Doina şi Ion Aldea Teodorovici – Răsai
Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat primii despre limba română și despre Eminescu în anii ’90, au militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România, pentru revenirea la limba română și grafia latină. La 27 august 1991, au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău să vă aduc salutul libertății noastre”. Au participat la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere națională, lansând cântece de un profund patriotism, precum „Suveranitate”, „Sfântă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” . Cei doi deveniseră simbolul Moldovei.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici au decedat în urma unui accident rutier de pe șoseaua DN2 . Mașina în care se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nicio zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.
În memoria lor au fost înălţate monumente la Piteşti, Soroca, Chişinău. Numele lor îl poartă gimnazii, licee, străzi. În fiecare an, pe 15 noiembrie, ziua de naștere a Doinei, la Chișinău se desfășoară Festivalul-concurs „Două inimi gemene”.
Citiţi şi