Cum să te oprești din iubit când dragostea îți este refuzată? Păi, nu te oprești din a iubi, ci te oprești din a vrea! Suferința nu este din dragoste, ci din orgoliu. Cine acceptă să nu mai bată la uși închise confirmă însăși iubirea – să-l iubești pe celălalt atât de mult încât să-i redai libertatea. Dacă iubești, fă-o până la capăt, acceptă-i liberul arbitru. Așa treci peste suferință, așa nu vei mai fi un etern osândit la tristețe, ci un om nobil, fericit că a cunoscut dragostea. Și într-o zi, va fi bine!
Omul care iubește va fi mândru de granițele iubirii sale care nu are altă limită mai jos de cer. Nu-l mai are pe celălalt, dar se construiește pe sine. Se va hrăni nu cu celălalt, ci cu propriile înțelegeri aduse deopotrivă de dragoste și de suferință. Va zâmbi nostalgic amintirilor, fericit că s-a întâmplat și nu revoltat că s-a terminat. Iar ceilalți vor vedea și vor recunoaște expresia unui om liber și astfel dragostea va veni din nou.
Altfel, omul care se zidește în suferința neîmplinirii va fi gol, absent, pierdut în reveriile trecutului. Obsesia lui ce ar fi putut, a ceea ce a pierdut, a învinovățirii și a regretului, îl va atrage în mrejele unei suferințe ce se autoalimentează. Și va învață frica de dragoste, își va face mereu pomelnicul tuturor eșecurilor de până atunci, se va autoconvinge că dragostea e suferință și că el e pedepsit de ursitoare la respingere eternă. Nimeni nu vrea să joace într-o relație rolul psihologului, al salvatorului victimei, ci vrea parteneriat.
Iar tu, cel care refuzi dragostea cuiva, fii Om. Ai o putere enormă, pe care nu o înțelegi. Nu te juca. Nu spune hai și apoi du-te, și apoi hai, și apoi du-te. Respectă dragostea celuilalt precum și suferința lui și nu îți bate joc de vulnerabilitatea unui îndrăgostit. Nu-i alimenta speranța, nu-l folosi pentru avantaje, pentru că la sfârșit tu vei fi mult mai sărac decât cel care nu a avut dragostea ta. Dacă ai dat din dragoste, nu cere dreptate la final. Dreptatea a fost servită în însuși actul de a dărui. Dacă ai luat știind că nu iubești, tu însuți ești răzbunarea îndrăgostitului – vei trăi cu conștiința propriei micimi.
Pe Sofia o găsiți cu totul aici.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)
Un kilogram de… bucurie, vă rog!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.