Mihaela și Alida

18 May 2015

Anul acesta, ele sunt ”excelentele” cercetătoare care au primit Bursa Națională L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă“, în valoare de 42.000 lei fiecare: Mihaela Aldea de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Alida Gabor-Timar (Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Știinta și Ingineria Mediului, Cluj-Napoca). Mihaela a fost premiată pentru cercetare în domeniul Științelor Vieții, iar Alida pentru Științele Fizice. Gala a avut loc pe 13 mai, la Biblioteca Centrală Universitară.

L'Oreal_FWIS_Alida Gabor_Gilles Antoine_Mihaela Aldea_Mirela Nemtanu

De la an la an, tot mai multe tinere cercetătoare (până în 35 de ani) se înscriu în competiția pentru bursele oferite anual de L’Oréal, anul acesta juriul trebuind să aleagă din 55 de candidate, provenind din mai multe centre universitare ale țării.  Și le-au ales pe ele. Să vedem cine sunt.

L'Oreal_FWIS_Castigatoare Stiintele Vietii_Mihaela Aldea

Citiți și No country for brilliant women?

Mihaela Aldea, la doar 26 de ani, este doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și rezident în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță”. A obținut bursa cu proiectul “Radiosensibilizarea celulelor tumorale din ariile hipoxice ale tumorilor cerebrale maligne prin asocierea dintre nitroimidazoli și nanoparticule de aur”. Va investi toți banii câștigați pentru a ajuta pacienții bolnavi de cancer: ”Pentru acesti pacienți, descoperirea de noi terapii se impune atâta timp cât supraviețuirea lor se măsoară în luni de la diagnostic. Și, chiar dacă în ciuda tuturor terapiilor propuse până în prezent aportul terapeutic a fost modest, pentru acești pacienți fiecare lună în plus contează. Cu ajutorul bursei oferite de L’Oreal – UNESCO, ducerea la bun sfârșit a proiectului pe care l-am propus poate reprezenta un pas important în obținerea de rezultate superioare terapiei actuale din tumorile cerebrale maligne.”

L'Oreal_FWIS_Castigatoare Stiintele Fizice_Alida Gabor Timar

Alida Gabor-Timar are 32 de ani și este lector universitar la Facultatea de Știintă și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este, de asemenea, cercetător științific I în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al aceleiași Universități. De ce a vrut bursa? Pentru a duce mai departe cercetarea în domeniul geologic. Proiectul ei dezvoltă metode prin care se va determina cât mai exact vârsta prin luminescență: ”Mi-am dorit această bursă pentru a-mi susţine financiar cercetările mele şi experimentele tinerelor mele colege. În cercetare ne îndrăgostim şi ne agăţăm câteodată de o idee, pentru simplitatea şi frumuseţea ei. Trebuie să recunosc că motivul principal pentru care mi-am dorit această bursă rezidă din frumuseţea ideii (susţinerea femeilor din cercetare) de la care ea a plecat”, a declarat Alida.

Citiți și Femeile de 100.000 de dolari.

Văzându-le și ascultându-le pe aceste tinere femei vorbind cu pasiune despre munca lor ne dăm seama că avem tineri frumoși. Cărora le pasă încotro se îndreaptă lumea noastră și vor să dea o mână de ajutor. Nu vor faimă ori recunoaștere. Vor doar posibilitatea de a-și continua munca. Muncă ai căror beneficiari suntem și noi.



Citiţi şi

De ce studenții americani citesc și ai noștri nu

Curiozitatea feminină în ipostaza regală – femeile cercetător premiate de L’Oréal – UNESCO

De ce nu mai fug de bărbații care beau bere

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro