Papa Francisc despre relații sau cel mai frumos manual de iubire

2 May 2016

Papa Francisc şi-a lansat în aprilie mult aşteptata lucrare „Amoris Laetitia” (sau „Bucuria dragostei”) și multe dintre ideile Papei pot fi considerate revoluţionare pentru un suveran pontif. Printre acestea, faptul că biserica ar trebui să fie mai îngăduitoare cu persoanele divorţate sau cu membrii comunităţii gay, deşi a lăsat să se înţeleagă foarte clar că nu este de acord cu căsătoria acestora din urmă.

papa francis

Lucrarea abundă în sfaturi pentru cupluri şi familii.

Mai bine ascultăm decât să vorbim

„Adesea, partenerul de viaţă nu are nevoie de o soluţie la problemele sale, ci, pur şi simplu, să fie ascultat(ă), să ştie că are cu cine să-şi împărtăşească durerea, dezamăgirea, frica, furia, speranţele şi visurile. De câte ori nu auzim că oamenii se plâng că nu sunt ascultaţi. Şi nu, nu este suficient doar să ne prefacem că suntem atenţi!”

Despre timpul pe care îl dedicăm celor dragi

„Dragostea are nevoie de timp şi spaţiu, orice altceva contează mai puţin. Timpul este necesar pentru a sta de vorbă, pentru a face planuri, pentru a vă asculta unul pe celălalt, pentru a vă privi în ochi, pentru a vă bucura unul de celălalt şi pentru a vă îmbunătăţi, astfel, relaţia. Uneori, stresul de la locul de muncă, dar şi ritmul de viaţă al societăţii actuale ne creează probleme, alteori problema este chiar lipsa unui timp de calitate petrecut împreună, cum ar fi acela când, deşi sunteţi în aceeaşi cameră, nici nu vă observaţi unul pe celălalt.”

Despre acceptarea celor dragi, chiar dacă ne enervează

„Nu contează dacă mă ţin pe loc, dacă îmi strică planurile sau mă enervează modul lor de a se comporta sau de a gândi, sau dacă nu sunt aşa cum mi-ar plăcea mie să fie. Am nevoie de ei. Iubirea are întotdeauna această virtute a acceptării celuilalt ca fiind parte din lumea aceasta, chiar dacă el/ea se comportă diferit de cum ne-ar plăcea nouă.”

„Să iubesc pe cineva implică bucuria contemplării, aprecierea frumuseţii sale interioare şi a sacralitaţii sale, superioare nevoilor mele. Asta mă obligă să le găsesc părţile bune, chiar dacă nu-mi mai aparţin sau atunci când nu mă mai atrag fizic, ci mi se par enervanţi.”

Despre petrecerea timpului departe de smartphones

„Ştim că, uneori, mai degrabă îi separă pe oameni decât îi unesc, ca atunci când, în timpul cinei, toată lumea este preocupată de propriul telefon mobil sau când unul dintre soţi adoarme, aşteptându-l pe celălalt cu orele să termine jocul de pe dispozitivul inteligent. Acest aspect trebuie discutat în familie şi încurajate interacţiunile reale, fără însă a se impune interdicţii nerealiste.”

Despre recunoaşterea drepturilor femeilor

„Mulţi consideră că parte dintre problemele de azi sunt cauzate de empaciparea femeilor. Acest argument totuşi nu este adevărat. Este fals, o formă de şovinism masculin. Deminitatea ambelor sexe, în egală măsură, face să dispară vechile forme de discriminare. Dacă anumite forme de feminism au evoluat într-o direcţie inacceptabilă, trebuie totuşi să acceptăm mişcarea femeilor ca fiind lucrarea Spiritului pentru o recunoaştere mai clară a demnităţii şi a drepturilor acestora.”

Despre respect în timpul certurilor

„Suţinerea punctului de vedere nu ar trebui să presupună furie şi ofense. Un ton superior nu face nimic altceva decât să rănească, să ridiculizeze, să acuze, să ofenseze. Multe neînţelegeri în familie apar din cauze minore. Ceea ce agravează, însă, situaţia este modul în care lucrurile sunt spuse, precum şi atitudinea cu care acestea sunt spuse.”

Despre rutină

„Tinerele cupluri căsătorite ar trebui să fie încurajate să dezvolte o rutină care să le confere sens şi stabilitate prin respectarea unor ritualuri zilnice. Acestea pot include sărutul de dimineaţă, binecuvântarea de seară, întâmpinarea reciprocă la sosirea acasă, împărţirea treburilor domestice. De asemenea, rutina trebuie din când în când spartă cu câte o petrecere, celebrări sau aniversări familale.”

Despre complexitatea relaţiilor

„Trebuie să înţelegem că fiecare dintre noi este un amestec complex de lumină şi umbre. Cealaltă persoană este mult mai mult decât suma lucrurilor mărunte care ne enervează pe noi. Dragostea nu trebuie să fie perfectă pentru a o putea aprecia. Celălalt mă iubeşte aşa cum poate, cu toate limitările sale, dar faptul că această dragoste este imperfectă nu înseamnă că nu este adevărată. Este reală, deşi limitată şi pământeană.”

Nu mă pot împiedica să nu mă gândesc, din nou, că toate aceste idei şi sfaturi vin din partea unui bărbat care nu a fost niciodată căsătorit. Ceea ce demonstrează încă o dată că ceea ce e valabil pentru ca un cuplu se reușească a trece proba timpului se poate aplica oricărei relații… 🙂

Pax vobiscum. 🙂

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Anastasia / 17 June 2017 13:27

    “Apropierea dintre doi oameni poate fi cea mai frumoasă Călătorie”.

    Reply
  2. Bianca Badea / 3 May 2016 10:12

    Uite ca exista si figuri bisericesti intelepte.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro