De ce depinde oare cu adevărat frumusețea unei femei? Și le-am luat eu pe rând, așa după câte am trăit, citit, văzut și auzit. Și, una câte una, au tot picat fericirile mai lungi sau mai scurte, aduse (și duse cum au venit de-a lungul vremii) de familie, prieteni, muncă, bărbați, călătorii, haine, bijuterii, și iar, prieteni, familie, muncă, bani, călătorii, bărbați, bijuterii, haine, parfumuri și alte lucruri. Și, de oricâte ori le-am înmulțit și amestecat, mi-am dat seama că bine mi-a fost aproape tot timpul, chiar și când nu-mi mergea deloc roz, pentru că am fost cum-necum, sănătoasă. Deci, frumoasă. 🙂 Și numai când am început să scârțâi, pe ici, pe colo, mi-am îndreptat și eu ochii către ce nu prea fac bine. Da’ câte n-am găsit! Așa am ajuns la John Woods. Poveștile noastre sunt oarecum asemănătoare, doar că ne desparte un trecut (al meu) și un imperiu (al lui). Dar poate mă apuc și eu de unul înainte de-a face un infarct. 🙂
John Woods, un nord-irlandez de 73 de ani, este fondatorul unei afaceri de mare succes pe care a pornit-o în urma… unui atac cardiac, da! Acum aproape 20 de ani, când conducea deja de 30 de ani afacerea familiei, Linwoods, lucra 100 de ore pe săptămână și trăia cu băuturi acidulate și ciocolată. După operația de bypass, însă, a reconsiderat și programul de muncă, și alimentația, dar și afacerea. A devenit preocupat de hrana sănătoasă și și-a dorit, la vremea când oamenii nu erau încă atenți la ce și cât mănâncă, să convingă lumea de importanța a ceea ce bagă în gură. “Educația este cheia!” spune acum când hrana sănătoasă nu mai e găsit doar în micile magazine de nișă, ci ocupă rafturi tot mai numeroase în supermarketuri. Întâi a câștigat piața irlandeză, apoi a intrat în magazinele din Spania, Olanda, Italia, Portugalia, Finlanda, Franța, Suedia, Norvegia și Germania. A venit rândul Americii, pe care a cucerit-o fără drept de apel, iar acum a intrat pe piața din Orientul Mijlociu. În 20 de ani! Impresionant, ne-am zis și, convinși de buna reputație, am zis să încercăm și noi amestecurile acestea de semințe super premiate care promit sănătate, energie și longevitate – Healthy Super Foods. Ce altă dovadă mai bună decât John Woods? Da, domnule, educația contează! Și ne place grozav ce-ai făcut la Armagh!
Armagh – unul dintre cele șase comitate ce formează Irlanda de Nord
Iată selecția pe care am decis să o testăm și să vă invităm și pe voi să vă le încercați. Nouă ne-au plăcut. 🙂
Semințe de in
Provenite din culturi organice, semințele de in Linwood sunt bogate în vitamine și minerale (o porție – 2 lingurițe – asigură 15% din doza zilnică recomandată de Fier, 11% din doza zilnică recomandată de Zinc, 10% din doza zilnică de Calciu) , fibre – solubile și insolubile (o porție conține 8.7 g fibre alimentare), acizi grași esențiali (o porție conține 7.2 g Omega 3) și lignani – antioxidanți foarte puternici. Ca urmare, lista beneficiilor este chiar lungă. Semințele se in scad colesterolul, subțiază sângele, reglează nivelul de zahăr din sânge, luptă împotriva cancerului, încetinesc pierderea osoasă, controlează apetitul, reglează tranzitul intestinal, crește imunitatea, estompează simptomele tulburărilor autoimune (artrită reumatoida, psoriazis, lupus) și, dacă este cazul, te ajută să treci mai ușor peste episodul natural al ceasului tău biologic – menopauza. Nu-s o minune de semințe? 🙂
***
Semințe de in cu bio-culturi și vitamina D
Adaosul de bio-culturi și vitamina D va ajuta organismul să treacă mai ușor peste asteniile de primăvară. Ai nevoie să suplimentezi vitamina D pentru ca procesarea calciului să aibă loc acum se cuvine, iar Ganeden BC30, pro-bioticul creat să ajungă la nivelul intestinului subțire unde eliberează culturi pro-biotice mai active decât orice iaurt, va avea grijă de bunul mers al digestiei și de întărirea sistemului imunitar.
