Fără să fie întâmpinat cu unanimitate de mediile religioase și politice, grupul reprezentativ al oamenilor de știință din Arabia Saudită, întrunit la Ryad cu numai câteva ore înainte de ziua internațională a femeilor, a formulat concluzia următoare: femeile fac parte din clasa mamifere și pot avea drepturi asemănătoare cu cămilele sau chiar caprele. Conform constatărilor împărtășite de grup, femeia, deși nedotată cu suflet, are totuși calități proprii mamiferelor, ceea ce o și face capabilă de procreare și alăptare. La unele exemplare se poate distinge chiar și coloană vertebrală, mai arată concluziile.
Verdictul este considerat o victorie istorică printre activiștii organizațiilor apărătoare ale drepturilor femeilor.
Printre ei, Julie Cousteau, Amnesty International: ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea! Femeile Arabiei Saudite sunt departe de a fi considerate 100% ființe umane, dar condițiile de existență li se vor ameliora semnificativ de aici înainte”.
Julien Poireau, analist politic specializat în problemele Orientului Mijlociu, explică : ”Vor urma modificări în regimul legislativ și juridic. De la drepturile pe care le putea avea un scaun sau o masă, încadrate la proprietate individuală, femeia va trebui să dobândească drepturi noi, cum ar fi cele la: hrană, adăpost, un minim de atenție și respect – acordate îndeobște animalelor, ceea ce nu a fost cazul, până acum.”
Reținem moderația și prudența cu care înaintează știința în Arabia Saudită, prin contrast cu explozia emoțională a activismului internațional pentru drepturile femeii. Seamănă cu un proiect de tunel pe sub un munte. Cumva, construcția pare pornită din ambele capete, dar înaintează anevoie și cu șanse considerabile de a nu se întâlni la mijlocul drumului, taman sub șezutul imperturbabil al lui Mahomed, lăudat să-i fie numele în toate zilele! Cele de dinainte și de după 8 martie!
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.