Ama – femeile mării

10 February 2016

aș vrea să mă smulg din pâlc și să mă înfățișez ție, care nu ești în această lume” (traducere liberă a unui vers din Manyoshu – Cartea celor o mie de frunze, 750 e.n.)

Se numesc ama, în traducere din japoneză ”femeile mării”. Ocupația lor este veche, grea și respectată; drept dovadă, au fost pomenite în Manyoshu – cea mai veche culegere de poeme japoneze, datând din secolul al VIII-lea e.n. Numărul lor este în scădere, odată cu pătrunderea tehnologiilor moderne. În 1956, erau 17.611 ama, iar în 2010 mai rămăseseră în jur de 2.100. Munca lor constă în scufundarea la peste 10 metri în adâncul mării, cu meținerea respirației timp de două minute, în regim de cam patru ore pe zi. Aduc la suprafață scoici abalone, alge și stridii pentru recoltarea perlelor. Până prin anii ’60, purtau doar o pânză de in în jurul coapselor, o bandană pe frunte și duceau cu ele un coș. După 1964, echipamentul lor a început să cuprindă costume de cauciuc, apoi de neopren, și ochelari pentru vizibilitate clară.

Pescuitorii de perle din Japonia sunt, în general, femei. Există motive: stratul de grăsime care le protejează, în timpul scufundărilor îndelungi în ape foarte reci, ori natura meșteșugului care presupune să se ajute singure – ceea ce le conferă independență. Un motiv aparte este însă longevitatea scufundătoarelor; unele dintre ele depășesc 90 de ani și sunt foarte eficiente pe mare.

ama-pescuitoare-de-perle-2

fotografie de iwase yoshiyuki – pescuitoare ama, 1950

Mikimoto se folosea de munca scufundătoarelor ama la culturile de perle din insula purtătoare a numelui său, situată lîngă orașul Toba. Pescuitoarele adunau stridii de pe fundul mării. Aduse la mal, erau desfăcute atent și li se implanta câte un grăunte de sidef, ca un nucleu; în jurul acestuia, scoica urma să construiască perla. După această procedură delicată, stridiile erau duse înapoi pe fundul mării, în locuri ferite de taifunuri sau maree roșii. Li se dădea un timp să creeze comori. Apoi, se recoltau perlele.

Nu se poate renunța de tot la metoda de lucru a pescuitoarelor de perle. Deși tehnologia modernă ar permite o colectare masivă de stridii, există temerea că pescuitul excesiv ar aduce dezechilibre ireversibile în ecosistem.

sursa: aici



Citiţi şi

Am uitat…

 Singurul 1 Mai de care îmi amintesc

Ori ea, ori el…


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro