Acest articol nu este despre femeile care şi-au pierdut pe nedrept dreptul la iubire; nu este nici despre cum să învingi melancolia la 56 de ani şi trei zile citindu-l asiduu pe Petrarca (glumă; voiam să zic Paler şi Coelho); nu e nici despre bărbaţii care-şi cresc, eroic, singuri-singurei adorabilii copilaşi; nici despre singurătatea care antrenează sufletul într-o ascensiune vertiginoasă, spre a-l lăsa expus apoi unei încremeneli netulburate şi fantomatice; nici despre menopauza care vine şi nu mai pleacă şi ce-o să ne facem dup-aia cu ea, doamnelor (apropo, e doar o impresie puternică de-a mea sau nici o distinsă scriitoare nu a găsit de cuviinţă să închine aici un articol la fel de emoţionant menopauzei? Se compun analize percutante şi răvăşitoare despre decepţie şi adulter, despre fidelitate, bibelouri de porţelan şi înalte simţăminte… dar câteva rânduri poetice care să ne facă să visăm frumos la apusul vieţii, contabilizând dialectic bucuria unei pauze pe ritmuri meno sau andro, nicht? Ahhhhh!); acest articol nu e nici despre femeile plămădite din şi pentru iubire şi care şi-au furat-o cât pentru cinci vieţi (fie, şapte, că e număr magic!); nu e nici despre bărbaţii binecrescuţi care cedează locul babelor în tramvai; nici despre semianalfabeţii-uşor-retarzi care găsesc piatra filozofală în orice cretinătate postată de Tony (ştiţi voi care 😉 ); nu e nici despre bărbatul care, dacă are demnitate şi decenţă, îşi părăseşte prietena înainte s-o înşele, şi nu după, când, spăşit, vine acasă îndrugând verzi şi uscate cum că, vezi tu, iubire, eu tot pe tine te iubesc, cu aia a fost la oha, ceva fără sentiment, două minute şi gata!; acest articol, în fine, nu e nici despre simţul sacrificiului maternal, nici despre egosimul visceral al bărbaţilor, nici despre onoare şi nici despre respect!
Acest articol îşi propune un scop mult mai umil: acela de a explica caducitatea unui citat, des întâlnit în ultima vreme în mediile de socializare, intitulat „People should build bridges instead of walls”.
Pare un citat de bun simţ: „Oamenii ar trebui să contruiască poduri în loc de ziduri.”
Şi-atunci, de ce-l găsesc anost? Tocmai fiindcă-i un truism. La fel de bine, acest poptamaşism ar putea grăi: „Oamenii ar trebui să fie buni, nu răi, optimişti, nu pesimişti, frumoşi, nu naşpeţi, sinceri, nu ipocriţi, curajoşi, nu laşi, ar trebui să se privească cum sunt, nu cum par cu o tonă de machiaj pe ei.”
Sau: „Oamenii ar trebui să citească mai multe cărţi decât citate şi, atunci, şi-ar da seama ce tâmpite sunt unele citate.”
Dacă tot nu v-am convins, să ilustrăm citatul de mai sus cu un caz simplu: să presupunem că România şi Rusia s-ar afla în război, armatele celor două ţări aflându-se de o parte şi de alta a Nistrului. Ruşii, deja speriaţi că tăvălugul românesc va răzbuna secole de umilinţă naţională împingând graniţele ruseşti până-n Siberia. Românii, deja întrebându-se care e cursul rublei la Moscova.
Când, deodată, în depărtare, se apropie o mulţime compactă de oameni, mulţimea celor câteva sute de mii de oameni care au dat like acestui citat, în frunte cu întâiul său propovăduitor, un uncheş înţelept, cu plete ninse şi-un toiag în mână, gen Gandalf. Şi uncheşu’, cu voce fremătândă, glăsuieşte (ceilalţi, ca într-un imens cor grecesc, îl dublează şoptind):
-Oamenii să construiască poduri, nu ziduri. Ruşii şi românii să se aibă ca fraţii, nu ca duşmanii. Să construim şcoli, nu arme nucleare. Să ne ţinem de mână, nu să ne muşcăm de fund. Să ne oferim flori, nu gloanţe. Să ne iubim, nu să ne urâm, fiindcă iubirea ne duce către lumină, iar războiul, către întuneric. Să ne trimitem citate inspiraţionale pe facebook, nu bombe în apartament, că abia am făcut rost de credite pe 30 de ani să-l cumpărăm. ”
Putin şi Iohannis, pe margine, urmăreau procesiunea solemnă a mesagerilor păcii înlemniţi. Emoţiile, făr’ de-ndoială, îi devastaseră. Procesorul lor moral afişa mesaje de eroare.
-Vladimir, să fie posibil, întrebă sfâşiat de sentimente stranii preşedintele român, ca totul să se rezolve prin iubire?
-Klaus, moi brat, iartă-mă, mii de scuze, nu ştiam de acest citat, nu mi-a trecut prin cap o clipă că e mai bine să construim poduri decât ziduri. Aşa, problemele ţărilor noastre se vor rezolva de la sine. Vai, mie, ce naiv am fost să pornesc acest cumplit război! Unde mi-a fost capul? Să construim, dar, un pod al prieteniei din Vladivostok până la Fieni !
-Dar de ce până la Fieni?
-Pentru că acolo a copilărit Rudoiu, scribul care consemnează această discuţie despre noi.
-Aaa, okey, okey. Atunci, să fie un pod cu patru benzi pe un sens de circulaţie şi să fie şase sensuri de circulaţie…
-De ce şase?
-Pentru că aşa vrea Rudoiu, scribul care…
-Bine, bine. Şi, în loc de reclame, să punem citate şi poze de pe facebook: cu Oana Pellea şi Zarathustra, cu degetele de la picioare, cu poze de la nunţi, cu …
-Iar bătrânilor şi bătrânelor să le mărim pensiile de zece ori…
-Ba nu, de o mie de ori…
-De acord, de o mie cinci sute de ori. Plus… bărbaţii să fie obligaţi prin lege să plătească mereu când invită o femeie în oraş…
-Şi copiii care se vor naşte să fie doar rodul iubirii pure…
-Şi tinerii să nu mai fie indolenţi şi bătuţi în cap ca cei din generaţia actuală…
-Familiile să trăiască în armonie şi să nu le lipsească nimic…
-Nu va mai exista infidelitate şi nici egoism…
-Nici trufie…
-Doar iubire…
-Să infestăm planeta cu iubire, Klaus !
-Să o infestăm, Vladimir! Să ţâşnească iubirea din trupurile noastre!
Klaus şi Vladimir se iau în braţe. Se pupă.
Păsărelele cântă. Fanfarele se iau după păsărele.
Uncheşu’ muge alte citate providenţiale, pe care milioanele de fani din spate se grăbesc să le posteze pe facebook. E bine, mai târziu vor apărea pe panourile publicitare de pe podul ce va face legătura între Vladivostok şi Fieni.
Şi…Rudoiu… ce zicea? Că citatul cu podurile e un citat tâmpit?
Dar ce s-a mai înşelat !
Oh, ce s-a mai înşelat !
Citiţi şi
Femeile mature vs femeile imature
Alegem Europa sau ieșim din civilizație
Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.