***
Semințe decorticate de cânepă
Sunt singurele suplimente nutriţionale care conţin raţia perfectă de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. Adică oferă doza ideală de frumuseţe, pentru că acizii graşi esenţiali ne ajută să slăbim, să avem o piele frumoasă şi un păr sănătos, ne apără de razele ultraviolete, ajută sistemul imunitar şi sunt antioxidanţi puternici.
Shelled Hemp
Gândiţi-vă la un mineral și mai mult ca sigur seminţele de cânepă îl conţin: fosfor, potasiu, magneziu, sulf (mineral al frumuseţii), calciu, fier, mangan, zinc. Şi câte şi mai câte. Atât de multe, încât seminţele de cânepă sunt considerate una dintre cele mai importante surse de hrană din lume. Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Cum să le consumi? Cum îţi e pe plac: în salate, pâine, în sosurile pentru paste, orez sau poţi face lapte de cânepă. E delicios.
***
Semințe de in din culturi organice, de floarea-soarelui, de susan și de dovleac
Toate acestea formează un mix imbatabil în lupta cu stresul cotidian și trecerea timpului. Despre semințele de in v-am povestit. Să vedem ce pot face celelalte pentru noi.
Seminţele de floarea soarelui sunt o excelentă sursă de energie. Pline de vitamine (E, B1, B6) şi minerale, dar și de fitosteroli, compuși cu o structură chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului. Când sunt prezenţi în dietă în cantităţi suficiente, reduc nivelului de colesterol din sânge, îmbunătăţesc răspunsul sistemului imunitar şi scad riscul de a face anumite tipuri de cancer. Ba, mai mult, prin conținutul de seleniu, combat cancerul. S-a demonstrat că reparară ADN-ul în celulele deteriorate, inhibă proliferarea celulelor canceroase şi induce moartea celulara programată. De asemenea conţin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritivă de sursele de origine animală. E unul dintre motivele pentru care sunt ideale pentru vegetarieni sau cei care au adoptat un regim raw-vegan. Gândiţi-vă cât sunt de sănătoase, dacă 50 de grame de seminţe crude acoperă aproape tot necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult, peste 30% din necesarul de magneziu şi seleniu, şi peste 50% din cel de vitamina B1.
La fel de benefice sunt şi seminţele de dovleac. Şi ele conţin fitosteroli şi o grămadă de minerale, precum fosfor, mangan, fier şi cupru. Dacă aveţi probleme cu somnul, consumaţi seminţe de dovleac. Conţin triptofan, care este convertit în serotonină, mai pe înțelesul nostru reduc depresia. Mai conțin vitaminele K, E și pe cele din grupul B, previn formarea pietrelor la rinichi, reduc inflamaţiile articulaţiilor şi sunt extraordinare pentru sănătatea prostatei.
La ce proprietăţi au seminţele de susan, nici nu e de mirare că în Evul Mediu valorau cât greutatea lor în aur. Bogate în magneziu, zinc, fitosteroli și nutrienţi, ajută la prevenirea diabetului, la sănătatea sistemului digestiv, menține tinereţea pielii prin stimularea sintezei de colagen, dar o și apără de cancer. Chinezii încă folosesc în medicina tradiţională seminţele de susan pentru îmbunătăţirea vederii.
Cantitatea crescută de antioxidanţi din fructele de goji previne îmbătrânirea prematură a pielii. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii. Frumusețea recunoscută a unor femei celebre – Christina Aguilera, Gisele Bundchen ori Salma Hayek – are printre alte explicații și faptul că mănâncă fructișoarele astea de pădure și își mai fac și măști cosmetice cu ele. 🙂
***
Semințe de in și fructe de Goji
Sunt o combinație care, dincolo de tot ce deja știi că îți aduce farmacia binecuvîntată a inului, îți dă și bogăția fructelor Goji, un depozit concentrat de vitamina C și antioxidanți unici, care fac ca acest fruct să fie cunoscut și ca ”elixirul tinereții” în anumite zone geografice. Consumă-le la fel ca și pe celelalte, în iaurt, tot două lingurițe, ori în mâncare, ori pur și simplu bucură-te de ele crude, neamestecate cu nimic. O să fii mereu mai tânără.
***
Semințe de in, migdale, nuci braziliene, nuci și Co-enzima Q10
Un amestec pe care l-aș numi trupa noastră de guerillă împotriva îmbătrânirii. Două lingurițe pe zi, amestecate în iaurt, supă, salată ori pur și simplu consumate ca atare, pot face diferența. Vizibil.
Numai pentru că reduc cu 50% riscul de infarct, și tot ar trebui să mănânci zilnic migdale. Dar dacă-ți spun că prin bogăția de potasiu, magneziu, Omega 6 şi vitamina E, mai ajută și la întărirea sistemului umanitar, şi la reducerea colesterolului rău, și la frumusețea pielii, întărirea firului de păr, a oaselor și a dinților, nu-ți vine să mănânci numai migdale? Ei, bine, și dacă-ți vine, tot trebuie să te oprești la maximum 40 g. Atât e limita recomandată. Dar cine stă să cântărească? Mai bine mănânci zilnic două lingurițe de amestec și trăiești mult și bine. 🙂
Îți vine să crezi sau nu, nucile braziliene conţin o cantitate la fel de mare de proteine precum peştele sau carne și o cantitate de seleniu de 2500 de ori mai mare decât celelalte tipuri de nuci şi alune! Seleniul protejează inima, previne cancerul şi e un foarte bun antioxidant. Dar pe lângă seleniu,mai au și magneziu, zinc, fosfor, cupru, mangan, calciu și fier, Omega 3 şi Omega 6, și un mix generos de vitamine – A, B1, B2, B3, B9 şi E. Pe săturate!
Despre nuci, numai de bine, că le știm de mici copii. Scad riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, sunt un excelent remediu împotriva insomniei, alungă stresul, sunt un redutabil dușman al cancerului și un puternic aliat pentru menținerea tinereții.
Coenzima Q10 e sintetizată în toate celulele, dar cum a crescut numărul agresorilor asupra noastră, ideal este s-o suplimentăm din afară pentru ajutorul în lupta împotriva tuturor agenților oxidanți. Oxidare înseamnă uzură, degenerare, îmbătrânire. Și nu asta vrem, nu? Datorită acestor proprietăţi CoQ10 este în faza de testare în mari centre americane de cercetare medicală pentru pacienţii cu afecţiuni neurologice degenerative, boala Parkinson, boala Huntington, SLA (scleroză laterală amiotrofică) şi scleroză multiplă, dar și pentru combaterea cancerului.
***
Semințe de Chia
Chia înseamnă în limba mayașilor “putere”. Și asta vrei – să rămâi cât mai în putere indiferent de trecerea anilor. Poate știai, poate nu, dar Chia conține de cinci ori mai mult calciu decât laptele, de trei ori mai mulți antioxidanți decât miraculoasele afine, de trei ori mai mult fier decât spanacul și de două ori mai mult potasiu decât bananele. Ei, ce zici? Unde mai pui că dacă vrei proteină ușor asimilabilă și suficientă, Chia conține de două ori mai multe proteine decât orice altă plantă. Dacă faci și sport, o vei aprecia pentru energia și hidratarea pe termen lung pe care ți le oferă. Dacă ții vreo cură de slăbire, te va ajuta să treci mai ușor peste stresul inerent: semințele de Chia reduc cu 60% gândurile obsesive legate de alimentaţie şi cu 50% dorinţa de a mânca seara. Pentru că în medii umede (iaurt, supă), aceste bombe de fibre, proteine şi Omega 3 își măresc volumul de peste 10 ori.
***
Produsele de mai sus sunt disponibile aici.
Citiţi şi
5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți
Horoscopul ultimului Mercur retrograd din 2024 ( în Săgetător, 26 noiembrie – 15 decembrie)
Femeia modernă și magia Sărbătorilor: echilibru între tradiții și grija de sine
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.