Cancerul de piele se manifestă la vedere, dar deseori este ignorat, românii ajungând în cabinetul medicului dermatolog în faze avansate. Carcinomul, cel mai frecvent tip de cancer de piele este cauzat în peste 90% dintre cazuri de expunerea la soare și, depistat la timp, poate fi tratat! Sub aparență benignă, o bubă care vine și nu trece de la sine poate să aducă probleme serioase.
Când patru din cinci români știu că vizitele la dermatolog și utilizarea fotoprotecției sunt printre cele mai importante metode de prevenție împotriva cancerului, dar numai unul din cinci merge la dermatolog, avem o prăpastie între ceeea ce știm că trebuie să facem și ceea ce facem în realitate. Ce-și propune Mihaela Leventer, Președintele Fundației pentru Sănătatea Pielii, este realizarea unei punți peste această prăpastie. “Arsurile repetate, chiar dacă au fost în copilărie, cresc riscul de a dezvolta cancer de piele de tip carcinom pe durata vieții, iar monitorizarea sănătății pielii este extrem de importantă. Atenționăm românii să pună în aplicare metodele de prevenție, să fie atenți la pielea lor și să meargă regulat la dermatolog pentru a-și păstra sănătatea”.
©Enzo Sellerio
Iată care sunt cele șapte semne care ar trebui să ne alarmeze:
Este o leziune persistentă?
Este o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărime?
Se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?
Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?
Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație sau
Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?
Persoana a petrecut mult timp în aer liber?
Aceste semne pot fi validate suplimentar de cei trei factori de predispoziție:
Familia a avut experiența unui cancer de piele sau a altor boli alocate?
Persoana are piele albă, care se arde ușor la soare?
Vârsta este de 50 ani sau mai mare?
Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel și urmărirea evoluției, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate. În funcție de tipul de leziune, dermatoscopia se repetă la 3 sau 6 luni.
Dar și persoanele fără risc pot să facă un control al sănătății pielii o dată pe an. Iar recomandarea adresată tuturor este să ne ferim de expunerea prelungită la soare, să utilizăm creme de protecție și să fim atenți în permanență la sănătatea pielii noastre, dar și a familiei.
***
Vă invităm să accesați secțiunea www.canceruldepiele.ro/citestepielea, de unde puteți descărca recent lansatul ghid Citește Pielea, în care veți găsi informații utile pentru detecția timpurie a cancerului de piele.
Despre studiu
Rezultatele prezentate sunt bazate pe un studiu cantitativ la nivel național realizat de Millward Brown România la solicitarea Fundației Dr Leventer, cu un eșantion de 1.199 persoane cu vârste între 18-65 ani. Studiul a fost realizat în luna martie 2016 prin metodologia CATI (interviuri telefonice asistate de calculator), iar rezultatele au o eroare maximă de eșantionare de +/- 2,83% la un nivel de încredere de 95%.
Citiţi şi
Trăiți ca și cum ziua de mâine nu mai vine!
Scuze! Am atâtea pe cap acum, încât asta nu este o prioritate
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.