar că oamenii din IT&C se plâng de lipsa finanţatorilor. Firmele noastre nu mai au bani să investească și să se dezvolte.

Polonia arată rău, ca și România, în graficele UE, dar acolo s-a dat drumul la robinetul cu bani, ceea ce va face diferenţa în câțiva ani de aici înainte. Investiţii în IT și high tech = fericire. Să nu uităm asta!

Washington Post mai spune că nu este nevoie de diplome de facultate pentru să fi inventiv. (Dar de bani, da, adaug eu.) Germania este numărul unu la inventivitate, dar are cei mai puțini absolvenţi de facultate decât multe alte țări europene. Media este la jumătatea UE. Îi doare la bască pe germani de diplome. La fel și pe cei din Ţara Bascilor.

UE harta

În schimb, în România… Dimplome, olimpiade, meditații, nebunie, note mari, mândria familiei… adică pierdere de viaţă și de șanse la fericire. Să nu uităm nici faptul că numai comunismul ne-a învăţat să fim olimpici și premianți și cu note mari… Germanii au creat alternative la universităţi în școlile de meserii. Elevii frecventează acolo cursuri plătite. La noi sunt, cred, doar trei școli de acest gen în toată țara, în zona Brașovului.

Atenție! Nici un număr mai mic de absolvenți nu înseamnă musai cale spre inovaţie. Dacă ne uităm pe graficele Italiei și pe cifrele de absolvire, am avea motive de bucurie, însă nu e cazul să ne umflăm în pene.

Aşadar, politicienii ar face bine să ia aminte care sunt zonele cele mai inovative şi cele mai puţin inovative ale Europei și mai ales de ce, pentru a înţelege ce ar fi de făcut și să și facă.



Citiţi şi

UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

Cum am ajuns noi aici?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro