Maria Tănase moare în data de 22 iunie 1963 (sâmbătă), la ora 14:10, la Spitalul Fundeni. La două zile după (luni, 24 iunie 1963), corpul neînsuflețit al Mariei Tănase este depus în holul Teatrului Satiric Muzical „Constantin Tănase” (Sala Savoy – Calea Victoriei).
În după-amiaza zilei de 25 iunie 1963 (marți) are loc înmormântarea la Cimitirul Bellu, înaintea căreia, la Savoy, i-au cinstit amintirea, elogiind personalitatea și activitatea artistei: compozitorul și dirijorul Gherase Dendrino (în numele Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă), prof. Gheorghe Ciobanu (în numele Institutului de Folclor), Gică Petrescu (în numele colegilor de la teatrul de revistă) și dirijorul Ionel Budișteanu.
”Cu racheta o să sui/ În tăria cerului/ Şi fac haltă de-ajustare/ Doar la cele două Care/ Eu mă urc în carul mic/ Şi c-un fir de borangic/ Trag cu mine la plimbare/ Tot tarafu-n Carul mare.”
Toate aceste aspecte de la funeralii au fost filmate, montate într-un jurnal de actualități de atunci și păstrate în arhivele de film: ANF și Sahia Film. Imaginile prezentate sunt numai niște fragmente difuzate de TVR!
Citește și Scrisoarea Mariei Tănase către soțul ei.
În aceste câteva secvențe apar la 0:10 compozitorii Temistocle Popa și George Grigoriu, iar la 1:07 Clery Sachelarie, soțul Mariei Tănase.
Citiţi şi
Bani din tehnologizarea înmormântărilor
„Hora Unirii” interpretată de Maria Tănase
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.