Momeala psihopatului: asediul emoţional, sexul şi linguşirile

9 August 2015

Claudia MNimeni nu se simte atras la început de cineva, dacă este criticat sau abuzat. Dacă un psihopat ţi-ar submina încrederea în tine de la prima întâlnire, l-ai trimite rapid la plimbare. Relaţiile cu psihopaţii sunt despre putere şi folosinţă. Psihopatul te va folosi pentru un scop anume – sex, bani, masca de normalitate – şi te va ţine la locul tău făcându-te să te concentrezi pe slăbiciunile tale şi înfruptându-se din nesiguranţele tale. Nici o relaţie cu un psihopat nu începe, însă, în acest mod. Din contră, odată ce te-au ales pe tine ca principala ţintă (“premiul” lor), în mod invariabil,  psihopaţii se aruncă în vâltoarea unor poveşti de iubire răvăşitoare. Nu se mai satură de tine. Vor să te vadă şi să te iubească tot timpul. Fac risipă de complimente. Îţi spun că nici o femeie pănă la tine nu a fost aşa de deşteaptă, frumoasă, rafinată ca tine. Ești iubirea la care au visat toată viaţa. Singura lor iubire. Victimele au tendinţa de a înghiţi nemestecate toate aceste complimente pentru că, la urma urmei, cui nu-i place să i se spună astfel de lucruri frumoase? Şi nu îşi pun  o întrebare simplă, de bun simţ: De ce mă flatează acest om atât de mult ?

Aceasta este, într-adevăr,  prima întrebare pe care ar trebui să ţi-o pui când te simţi asediată ca o cetate, aşa cum se spune, de către oricine. Câţi oameni normali fac asta? Şi ce anume ai atât de special încât, dintre toţi oamenii de pe pământ, tu eşti cea mai frumoasă, mai sclipitoare şi atrăgătoare dintre toţi? Poate pentru că acest om are vreo intenţie cu bătaie lungă? Poate că le-a spus şi celorlalte femei importante din viaţa lui aceleaşi replici? Şi dacă da, de ce? Pentru a-ţi  dovedi cât de absurdă este cucerirea de tip asediu şi de ce ar trebui să manifeşti atenţie sporită când dai peste aşa ceva, să analizăm următoarele exemple analoage. Le spunem copiilor noştri să nu se apropie de străinii care încearcă să-i ademenească cu vorbe frumoase şi dulciuri. Probabil că acesti indivizi sunt prădători sociali, pedofili. Dar de ce femeile mature acceptă asemenea complimente fără să se mire câtuşi de puţin? N-ar fi normal să aplice şi ele sfaturile pe care le dau copiilor lor?

psihopat

Pentru a mai da încă un exemplu destul de comun: în anii ’70 foarte multe femei făceau autostopul şi nu se întrebau neapărat de ce acel străin e atât de drăguţ şi le ia cu maşina. De cele mai multe ori nu păţeau nimic, de multe ori da. Unele au fost luate cu maşina de prădători sociali, violatori sau chiar criminali, a căror amabilitate era doar o capcană. De aici se poate observa o regulă. Cei mai multi dintre oameni nu-şi asediază partenerii cu sentimente. Nu fac complimente în exces, nu fac promisiuni amoroase cu final fericit din primul moment, nu-ţi spun că esti iubirea vieţii lor fără ca măcar să te cunoască. Aceste tipare comportamentale ar trebui să dea de gândit deoarece sunt mijloace tipice de cucerire pentru prădători.

Psihopaţii recurg la asediul amoros drept nadă pentru a-şi prinde mai bine victimele în gheare. Complimentele, declaraţiile de dragoste şi întâlnirile romantice atrag şi leagă victima de ei. Procesul nu e reciproc. Deoarece psihopaţii se ataşează de victime fără a se implica emoţional, acestea leagă doar victima, nu şi prădătorul. Astfel de tehnici  gonflează încrederea victimei şi o fac dependentă de sursa de complimente, de cuvinte şi gesturi romantice,  de manifestările constante de „afecţiune”  şi de sex. Dar numai o singură persoană – victima – face dragoste. Cealaltă – prădătorul – o cucereşte, o face dependentă de prezenţa şi aprobarea lui pentru ca mai târziu să o poată distruge. Acesta este principalul scop al psihopatului – să exercite control asupra ţintelor lui ca, în final, să le poată răni. Aşa cum foarte bine spunea Sandra Brown (n. red. nu acea Sandra Brown),  relaţia de tip psihopat este „o relaţie inevitabil dăunătoare”.

Când victimele se află încă faza idilică a legăturii de tip psihopat,  le vine foarte greu să creadă că persoana care pare să le curteze şi să le iubească atât de mult, cel care pretinde că le adoră, intenţionează să le folosească, să le controleze şi, în final, să le distrugă. Pe măsură ce relaţia cu un psihopat evoluează, acest scop ascuns devine tot mai vizibil. El începe să te facă să te concentrezi tot mai mult pe slăbiciunile tale. Începe sâ-ţi aducă la cunoştinţă criticile enunţate de alţii (probabil) la adresa ta astfel încât să te focusezi pe ele. La început criticile nu vin de la el (probabil). Vin din partea colegilor sau prietenilor tăi sau a membrilor familiei lui. Poate ar trebui să mergi mai mult la sală. Sau să mai slăbeşti. Sau nu te fardezi corect. Sau nu ai un CV destul de impresionant. Sau nu mai eşti la fel de sexy pentru el. Puţin câte puţin, cu fiecare critică, psihopatul îţi subminează propria valoare. Procesul se poate desfăşura în câteva luni sau poate fi dureros de încet şi gradual, pe parcursul mai multor ani. Oricum ar fi, este extrem de eficient. Eşti deja foarte obişnuită cu complimentele şi validarea pe care ţi le oferă. Ce faci atât de greşit încât nu le mai primeşti? Începi să-ţi pierzi încrederea în tine şi chiar să te îndoieşti de propria persoană. Faci tot ce poţi pentru a-i recâştiga aprobarea şi adoraţia. Şi „iubirea”.

Morala acestei poveşti? Dacă cineva este prea entuziast şi exagerează cu complimentele şi atenţia la începutul unei relaţii, e un semn că urmează un parcurs deloc domol, marcat de critici şi manipulare. Când începi să te simţi copleşită de iubirea cuiva nu te întreba cum de eşti atât de norocoasă. Întreaba-te ce vrea omul acesta de la tine. Într-o relaţie de tip psihopat, faza de idealizare, cu complimente şi declaraţii fierbinţi de iubire, este, de departe, cea mai periculoasă deoarece reprezintă momentul în care un psihopat creează cadrul propice ancorării stimei tale de sine de părerea lui.  O dată ce a realizat acest lucru, te va determina, pas cu pas şi constant, să-i accepţi criticile din ce in ce mai virulente, să te lepezi, puţin câte puţin, de identitatea proprie şi de stima de sine. În cele din urmă, acest lucru se întâmplă în orice relaţie cu un psihopat. Nu vei ajunge să fii excepţia care confirmă regula. Nimeni nu poate dovedi că a fost „marea iubire” a unui psihopat, indiferent cât de mult a fost curtată şi câte declaraţii a primit la început.

Traducerea și adaptarea, Liliana Bogatu

Pe Claudia o găsiți toată aici. 



Citiţi şi

Despre bărbați, cu luciditate: ce a mai rămas din promisiunea unei relații

Îi zici destin, o faci. Și apoi?

Cine sunt eu să judec?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Geo / 5 January 2018 12:00

    Cred ca ai fost abuzata de un psihopat…dar nu de unul pe care il descrii…. ci de unul care ti-a facut-o nasol.
    Macar scrii si tu 🙂

    Reply
  2. George / 17 August 2016 14:38

    Articolul este prost fiindca generalizeaza. Eu ma recunosc in majoritatea “exemplificarilor” din articol si din cele citeva relatii de lunga durata avute nu exista nici o femeie care sa poata spuna nu ca am abuzat-o ci macar ca nu am fost alaturi de ea si nu am sustinut-o. In rest, da, cind ma indragostesc (asa de rar cum e), femeia aceea devine cea mai frumoasa din viata mea (ca de aia o iubesc pe ea si nu pe vecina de la 3), ii fac complimente, ii acord toata atentia mea. Ce sa zic? Psihopat in toata regula.

    Reply
  3. Gabriel Iubirea / 11 August 2016 17:30

    Victima… amanta de profesie.Cand “psihopatul” renunta la serviciile ei, devine victima .Mor de mila ei, a amantei.:)Care i psihopatul, intreb?

    Reply
  4. Kitty Manescu / 19 June 2016 13:47

    Am regasit articolul pe pagina acestui “domn“: copiat 1/1
    https://www.facebook.com/constantindinubike/posts/1127570070634096

    Reply
  5. Lia / 13 June 2016 20:32

    E clar ca cei care eticheteaza unele aspecte mentionate in articol ca fiind exagerate nu au avut tangente cu vreun sociopat/psihopat sau nu au studiat vreun material stiintific pe tema. Acest tip de indivizi sunt la prima vedere oameni normali, desi evident mai intensi pe anumite paliere emotionale. Simuleaza excelent stari si sentimente, ba as spune chiar le traiesc pentru ca se autoconving ca le detin, inclusiv pentru a-si convinge victima. Insa sunt capabili sa comute in momentul imediat urmator. Nebunia lor se manifesta pe o anumita rana emotionala si cauta in principiu sa domine. In momentul in care apare momentul oportun pentru a defula, se transforma in altcineva, intr-un individ care pare ca nu are nici o legatura cu cel de dinainte. Totusi el nu e niciodata total netransparent, insa victima, fiind deja prinsa de propriile vulnerabilitati, prefera sa creada ce i se spune si spera ca va fi iubita in continuare cu aceeasi intensitate. Si sa nu uitam nici de sindromul Stockholm. Este binecunoscut in studiile de criminalistica faptul ca cei mai abili criminali sunt capabili sa simuleze pana si sinceritatea, pacalind detectorul de minciuni. Este o lume cu care e de preferat sa nu avem de-a face. Dar este totodata adevarat ca astfel de indivizi sunt printre noi, unii foarte bine integrati si respectati social, si ca exista diferite grade de psihopatie. Important este ca in momentul in care se ajunge la violenta fizica si chiar cel putin verbala, sa fie luate masuri legale si stopati.

    Reply
  6. Genoveva / 23 May 2016 19:31

    Pentru domnii care s-au simtit ofensati de articol, stati linistiti, nu se referea nimeni la dvs. Din pacate vorbesc din experienta proprie. Tocmai ca ati sarit sa dati niste explicatii va situeaza departe de psihopatie. Aceasta afectiune a caracterului numita psihopatie sau sociopatie afecteaza dupa unele pareri ale psihologilor 4% din populatie, iar barbatul psihopat nu are constiinta si nici empatie. Eu am zacut lesinata in timp ce EL- MARELE SOT radea amuzat ca am spasme cu tigara in gura. Articolul atrage atentia femeilor ca de foarte multe ori barbatii care ajung sa isi abuzeze emotional si fizic partenerele cam asa incep, cu sentimente aparent puternice. Culmea e ca ei chiar cred in acel moment ce declara. Nu tratati superficial comportamentul lor ca sa nu ajungeti batute, cu un prosop in gura (ca subsemnata) ca sa nu puteti tipa, imobilizate pe podea. Domnilor, nu va faceti griji, exista si femei psihopate care va pot manipula cu dibacie de ajungeti sa va si placa. Nu sariti inainte sa intelegeti la ce se refera articolul. Eu nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu, sa ajungi sa nu te poti misca, sa iti doresti sa mori pentru ca un psihopat te-a infrant. Aveti grija!

    Reply
  7. psihopatu' de serviciu / 15 February 2016 21:45

    de ce sa vrei sa ii faci un compliment femeii pe care o iubesti, cind poti s-o bagi in ma-sa? de ce sa-i dai o floare cind poti sa-i dai una dupa ceafa? exagerari, exagerari… ma indoiesc de corectitudinea traducerii.
    si chiar nimic despre schizofrenie? sau depsre legatura dintre psihoza si violenta? ma rog, se pare ca domnita autoare a articolului s-a fript ea cu ceva…

    Reply
  8. Stefan / 2 February 2016 13:25

    PS.
    Asteptam articolul despre cum sa recunoastem o psihopata :)))

    Reply
  9. Stefan / 2 February 2016 13:22

    Well, am inteles de aici ca daca esti atent fata de partenera si ii oferi flori, etc…esti un pshihopat.
    La naiba, nici nu am stiut ca’s psihopat =)))

    Reply
  10. Horia / 28 January 2016 8:38

    Stimatelor doamne ! De ce a fost facut articolul cu referire strict doar pt doamne ?!? Este perfect valabil si pt barbati care au fost facuti praf si pulbere , de catre adevarate”doamne si cu mari aspiratii spre inalta societate” ! ! ! “-Gandeste-te Horia langa cine vrei sa-mbatranesti si cum , ca , copilu-ti creste , se duce pe drumul lui si tu ramai leguma langa nevasta-t-aia urata ! ” . . . dau : “-De tot ce facem ( eu de fapt si pus !) ne vom folosi si bucura noi doi si copiii nostri pana v-a-nchide unul din noi primul ochii ! ” . . . asa ca . . . cazurile de barbati manipulati care s-au implicat trup si suflet si au fost facuti praf si pulbere pana la siucid ca n-au mai putut duce , e cu mult mai mare decat la femei “moarte din dragoste” ! ! !

    Reply
  11. Laurentiu N/ 33 / 28 January 2016 2:57

    🙂
    Cat este de usor sa punem etichete la furie!
    Dupa furia emanata de acest articol nu pot aprecia decat argumentarile.
    – Ai idee cati barbati isi bat soțiile?
    – Ai idee cati barbati nu stiu sa ofere o floare?
    – Ai idee cati barbati nu isi tin iubitele de mana?
    – Ai idee cati barbati isi pun femeile pe locul … pentru ori ce alt motiv?
    – Ai idee cate femei nu au orgasm pana la 30-si de ani si barbatii le zic ca sunt defecte?
    ……………………
    Exemple sunt multe, dar întotdeauna cand ceva nu functioneaza dam de pamant cu cel de langa noi, ca trebuie sa fie un vinovat sa putem trece mai usor peste.
    In articolul de mai sus nu am citit nimic de inselat, de batut, de parasit, etc.
    Am citit de un barbat galant care chiar a sugerat discret transformarile femeii ce avea sau ii devenise sotie.
    Chiar este subliniat “termen lung”.
    Psihopatul vrea doar aventura!
    Ii doresc autoarei un barbat care sa ii vorbeasca doar de cifre, sa o trimită singura la cumparaturi si cu limita de cheltuiala, care sa ii aduca crenvusti la cina si eventual o bere sau apla plata, sa puna un film la tv ca este mai ieftin in loc de cinema, sa faca sex cu lumina stinsa si daca dupa cele maxim cele 5 minute ale lui nu a reactionat sa o intrebe decce este stresata.
    Succes cu blogul 😉

    Reply
    • eu / 31 January 2017 0:37

      laurentiu,nici nu ai idee despre ce vb,nu ai inteles ceva din tot articolul asta si l ai interpretat cum ai vrur sau putut,pacat . hai sa iti fac o mica comparatie,deci, intalnesti o domnisoara frumoasa foc(aparent) ,socializezi,iti place ,o duci acasa ,iar dupa o partida de amor ca in filme gagica se duce sa isi faca dus si de demachiaza isi scoate proteza ,peruca…etc cand ajunge inapoi in camera ti se afiseaza in fata ta o aratare deloc pe deaproape a ceea ce ai stiut cunoscut inainte…cum ai reactiona? toate complimentele sau toata buna purtare a acestor indivizi e o masca ,e numai ptr a le face pe femei dependente emotional de el ca dupa sa le poata calca in picioare si la propiu si la figurat ,in momentul cand o femeie refuza un psihopat sau refuza sa ii mai faca jocul in continuare ,acesta se transforma din secunda urmatoare in ce a mai crunta si rece persoana ever,deci ,e vb de secunde aici. plus ca daca in articol nu sa dezvoltat pe partea de maltratare fizica si inselat si sa pus accentul pe primele faze a unei relatii cu un psihopat adica la curtare si inceperea jocului propiu zis de dezicere a propiei personalitati si dependenta de un asemenea individ indiferent de comportamentul acestuia(batai,inselat,maltratare psihica in primul rand) , nu inseamna ca nu se ajunge mai devreme sau mai tarziu la batai si inselat ca sigur se ajunge. eu personal am avut o relatie de genul ,dupa 6 luni de dragoste ca in filme mi am dat seama ca nu e ok ce se intampla… eu lucram ,il intretineam pe el dupa ce i am spus ca e timpul sa isi caute de lucru si ca nu mai sunt de accord sa ii sustin stilul de viata(destul de high) sa schimbat total plus ca dupa ce m am desteptat am inceput sa aflu si sa vad ca ma insela ca pe banda rulanta (vine vorba) si de atunci au inceput atacurile psihice si fizice… a fost un cosmar crede ma ca sa vezi cat de perfid si parsiv poate sa fie un individ de genul pe maine m a santajat aproape un an (a avut cu ce, drept sa spun . a stiut anumite informatii din trecutul meu care mi e mi a fost rusine sa spun familiei si am decis sa tin secret fata de familie dar el a decis sa nu si totusi familia a dezbatut problema si a acceptat o ca atare. sangele apa nu se face).

      Reply
  12. Violeta / 27 January 2016 15:48

    Unul dintre cele mai bune articole pe tema asta! Ma bucur ca am descoperit cu aceasta ocazie blogul Claudiei. Încă nu înțelegem noțiunea de abuz, o confundam cu probleme de cuplu, poate mai multe articole pe tema asta ne vor ajuta sa înțelegem ca sunt semne clare care ne arată cum sunt oamenii din jurul nostru. Nu este o informație la care sa ajungem ușor pentru ca din păcate media promovează exact opusul, dar poate auto-informarea sau educația din familie vor fi soluția. Unii suntem mai norocoși si depășim cu bine aceste experiențe, dar alții ramân marcați …

    Reply
  13. Estelle / 27 January 2016 11:48

    Dupa parerea mea articolul are dreptate doar partial, pentru ca nu toti cei care iti fac complimente exagerate si nici sotii sau iubitii care apoi te critica ca sa te pastreze langa ei sunt psihopati. Psihopatii se recunoscin primul rand dupa faptul ca nu au empatie si sunt reci emotional.
    “Dacă cineva este prea entuziast şi exagerează cu complimentele şi atenţia la începutul unei relaţii, e un semn că urmează un parcurs deloc domol, marcat de critici şi manipulare. ”
    Se poate ca aici sa aiba dreptate si da de gandit atunci cand incepi sa cladesti o relatie. Cu toate astea, sa nu exageram si sa punem eticheta de psihopat oricarui barbat care se comporta asa.
    My two cents 🙂

    Reply
  14. Georgiana / 15 September 2015 13:58

    Cititi si articolul Serpi in costume de pe acest site – cred ca prezentul articol este o continuare …

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro