Vă mai amintiți câte valuri s-au făcut anul trecut în legătură cu o biată fată de la țară, făcută franjuri pe toate părțile de vreo câțiva băieți potenți dintr-un sat de prin Vaslui? A fost nevoie să ia atitudine sute de mii de oameni revoltați de cruzimea și grotescul situației, a trebuit să iasă în față mai multe persoane publice pentru ca cei șapte care au speriat estul să fie măcar arestați! Pentru că identitatea fetei a fost dezvăluită, ea mai plătește și astăzi prețul pentru greșelile altora. A picat examenul de Bacalaureat, a rămas fără serviciu și a fost nevoită să plece de-acasă, pentru că era mereu arătată cu degetul și socotită vinovată. De parcă nu i-ar fi fost oricum de-ajuns durerea și rușinea. De parcă ar putea vreodată să uite coșmarul pe care l-a trăit.
Până aici, ne e clar, am vorbit de România. Comparația pe care o vom face este cu Marea Britanie, un caz foarte recent.
Povestea lor, a britanicilor, îl are ca personaj principal pe Adam Johnson, fost jucător de fotbal la Manchester City, activând la momentul declanșării scandalului la echipa Sunderland. Într-o zi, o admiratoare i-a cerut un autograf pe un tricou. Amabil, sportivul a răspuns solicitării. Câteva luni au continuat să comunice. Era evident, din mesajele care au fost folosite și ca probe în dosar, că ar fi vrut ceva mai mult. Au existat câteva episoade petrecute în Range Roverul fotbalistului, în care fata a fost atinsă pe toate părțile și i s-au făcut propuneri cu conotații sexuale clare:
Conversație, după una dintre întâlniri:
– „Credeam că o să primesc mai mult decât un sărut”
– „Ce mai mult?”
– „Ceva mai mult. Nu te simţi presată, continuă să ştergi mesajele astea”
Conversație de-a doua zi:
– „Nu a fost atât de rău, nu? Totuşi, aş fi vrut să îţi dau blugii jos. Data viitoare stăm pe bancheta din spate. O să dureze doar 10 secunde, totuşi”
– „De ce doar 10 secunde?”
– „Pentru că ar fi mult prea bine?”
– „Ţi-am mulţumit aşa cum trebuie astăzi?”
– „Da, dar s-ar putea să mai am nevoie de încă o mulţumire”
Fostul mijlocaş al lui Manchester City a pledat vinovat pentru două capete de acuzare (corupere de minori şi act sexual cu o fată mai mică de 16 ani), însă s-a declarat nevinovat în alte două capete de acuzare (ambele privind acte sexuale cu tânăra de 15 ani).
Una dintre declarațiile fetei: „Când ne sărutam, mi-a luat mâna şi mi-a dus-o spre „chestia” lui. A dus mâna mea acolo, iar apoi el mi-a pus mâna pe spate şi m-a împins în jos. Mi-a spus că dacă voi continua, va trebui să facem sex şi alte lucruri de acest gen. Nu m-am simţit foarte bine, am fost dezamăgită de mine”.
Identitatea tinerei a fost și este protejată, conform legilor din Marea Britanie.
Ceea ce s-a stabilit în urma procesului este că fotbalistul de 28 de ani nu a făcut efectiv sex cu fata, nici de bunăvoie și nici cu forța. A fost exonerat de acuzația că ar fi făcut sex oral cu ea. Dar a fost aspru judecat pentru că s-a sărutat și s-a atins cu o minoră în zonele intime, chiar și fără penetrare.
Judecătorul cazului a afirmat că pedeapsa cu închisoarea este acum „aproape inevitabilă”, iar mijocaşul de 28 de ani riscă să stea în spatele gratiilor până la 10 ani.
Echipa de fotbal Sunderland, cu care Adam Johnson avea contract, a anunțat că l-a concediat îndată ce a început procesul.
Sponsorul Adidas a renunţat de asemenea la contractul de sponsorizare cu jucătorul care a reprezentat de 12 ori Anglia la nivel internaţional.
Iubita fotbalistului, care era însărcinată în perioada în care se derula „idila” dintre el și admiratoarea lui, l-a părăsit în urma procesului și și-a luat fetița cu ea.
Revenind la comparația noastră, în primul caz (deși ambele reprezintă niște abuzuri), discutăm despre o agresiune fizică greu de imaginat. Despre un viol adevărat, la puterea a 7-a. În al doilea, vorbim despre o agresiune mai mult psihologică și făcută doar pe jumătate. Despre un viol mai mult mental decât fizic.
Fotbalistul britanic va primi, probabil, cei 10 ani de închisoare de care instanța a anunțat că este pasibil. Și acum, întreb și eu așa, retoric: cum de în cazul de la Vaslui pedeapsa maximă a fost tot de 10 ani, pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal? Trăim oare pe aceeași planetă? Chiar nu este o diferență de gravitate între cele două situații expuse? Când o să devenim și noi o țară civilizată, cu legi corecte, cu o societate normală?
Vine 8 martie în curând. Sunt femeie, am o bunică, am o mamă, am o soră, am o fiică. Mi-aș fi dorit să aflu zilele astea despre o lege care oferă femeilor mai multă protecție, mai mult drept la demnitate, la respect. Ar fi fost un cadou frumos pentru noi toate.
În schimb, mă minunez cum de tocmai acum s-a promulgat legea care stabilește 19 noiembrie ca dată în care să se sărbătorească oficial Ziua Bărbatului. Așa suntem noi obișnuiți, să trăim în această veche societate patriarhală și să fim unii mai egali decât alții. Mai mult ei decât noi, de obicei. Chiar și în prag de ziua noastră.
Citiţi şi
Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat
Ziua în care am divorțat de mama
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.