Cinci artiști români la Berlin

25 November 2015

Ana Maria DobreMă gândesc mereu cu drag la clipa în care, pentru prima dată, prin 2010, am găsit pufuleţi într-un supermarket londonez, în Golders Green. Am plâns atunci de bucurie, iar, printre lacrimi, le-am povestit prietenilor străini cât de greu le-a fost stimabililor pufuleți să se bucure de orizonturile occidentului atâta timp interzis și de libertățile „pieței unice”. De atunci, de fiecare dată când întâlnesc prin Europa sau prin lume ceea ce am putea numi un „produs românesc”, mă încearcă aceeași emoție și bucurie.

Aceleași sentimente le-am avut și la Berlin, când am pășit în galeria Whiteconcepts, situată în inima binecunoscutei Auguststrasse, sau „strada galeriilor de artă”, așa cum mai este ea denumită de către locuitorii acestui oraș avid de cultură. Nu întâmplător, tot pe această stradă, regăsim de altfel și Institutul de Artă Contemporană (Kunst Werke).

raww6

În acest „epicentru” al artei contemporane berlineze a avut loc în perioada 24 – 31 octombrie expoziția „RAWW* in Art”, care a introdus iubitorilor de artă din cosmopolita capitală europeană, cinci artiști români, fiecare dintre ei cu stilul său propriu și o poveste diferită, având însă în comun ceva ce am putea generic denumi amprenta românească. În deschidere a luat cuvântul Robert Schwartz, redactorul-şef al secţiei române Deutsche Welle.

afis rawwI-am regăsit, așadar, aici pe:

Mona Bit ale cărei lucrări evocă într-o manieră subtilă amintirea de neșters a adolescenței, acel univers în care fiecare dintre noi avea curajul de a se abandona necondiționat forței creatoare.

Aurel Gheorghiu Cogealac care reușește să îi transpună pe privitori în lumea ancestrală a valorilor neprihănite, universale, „crude”.

Cristian Crestincov a cărui inspirație izvorăște și se revarsă direct în natură și în sfera sacrului,  văzând sculptura ca pe un act intim de introspecție, de aplecare spre întrebările fundamentale ale vieții.

RONE cu lucrările sale din colecția „My friends from beyond” creează povești care țin de sfera simțirii metafizice și a neantului interior, iar personajele sale par a fi aflat, în sensibilitate, gustul absolutului.

Vlad Caia care a reușit să ne poarte într-o călătorie muzicală special creată pentru eveniment, îmbinând diferite stiluri muzicale pentru a transforma o simplă seară la galerie într-o experiență vizuală si auditivă inedită.

raww1

La prima vedere, cei cinci artiști par a avea puține în comun din perspectiva stilului sau chiar a mesajului emis, dar, pe măsură ce te cufunzi în universul creației lor, înțelegi că, în fapt, ceea ce îi leagă este lepădarea necondiționată de material și de modernismul copleșitor al zilelor noastre.

raww5

Atmosfera evenimentului, creată cu sprijinul asociației RAWW (Romanian Artists Worldwide) a fost una aparte și aflată în completă simbioză cu peisajul cultural berlinez.

raww3

Caracterul select și flamboiant al acestui happening artistic a fost completat de colecțiile de bijuterii prezentate de Alina Predoiu şi Vika Tonu, întreaga atmosferă fiind potențată de o degustare de vinuri provenind de la câteva dintre cele mai apreciate podgorii din România, precum Vinurile Metamorfosis, Vinurile Clos de Colombes și Vinurile Gramma, dar și de muzica unuia dintre DJ-ii din zona underground a Berlinului, Alex Picone, care pentru două ore ne-a purtat într-o zonă experimentală.

raww2

raww4

Fotografiile sunt realizate de Marta Di Puccio



Citiţi şi

Un kilogram de… bucurie, vă rog!

Epoca oamenilor a trecut

Am uitat…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro