Fumatul, maimuțoii și statul grijuliu

7 March 2016

Constantin CucuUnele dintre versurile trupei „Paraziții” care îmi plac cel mai mult sunt:

„Statul vrea să știe dacă ești învelit bine
Când dormi în parc, cu trei geci pe tine.”

Cam din aceeași extracție a grijii de om și de cetățean, la nivel de autoînvelire în parc, îmi pare și actuala lege contra fumatului, o lege care ne trimite pe noi, pe fumători, să înjurăm guvernul strict în locuri fără acoperiș (sau, prin excepție, în cele cu acoperiș și doar un singur perete).

Și nici măcar în toate locurile fără acoperiș; de exemplu, fumatul rămâne interzis pe anumite plaje, în curtea spitalului, în balcoanele clădirilor de birouri, pe stadion, în stațiile de autobuz sau chiar în autovehicolul propriu, dacă ești însoțit de copil minor.

Seriously? Și ăla mic unde poate să mai învețe meșteșugul?

Amenzile nu sunt mari, doar un pic peste salariul zilnic al românului, desigur, dacă nu este parlamentar.

smoking-history

Înțeleg de ce a fost necesară această lege.

În primul rând, era nepermis ca la noi, în colonii, să se fumeze, pe când la stăpânii noștri, nu.

La urma urmei, maimuțoii noștri ar vota și legea interdicției pișatului din picioare, normele europene de utilizare a hârtiei igienice și directivele comunitare privind bășirea, dacă li s-ar trasa asta de la Comisia Europeană, NATO, Pentagon sau Asociația Interplanetară a Ideilor Crețe.

Nu este ca și cum macacii din legislativ ar simți că, de fapt, ar trebui să se consulte mai întâi cu noi, ăia câteva milioane afectați de lege.

În al doilea rând, este mai ușor să îți exprimi grija față de cetățean interzicând și amendând, decât construind și gândind metode mai eficiente de a-ți atinge scopul. Se pot modifica, de exemplu, contribuțiile la sistemele de asigurări și de sănătate, se pot taxa mai mult țigările, dar asta deja necesită legarea în serie și în paralel a prea multe creiere oligoneuronale, cât să nu se supraîncarce rețeaua parlamentară.

Sigur, fumătorii vor fi tot atâția ca și înainte, câtă vreme va mai exista un loc sub soare fără acoperiș.

Nu neg faptul că pentru nefumători este o agresiune să fie expuși, în locuri închise, la fumul de țigară, dar nu văd de ce pentru aceasta era nevoie să exilezi toți fumătorii în stradă și nu în locuri special amenajate, în care nefumătorul să aleagă să nu intre. Pe ideea asta, ar face sens ca nici băutorii să nu mai stea la șprițuri prin baruri, ci strict sub poduri, pentru a evita pofta pe care ar putea-o induce abstinenților, iar cei care mănâncă prăjituri și carne roșie să o facă pe acoperișuri și nu în restaurantele unei lumi mai bune, fără colesterol și diabet.

În al treilea rând, interdicția de a fuma în majoritatea locurilor publice relevante deja exista și era suficient de echilibrată și de funcțională, cât să fie acceptată de toată lumea, mai puțin de un număr de puritani scârboși și iritați oricum de alegerile celor din jur. Nu se fuma la film, la cumpărături, în spital, la serviciu și, în general, în niciun alt loc public în afara crâșmelor și a barurilor care permiteau și încurajau asta (și care aveau cu toatele un element comun – respectiv, nu obligau pe niciun nefumător să intre). De unde o fi apărut nevoia de schimbare a acestei rânduieli preexistente?

În ultimul rând, stau să mă gândesc dacă această lege și această măsură semnifică faptul că absolut toate celelalte legi și măsuri necesare acestei țări au fost deja luate și, în ordinea, buna rânduială și beatitudinea creată, mai trebuia rezolvat acest ultim aspect.

Ceea ce este discutabil, fie și pentru că eu, personal, știu destui oameni care fumează, printre altele, pentru că în lipsa țigării ar deveni atât de agitați și de enervați, că le-ar veni să o ia cu mic, cu mare spre Palatul Parlamentului, să le dea la toți cu narghileaua în moalele capului.

Ca medic, admit că fumatul este un obicei rău care trebuie combătut. Dacă, de exemplu, tatăl meu nu l-ar fi combătut, acum 40 de ani, cu atâta fermitate, probabil că eu nu aș mai fi fost astăzi fumător.

Ca fumător nu pot decât să mă simt indignat de faptul că actuala orânduire maimuțenească românească nu îmi mai permite nici măcar să îmi fac rău, de parcă asta ar fi strict dreptul și prerogativa ei.



Citiţi şi

Dispozitivele cu tutun încălzit încurajează exprimarea stilului tău autentic, prin gamele variate de accesorii fashion

Securilă

Ratarea clipei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. miha / 8 March 2016 19:17

    Numa’ io credeam ca inca nu au ajuns pitipoancele pe aici?

    Reply
  2. Radu / 7 March 2016 22:31

    Maimutoiul mioritic nu poate pana nu-si pune poalele-n cap si se face de cacao. Nu poate!
    Oricat de bine stie ca n-are dreptate, ca vine cu argumente ridicole si ca dezvolta teoria chibritului, nu conteaza, trebuie sa-si puna poalele in cap inainte sa se declare invins.
    E ca un copilas trantit pe asfalt care are un acces de furie — stie foarte bine ca n-are dreptate si ca n-o sa primeasca ce si-a dorit, dar nu se poate abtine.

    Reply
  3. Ovidiu / 7 March 2016 18:33

    Legea asta a fost data în Europa cu ani lumină înainte sa ajungă la noi…eu sunt fumător și ma doare fix în paişpe la pătrat…nu ma deranjează cu nimic…e adevărat ca trebuia mult mai bine intrat în detaliu…lasă loc de ocolit (cum sunt majoritatea legilor în România)…asa ca în concluzie e bine venita dar mai trebuie puțin lucrata !!!

    Reply
  4. dani / 7 March 2016 17:37

    eu sunt nefumatoare dar…n-am nimic impotriva fumatorilor,cei mai ipocriti mi se par fostii fumatori,fratilor sunt locuri pentru fiecare.

    Reply
  5. Gina / 7 March 2016 15:29

    Imi place sa merg intr o cafenea( mon amour, pe Dorobanti) dar ultima oara cand am fost, acum vreo 5 luni , mi am comandat o portie de paste, pe care nu le am mancat, deoarece doi imbecili fumau tigara de la tigara langa masa noastra. Sistemul de ventilatie nu mai facea fata, pana si chelnerul,obisnuit de altfel,tusea in zona noastra.. Concluzia mea este urmatoarea. De ce sa nu pot eu,un om constient de nocivitatea tutunului, sa pot sa ma bucur de un local, cand puteti voi, impatimitii,sa va bagati cancerul in voi linistiti pe la usi?? Cea mai buna lege adoptata dupa 89! :))) in sfarsit ne civilizam! Si ador sa i vad pe unii cum fac spume la gura impotriva acestei legi! N aveti decat sa faceti icter de oftica!:) noi, nefumatorii suntem de o viata obligati de prostia unora, sa riscam o imbolnavire,fiind complet nevinovati. Si da, vor exista mereu fumatori, chiar si daca se tripleaza pretul tigarilor, deoarece unii oameni sunt pur si simplu inconstienti,cretini sau pur si simplu nu i intereseaza viata lor.

    Reply
    • Ana / 7 March 2016 17:10

      Pai, draga doamna… eu cand vreau sa mananc paste sau orice altceva nu merg la cafenea!! Cafeneaua, dupa cum ii este si numele, este pentru cu totul si cu totul altceva! Asa spune istoria, asa spun si eu! Asadar, cine era intrusul acolo??

      Reply
      • Gina / 7 March 2016 17:44

        Desteapt o, nu eu am scris meniul!cred k te au tampit tigarile, ” draga”

      • sasha / 7 March 2016 17:58

        @ Gina

        Ana nu se refera la meniu. ci la spatiul cultural din cafenele. cafeneaua ca institutie culturala. cum zicea un scriitor, cafeneaua este “the thinking space”.

        p.s. ce vrea sa zica spatiul acela liber din “desteapt o”?

      • Alma / 7 March 2016 17:46

        Sa va fumati creieri afara, pe la usi, sa lasati oamenii sanatosi in pace!

      • Daria / 7 March 2016 21:08

        Păi, dragă Ana, cafeneaua pentru ce-o fi, de fapt? Pentru fumat?

    • Gigel / 7 March 2016 18:58

      Oho, Dorobanti, nu te joci, probabil ai bani, talent si valoare! Am auzit ca acolo se aduna spuma societatii, eu nu indraznesc sa vizitez zona. Fumez (mult chiar, incerc sa ma las) si sunt de acord cu legea, dar ce ma amuza este ca a devenit motiv de facut in ciuda. Suntem o tara de oameni saraci, scarbosi si invidiosi.

      Nu mai fumez in localuri, etc, si? O sa simta boul ala care te scoate in oras ca te dai cu parfumuri ieftine si puti a fond de ten de la colt, nu e neaparat un lucru bun. De colantii din plastic infipti in balerini de 30 de lei din lunile de vara nici nu mai zic. Deci na, e cu dus si intors.

      Adevarul este undeva la mijloc si da, solutia este cel mai probabil interzicerea. Scoate insa la iveala caracterul mizerabil al multora dintre noi iar pentru asta nu se pot da legi.

      Reply
      • Gina / 8 March 2016 2:01

        De boule daca asta e tot c ai priceput tu, da atunci afla ca am bani, eu, parintii mei, logodnicul meu, prietenii mei,etc. nu fumeaza nici unul din ei. Tu prietene, scuza ma ca te oftic iar cu caracterul meu, nu mi ajungi nici la glezna, dar, te rog, oftica te in continuare si mai aprinde o tigara te rog, nu te lasa de ele, crede ma sunt excelente si iti fac bine. Vezi asta mi place la voi, idiotilor, voi va enervati si tot voi va ” relaxati” repede bagand pe gat fumul binefacator.. La mai multe pentru tine, draga fumatorule!

  6. GIA / 7 March 2016 15:16

    asta este ca un medic intr-un spital de boli infectioase. un soldat in razboi. un dj hetero intr-un club de gay…riscurile meseriei

    Reply
  7. daniela / 7 March 2016 14:47

    Cum te-ai simti daca ai fi chelner nefumator care lucreaza intr-un restaurant pentru fumatori? Ori drepturile noastre, ale “chelnerilor” sunt neimportante?!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro