Drumurile pe întuneric nu sunt deloc prietenoase. Pe mine mă sperie, mai ales atunci când trebuie să străbat singură diferite porţiuni de străzi sau chiar de cartier aflate, nu de puţine ori, sub imperiul oamenilor fără sens în viaţă, rătăcind printre iluzii şi infracţiuni. Sunt slabă. Poate. Şi nu pentru că sunt femeie, ci pentru că orice persoană, indiferent de sex, este slabă şi vulnerabilă în faţa ameninţărilor venite din întuneric. Nu le vezi, nu le poţi anticipa, iar asta îţi încetineşte capacitatea de reacţie. Dacă nu ai antrenament în lupta corp la corp şi nici noţiuni de autoapărare, cum să faci faţă unui atac? Cum să te poţi proteja în noapte? Cât timp ai la dispoziţie să gândeşti si să reacţionezi? Dacă ai putea fi însoţit/însoţită, măcar şi virtual, lucrurile ar sta diferit, iar şansa ta la siguranţă ar fi una reală.
Aşa s-au gândit şi cinci studenţi de la Universitatea din Michigan (Statele Unite ale Americii) atunci când au crea aplicaţia „The Companion” – aplicaţie gratuită şi disponibilă pe Android şi iOS şi care oferă celor ce merg singuri noaptea posibilitatea să solicite unui prieten să-i însoţească virtual cu ajutorul unui GPS şi al unei hărţi on-line.
Utilizatorul aflat singur într-o zonă cu potenţial periculos este astfel observat de către prietenii care primesc SMS-ul său şi intră pe linkul oferit de aplicaţie. „The Companion” poate detecta orice mişcare bruscă, după care îl întreabă pe utilizator dacă este totul în regulă, acesta trebuind să confirme în 15 secunde, în caz contrar aplicaţia transformă telefonul în alarmă şi oferă posibilitatea de a suna direct la poliţie.
Într-o lume în care siguranţa personală pare asigurată, în timp ce, de fapt, este tot mai vulnerabilă, tehnologia – cea responsabilă în parte pentru înstrăinarea noastră -, este totuşi cea care ne oferă o mână de ajutor în locul unei fiinţe umane. Şi o face eficient şi discret, mii de oameni reuşind să-şi uşureze povara singurătăţii, mai ales când se învecinează cu pericolul. Părinţi preocupaţi de siguranţa copiilor lor, dar şi Universităţi (în SUA) conştiente de pericolul la care studenţii se expun chiar în campusuri. De aceea, universităţile care deja au încheiat contracte cu „The Companion” primesc prin intermediul aplicaţiei informaţii menite să le ajute la o mai serioasă cunoaştere a problemelor de siguranţă cu care se confruntă, putând astfel să le găsească mai uşor soluţii. Şi asta pentru că în acest caz, omul a reuşit să-şi facă din tehnologie un tovarăş de drum, la propriu…
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.