Am ajuns să nu ne mai despărţim nicăieri de ele. De dispozitivele noastre inteligente. Mai ales atunci când ni se pare că nu facem nimic altceva care să ne solicite atenţia. Cum ar fi… mersul pe stradă. Obişnuiţi să vă butonaţi telefoanele în timp ce mergeţi pe stradă? Şi cum procedaţi? Cu un ochi în telefon şi cu un altul la ceilalţi trecători şi la maşini? Complicată treabă. Şi, mai ales, periculoasă. Tocmai de aceea, în Augsburg (Germania), s-au instalat lumini roşii în pavaj, la intersecții, pentru ca pietonii absorbiţi de telefoane să le poată, totuşi vedea. Mai mult, în China a fost creată o pistă de mers dedicată utilizatorilor de tehnologie din mers, iar în Australia semafoarele vor fi încastrate în asfalt.
China – pistă de mers pentru utilizatorii telefoanelor mobile
La cât suntem de ataşaţi de tehnologia mobilă, este posibil ca aceste iniţiative să fie preluate de tot mai multe ţări, oricât de neobişnuite ni s-ar părea. De altfel, experimente pe seama acestei adicţii s-au tot făcut până acum. Unul dintre ele, cel realizat anul trecut de către National Geographic care a inscrpţionat trotuarul cu mesaje precum „Fără telefoane mobile” sau „Telefoane Mobile: mergeţi pe această bandă pe riscul vostru”. Rezultatul? Marcajele au fost complet ignorate de trecătorii absorbiţi de dispozitivele inteligente. De aceea, marcajele nu sunt suficiente şi a apărut nevoia introducerii ledurilor în asfalt (după unii, bani aruncaţi pe fereastră, după alţii – un pas necesar pentru a proteja viaţa, mai ales după ce în Germania o adolescentă a fost ucisă de un tren în timp ce traversa neatentă calea ferată, având căştile în urechi şi butonând telefonul mobil).
De altfel, şi în SUA s-a constatat o legătură între creşterea numărului de decese în rândul pietonilor şi utilizarea tot mai intensă a telefoanelor mobile în timpul mersului pe stradă. Mai mult, un studiu al Universităţii Washington a ajuns la concluzia că unul din trei americani este ocupat cu trimiterea de mesaje de text, emailuri sau postări pe Facebook atunci când se află în preajma unor intersecţii periculoase.
Nu m-ar mira ca în curând, când merg pe străzile oraşului meu, verificând ultimele postări ale prietenilor pe Facebook, să zăresc încastrat în bordură, înainte de a păşi pe trecerea de pietoni, un semafor a cărui lumină roşie să mă trezească la realitate. Dar chiar mă va trezi? Voi renunţa la acest sport de mare risc sau, dimpotrivă, mă voi simţi „în siguranţă” şi voi folosi şi mai mult mobilul pe stradă?
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Automatizarea porților înseamnă siguranță și confort
Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional
Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.