Sorina DINESCU (Universitatea din București, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară) și Monica Olivia FOCȘAN (Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) sunt câștigătoarele celor două burse Naționale L’Oréal-UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă” 2016, fiecare în valoare de 42.000 lei.
Sorina DINESCU, 28 de ani, câștigătoarea secțiunii Științele Vieții, este asistent universitar și asistent cercetare în cadrul Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară al Universitatea din București, totdată și post-doctorand în cadrul Institutul de Cercetări, Universitatea din București (ICUB). Proiectul său câștigător vizează „Investigarea instabilității genomice a celulelor stem izolate din țesutul adipos, ca măsură de siguranță în utilizarea acestora pentru terapii medicale regenerative”.
„Rezultatele acestui studiu pot contribui semnificativ la introducerea în practica medicală din România a celulelor stem din țesut adipos”, a declarat Sorina DINESCU.
Monica Olivia FOCȘAN, 31 de ani, câștigătoarea secțiunii Științele Fizice, este cercetător științific grad I în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Proiectul său câștigător a vizat „Platforme Biosenzoristice Sensibile și Eficiente pe bază de Hârtie pentru Aplicații de Diagnosticare”.
„Acest proiect îşi propune să contribuie la dezvoltarea unui nou concept de nanobiosenzor senzitiv, simplu şi cu un cost extrem de redus pentru o biodetecţie rapidă, sensibilă, viabilă şi în timp real a unor biomarkeri specifici unor boli.” a declarat Monica Olivia FOCȘAN.
Gala de premiere a avut loc pe 9 Iunie, la Palatul Parlamentului, în Foaierul Sălii de plen a Senatului, aceasta fiind cea de-a șaptea ediție a programului de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă”.
Programul de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă” se adresează cercetătoarelor din România cu vârstă de maxim 35 ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții de învățământ din țară, iar bursele vor finanța două proiecte de cercetare derulate pe parcursul a zece luni în cadrul unei instituții de cercetare din România. Anul acesta au fost înregistrate 87 de aplicaţii, cu o creștere de 55% față de ediția anterioară.
„La ora actuală, la nivel internațional femeile reprezintă doar 30% dintre cercetători, o cifră incorect de mică față de femei, cât mai ales față de știință în principal. Avem nevoie să schimbăm această cifră, iar dublarea numarului de burse oferite sunt convinsă că vă contribui la acest deziderat. Avem nevoie să ducem mai departe poveștile de succes ale cercetătoarelor valoroase pe care România le are, avem nevoie să spunem povestea marilor realizări din domeniul cercetării științifice care se întâmplă în țara noastră”, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.
Citiţi şi
Între acceptarea părului alb și bretonul care întinerește
Kate Winslet între “fără filtre” în Mare of Easttown și global ambassador L’Oréal Paris
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.