Vi-l mai amintiți? Cei născuți după ’89 n-au cum, dar, dacă au fost bine crescuți, e imposibil să mai aibă aceleași reacții ca ale părinților lor la imaginea și spusele unui astfel/alt fel de român.
Cum ar fi arătat astăzi România, dacă Ion Raţiu (click) ar fi fost ales preşedinte în 1990?…
Vă reamintesc, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui, de minunea întâmplată în mai 1990: cel atât de disputat azi, cu 4,29 % din voturi – un procent mai valoros atunci decât ceea ce înseamnă el acum.
Apoi, în pofida urii viscerale față de orice român care n-a mâncat salam cu soia alături de noi în comunism, ardelenii (din Cluj) și bănățenii (din Arad) l-au vrut deputatul lor și în cei 10 ani, până la moartea sa în 2000, Rațiu a fost și vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor, și ambasador şi negociator pentru integrarea României în structurile NATO. Zece ani în care aproape nici nu-mi mai pot imagina unde ar fi putut ajunge România, dacă…
Ion Rațiu cu cei doi fii – Indrei și Nicolae
Iată cum gândea, în ce credea, acest om pe care prof.univ.dr. matematician Afrodita Iorgulescu l-a numit “cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut niciodată”:
– tinerii să plece, dacă vor, să-şi desăvârşească studiile în lumea mare, în Marea Britanie de exemplu, aş zice eu (n.red. era absolvent de Cambridge), dar să se întoarcă şi să pună umărul la dezvoltarea României, să se implice;
– oamenii politici să înţeleagă că lupta politică trebuie dusă cu argumente şi cu fairplay, că cei din tabăra opusă sunt adversari şi nu duşmani;
– oamenii din presă sa înţeleagă că toate situaţiile trebuie redate obiectiv, că trebuie să scoată în prim plan pe cei buni, nu pe cei răi, că trebuie să folosească un limbaj profesionist, democratic, elegant;
– noi toţi ceilalţi să fim mai receptivi la obiceiurile bune, pe care să le practicăm, şi mai intoleranţi faţă de obiceiurile rele, pe care să le respingem; să muncim mai cu sârg, mai bine.
Ce-ar mai fi de spus?…
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.